1. HABERLER

  2. KURDİSTAN

  3. ENKS: Rojava’da çıkarılan göçmen yasası insan haklarına aykırı
ENKS: Rojava’da çıkarılan göçmen yasası insan haklarına aykırı

ENKS: Rojava’da çıkarılan göçmen yasası insan haklarına aykırı

Rojava’daki Özerk Yönetim’in göçmenlerle ilgili çıkardığı yasayı eleştiren Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Hukuk Bürosu Üyesi Rıdvan Sido, bunun geriye dönük bir uygulama ve insan haklarına aykırı olduğunu söyledi.

A+A-

 

Demokratik Birlik Partisi'ne (PYD) bağlı Özerk Yönetim, “Kimliği Belirsiz Kişilerin Mülkiyetinin Korunması ve Yönetimi” hakkında bir yasa tasarısı hazırladı.

Tasarıya göre birinci ve ikinci sınıf akrabası olmayan göçmenlerin mülklerine el konulabilecek.

Konuyla ilgili K24’ün sorularına yanıt veren Suriye Kürt Ulusal Konseyi (ENKS) Hukuk Bürosu Üyesi Rıdvan Sido, bunun geriye dönük bir uygulama olduğunu belirterek, “Bu yasa, üçüncü ve dördüncü derece göçmenleri içermeliydi” ifadelerini kullandı.

Sido’ya göre göçmenlerin mülkiyetleri bir temsilci aracılığıyla korunabilir.

Söz konusu yasanın uluslararası devletlerin prensiplerine ve insan haklarına aykırı olduğundan söz eden Rıdvan Sido, şunları dile getirdi:

“Bu yasa aynı zamanda Özerk Yönetim’in imzaladığı Sosyal Sözleşme ve Mutabakat Belgesi’ne de aykırıdır. Bu durumda, Sosyal Sözleşme’ye aykırı yasalar iptal edilmelidir. Bununla beraber bu yasa, Sosyal Sözleşme’ye aykırı olan daha önceki herhangi bir yasayı da geçersiz kılmaktadır.”

“HALKIMIZIN ÇIKARLARINA AYKIRI”

Sido, ENKS’nin bu yasaya karşı durduğunu ifade ederek, “Özerk Yönetim’in diğer birçok yasası gibi bunun da halkımızın çıkarlarına aykırı olduğunu görüyoruz. Özerk Yönetim bu yasayı yürürlükten kaldırmalı ya da değiştirmelidir” dedi.

ENKS ile Özerk Yönetim yetkilileri arasında görüşmelerin devam ettiğinden söz eden Rıdvan Sido, “Halkımızın çıkarlarına aykırı olan bu yasa müzakerelerde tartışılacak. Bunun düzeltilmesi ya da Sosyal Sözleşme’ye uygun olarak yeniden gözden geçirilmesi için müzakere edeceğiz” diye konuştu.

Öte yandan söz konusu yasa, Rojava’da birçok siyasi parti ile grup tarafından protesto edildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.