1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. ENKS: Güvenli bölge Afrin’i de kapsamalı
ENKS: Güvenli bölge Afrin’i de kapsamalı

ENKS: Güvenli bölge Afrin’i de kapsamalı

ENKS Suriye muhalefeti içindeki temsilcisi Hewas Egid, 2012’den beri Batı Kürdistan (Rojava) ve Kuzey Suriye için ‘güvenli bölge’yi savunduklarını belirterek, söz konusu güvenli bölgenin Afrin’i de kapsaması gerektiğini söyledi.

A+A-

 

ENKS’nin Suriye muhalefeti içindeki temsilcisi Hewas Egid, ABD’nin çekilmesi ve kurulması öngörülen ‘güvenli bölge’yle ilgili açıklamalarda bulundu.

 

2012’de El Kaide bağlantılı El Nusra Cephesi’nin Serê Kaniyê’ye (Rasuleyn) geçmesinden beri Rojava ve Kuzey Suriye için ‘güvenli bölge’yi savunduklarını belirtti.

Söz konusu güvenli bölgenin ayrıntılarının netleşmediğini belirten Egid, projenin Afrin’i de kapsaması gerektiğini söyledi.

Birkaç gün önce ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı ve Suriye Özel Temsilcisi’yle bir araya geldiklerini belirten Egid, “Kendilerine Kürt ve Kürdistan’ın savunmasının sadece Fırat’ın doğusuyla sınırlı olmadığını söyledik. Fırat’ın batısı ve Afrin’in Kürdistan’ın en önemli parçaları olduğunu belirttik” dedi.

Egid, “Kurulması öngörülen güvenli bölgede Kürtlerle diğer etnik ve dini toplulukların savunulması garanti edilmeli. ABD’nin açıklamaları net. Daha önce ‘Koalisyon ortaklarımızı koruyor’ diyordu şimdi ise ‘Kürtleri koruyor’ diyor” ifadelerini kullandı.

Hewas Egid, kurulması öngörülen güvenli bölgenin uluslararası koalisyonun gözetiminde olması halinde bazı Arap ülkelerinin de katkı sunacağını belirtti.

Bölgenin nasıl savunalacağına dair herhangi bir adım atılmadığını belirten Egid, Türkiye ile Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ve Halk Savunma Birlikleri (YPG) arasındaki çelişkilerin devam ettiğini vurguladı.

Egid’e göre bölgede bulunan Fransa ve İngiliz güçleri rol üstlenebilir ancak Rusya’nın da söz konusu bölgeyi onaylaması gerek.

Demokratik Suriye Meclisi (DSM) ve Şam yönetimi arasındaki görüşmelere de değinen Egid, “Kürtler bu rejimi iyi tanıyor çünkü her seviyede bu rejimin zulüm ve baskılarına maruz kaldı. DSM rejimden Afrin’i savunmasını istedi ancak savumadı. Rejimle yapılacak görüşmeler uluslarararası kurumların gözetiminde olmalı” şeklinde konuştu.

19 Aralık’ta Suriye’den çekileceklerini duyuran ABD Başkanı Trump, güvenli bölgeyle ilgili şu açıklamalarda bulunmuştu:

“Suriye'den çok geç kalmış çekilmeye başlarken, DAİŞ'in bölgesel halifeliğinden geriye kalan çok az şeyi de birçok yönden sert bir şekilde vuruyoruz. Yeniden toparlanırlarsa, yakındaki mevcut üslerimizden yeniden saldıracağız.

Kürtleri vurmaları halinde Türkiye'yi ekonomik açıdan çökerteceğiz. 20 millik bir güvenli bölge yaratacağız ve aynı şekilde Kürtlerin Türkiye'yi provoke etmesini istemiyoruz.

ABD'nin uzun vadeli Suriye'de DAİŞ’i yok etmesi politikasından en çok faydalananlar Rusya, İran ve Suriye oldu. Biz de yarar sağladık ama askerlerimizi eve getirmenin zamanı geldi. SONU GELMEYEN SAVAŞLARI durdurun!”

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.