1. HABERLER

  2. DÜŞÜNCE UFKU

  3. 'Eleştirel dilden bahsedince vatan hainliği ile suçlanıyorsunuz'
'Eleştirel dilden bahsedince vatan hainliği ile suçlanıyorsunuz'

'Eleştirel dilden bahsedince vatan hainliği ile suçlanıyorsunuz'

Atasoy Müftüoğlu dün akşam saat 21:00’de İstanbul Üniversitesi Hareket& Adalet Kulübü’nün davetlisi olarak Zoom üzerinden ‘Evrensel Yalanlarla Yüzleşmek’ konulu bir konuşma yaptı.

A+A-

 

İşte o konuşmadan notlar:

-Yarım asırdır Hamaset (dinleyicileri heyecanlandırma ve etki altında bırakma amacıyla kullanılan abartılı anlatım) ve popülizm yoluyla İslami bilincin imha edildiği toplumlarda yaşıyoruz.

-İslam toplumlarının nesne konumuna mahkum edilmiş olmaları, anlayışla karşılanabilir-tahammül edilebilir bir durum değildir (Bu sorgulamayı bizim kuşaklar yapamadı, bu sorgulama siz genç kuşağın sorumluluğudur).

-Aklı edilgen kılan geleneğin madurlarıyız. Akıl edilgen olduğunda kişi rüşt sahibi olamaz. Rüşt sahibi olmayan kişi ise üretemez, çağa söyleyecek sözü yoktur.

-Seküler otoriter sistemi içselleştirdiğimiz için olması gerekenler üzerinde konuşamıyoruz.

-İslami entelektüel hayat 21.yy gerçekliğine alternatif seçenekler sunamıyor.

-İslami anlamda tarihsel çözümle yapmak mecburiyetindeyiz. Tarih felsefesi çözümlemesi yapılmalı. Bu çözümleme iki temel soruyu içeriyor;

1-Batıda tahakküm üreten seküler otorite nasıl kuruldu?

2- Tahakküm üreten seküler otorite nasıl evrenselleşti ve İslami söylemi geride bıraktı?

-Bugünün Türkiye’sinde eleştirel entelektüel dilden bahsetmek vatan hainliği ile suçlanıyor.

-Müslüman toplumlarda ‘trol çiftlikleri’ ile sloganlar üretilerek bilinç imha ediliyor ve düşüncesizlik kurumsallaşıyor.

-Taklit, tekrar ve itaat dokunulmaz kılınarak kurumsallaştırılıyor. Bunlar dinin yerine ikame edildi ve dinin kendisi ayrıntıda kaldı.

-Bizler geleceğe doğru savruluyoruz.

-Hamaset söylemiyle yeni bir ufkun açılması mümkün olamaz.

-Hem içe doğru hem de dışa doğru hesaplaşmamız gerekiyor. İçten bir çatlama olmasaydı dıştan gelen saldırılarda yıkılmazdık. Malik bin Nebi’nin dediği gibi; ‘Sömürgecilikten daha korkunç olan sömürgeleştirilmeye uygun halde olmaktır.’

-Kendilerine yönelik ‘Ontolojik ve epistemolojik dayatma’ üzerinde İslam toplumları ortak, sistemli çalışmalar, eleştiriler yapabilmiş değil.

-Seküler bilgi temelinde İslam medeniyeti nasıl tasavvur edilebilir? Bunu anlayamayacak bir nostalji, duygusallık ile hemhaliz.

-Tarih Bilinci ve Bilinç tarihi sorgulaması yapmamız gerekiyor. Bu üretim için yeterli kadrolara sahip değiliz.

-Genç kuşaklar konformist bir içeriğe gömülmüş durumda. Konformist dil mücadele üreten nesil yetiştiremez. İçinde bulunduğumuz konforomizle savaşmalıyız.

-Bugün sömürgecilik demokrasi aracılığıyla yayılmaktadır.

-Müslüman dediğin kendi nabzını tutar gibi dünyanın nabzını tutmalıdır. Biz dünyanın nabzının bırakın toplumun nabzını tutamıyoruz.

-İlk Müslüman toplumlar kozmopolit bir üst kültür oluşturarak birçok kültür ile birlikteydiler, iç içeydiler; günümüz toplumlarında bir içe kapanma içerisinde.

- Batıyı eleştirmek batının bütün her şeyine karşı olmak değildir

-Post seküler (Sekülerizm sonrası yeni toplumun inşası konusunda) toplum tartışmalarına seküler anlamda terrorize edildiğimiz için cevap verme cesaretimiz yok.

-Bütün iktidarlar bayağılaştırılmış bir din algısından yararlanıyorlar.

-40 yıldır Edward said’in ‘Oryantalizm’ kitabı batıda okutulmaktadır. 40 yıldan beri bu kitabın İslami bir muadili karşılığı yazılamıyor.

-Tarih son 500 yılında (yani 1492’den itibaren) islam ve batı dünyasında neler oldu? Bunu araştırmalıyız.

-Konformizmle savaşmak risk almayı, bedel ödemeyi gerektiriyor.

-İslamcılar sol ve seküler putperestlikten kaçıp sağ ve muhafazakar putperestliğe yöneldiler.

-Hindistan’daki Madun Araştırmaları Enstitü’si post-kolonyalist dünya için araştırmalar yapıp söylem üreten bir kurum. Çalışmaları takip edilmeli.

Kaynak: Ekran Gazetesi

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.