1. HABERLER

  2. EKONOMİ

  3. ENAG mayıs verisini açıkladı: Enflasyon üç hanede
ENAG mayıs verisini açıkladı: Enflasyon üç hanede

ENAG mayıs verisini açıkladı: Enflasyon üç hanede

A+A-

ENAG'ın hesaplamalarına göre, doğal gaz fiyatının mayıs ayında değişmediği durumda aylık tüketici enflasyonu yüzde 7,35, yıllık enflasyon ise yüzde 109,01 olarak gerçekleşti. Doğal gaz fiyatının mayıs ayında 0 lira olduğu varsayımında ise enflasyon aylık bazda yüzde 5,68, yıllık ise yüzde 105,45 oldu.

Akademisyenlerin ve ekonomistlerin bağımsız biçimde oluşturduğu Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG), mayıs ayına ilişkin enflasyon verilerini açıkladı.

Doğal gaz fiyatlarının sabit kaldığı ve sıfır olarak hesaplandığı iki durum için ayrı iki enflasyon oranı açıklayan ENAG'ın verilerine göre, doğal gaz fiyatları sabit hesaplanırsa aylık enflasyon yüzde 7,35; yıllık enflasyonun ise yüzde 109,01 olarak hesaplandı.

DİĞER SENARYO

Doğal gaz fiyatının mayıs ayında 0 (sıfır) lira olduğu varsayımında ise enflasyon, aylık bazda yüzde 5,68, yıllık bazda ise yüzde 105,45 oldu.

Ocak-Mayıs dönemi enflasyon oranı ise yüzde 36,59 olarak gerçekleşti.

NE OLMUŞTU?

TÜİK, doğal gazın bir ay ücretsiz verilmesi nedeniyle mayıs ayında TÜFE hesabında "sıfır fiyat" yöntemini uygulama kararı aldı.

Bu nedenle mayıs ayında aylık enflasyonun yüzde 0 civarında gelmesi, yıllık enflasyonun yüzde 40'ın altına çekilmesi bekleniyor.

Karar, temmuz ayında asgari ücretliye, memura ve emekliye yapılacak zamdan önce geldiği için kimilerince eleştirildi.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.