1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. Ekonomide yeni teşvik ve destek paketleri açıklandı
Ekonomide yeni teşvik ve destek paketleri açıklandı

Ekonomide yeni teşvik ve destek paketleri açıklandı

A+A-

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, yeni ekonomi teşvik ve tedbir paketini açıkladı.

Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, Türkiye Ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon Tedbirleri Tanıtım Toplantısı'nda konuştu.

Bakan Nebati'nin konuşmasının satır başları şöyle;

Türkiye ekonomi Modeli Yeni Adımlar ve Enflasyon tedbirleri tanıtım toplantısındayız bildiğiniz üzere geçen yıl aralık ayında Türkiye Ekonomi Modeli adımlarımızı bir bir işliyoruz. bugün de 20 Aralık'tan sonra önemli bir eşiği geçeciğiz. Güçlü üretim, güçlü ihracat, güçlü kalkınma ve bunun için tek hedef istikrar. 

Öncelikle biliyorsunuz geçen 20 Aralık'tan itibaren sayın Cumhurbaşkanımız hızlı bir şekilde saat 19.00 itibarıyla tedbirler paketini sunmuştu. İlk paketimiz koruma mevduatı ile ilgiliydi. O günden bugüne kadar elhamdülillah en önemli sac ayaklarından bir tanesi tam işleyiş halinde. Bu Türk lirasına olan güvenin, inancın ve sayın Cumhurbaşkanımızın önderliğinde koymuş olduğu performansın tescil edilmesiydi. Gün geçtikçe mevduatın oranı ve ağırlığı bozdurulan dövizin lehine döndü. 340 milyar liraya varmış olan mevduat koruma hesabındaki miktar 10 milyar doları geçti.

Yastıkaltı altınların entegrasyonu

Şimdi adım adım ortaya koyduğumuz tedbirlerden ikincisi yani altınla ilgili tedbirlerimiz neler. Bu model yastıkaltı birikimleri finansal sisteme kazandıran modellerin bütüncül bir yaklaşımla uygulamaya alınmasını, büyümenin finansmanında dış tasarrufların yerine yurt içi tasarrufların geliştirilmesini, yurt içi tasarrufların etkin ve verimli yatırımlara yönlendirilmesini ve TL tasarrufların cazibesini artırılmasını amaçlayan bir tasarruf sistemi modeldir.

Nasıl çalışacak? Bu tasarrufların finansal sisteme kazandırılması hem vatandaşımıza yeni bir kazanç kapısı açacak hem de ülkemizin büyümesine destek verecektir. Bu amaçla bugüne kadarki münferit çabaları toplulaştıracak, 1 Mart'tan itibaren 81 ilde en az bir adet olmak üzere, 2022 yılında da 1.500'ün üzerinde kuyumcunun dahil olacağı çalışmaları başlatıyoruz. 

Yürütmeye koyacağımız yeni uygulamayla Ahmet amca, Emine Teyze çocuklarının geleceği kendi tasarruflarını sağlayacak adımlar atacak. Fiziki olarak biriktirdikleri altın tasarruflarını kolay ve güvenli bir şekilde kuyumcular ve bankalar aracılığıyla finansal sisteme teslim edebilecekler. Talep etmeleri halinde fiziki olarak da geri alabilecekler.

"Altınlar banka, kuyumcular ve platformlar aracılığıyla alınacak"

Katılım hesaplarına fiziki altınlarını yatırabilecekleri gibi altınların karşılığı TL tutarlarıyla altın dönüşümlü mevduat ve katılım hesabı açarak değer korumasından faydalanırken aynı zamanda risksiz bir kazanç sağlayacaklardır. Fiziki altınlar banka, kuyumcular ve platformlar aracılığıyla alınacak. Kuyumcuların sayısı 1500'ün üzerinde olacak mart ayından itibaren. Yıl sonu en az 10 bin kuyumcunun devreye alındığı bir sistemi paydaşlarımızya yerine getireceğiz. Paydaşlarımız altın rafinerileri ve bunların içindeki tecrübeli olan sektörün önde gidenleri olacak. Takas Bank, Borsa İstanbul ve Darphane olacak. Bunlar bankalarla birlikte iş birliğini geliştirecek ve teyzelerimizin, annelerimizin altınlarının ekonomiye kazandırılması yönünde bizi motive edeceklerdir.

Fiziki altın çekimi banka tarafından yeni üretim altın şeklinde verilecek

Vatandaş mevcut ziynet altınını teslim edecek katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişteki en önemli araçlar olacak. Katılım bankaları şu anda bu işin önde gidenleri olacak. Katılım bankaları ve kamu mevduat bankaları bu işleyişteki en önemli araçlar olacak. Alım-satım, çeyrek hesap 1 Mart'tan itibaren, çeyrek katılım hesabı 15 Mart'tan itibaren, altın dönüşümlü TL hesabı ve altın transferi sistemi işlevsel hale gelecek. fiziki ziynet altın çekimi banka tarafından müşteriye yeni üretim ziynet şeklinde verilecek. Kamu bankalarımız bu işin de önceliğini yapacak.

Vatandaşlarımızın altınlarını sisteme rahatlıkla koyabilmesi için başta sisteme dahil olacak kuyumcu sayısının artırılması olmak üzere kapsamlı çalışmaları vakit kaybetmeden hayata geçiriyoruz. Bankalarımızın artık her ilde en az bir şubesi mutlak surette kuyumculuk faaliyetlerini de götürecek şekilde dönüşecek. Toplama sürecinde bankalarımızın bazı şubeleri sürekli aracılık edecek. 

Altın bir tasarruf aracı ekonomiye kazandırılacak. Tasarruflarımızı bir tarafta artırırken diğer taraftanda Türkiye Ekonomi Modeli'nin gereklerini yerine getirecek dağıtım sistemini iyi kurmamız lazım. Bunlardan bir tanesi tüm iş dünyamızın aslında bildiği ve bugüne kadar hep faydalandığı ayaklarından bir tanesi Hazine Destekli Kefalet sistemi yani KGF. Bununla da biz üreticilerimizin, imalatçılarımızın tüm kesimlerin faydalanabileceği ilk paketimiz.

Dengeli ve sürdürülebilir büyütmeye katkı sağlanması, Yüksek katma değerli yatırımların gerçekleştirilmesi, cari dengeyi sağlaması, finansmana erişimin kolaylaştırılması bununla sağlanacak. Dengeli ve sürdürülebilir bir büyüme. Geçen yıl dengeli büyümenin en önemli yılını yaşadık. Türkiye son yılların aksine büyürken cari açık azaldı, kırdık.

60 milyar liralık kefalet hacmi oluşturuyoruz, bu ilk adım

KGF uygulaması adeta sıkıntılı dönemde ve özellikle 2 yıl önceki başlayan salgın döneminde elimiz ayağımız oldu. İş dünyamız azami şekilde faydalandı. Hatta gereksiz ihtiyaçlarını bile buradan giderdi. Şimdi tüketime değil üretime yönelik Türkiye'nin paketini açıklıyorum.

60 milyar liralık kefalet hacmini oluşturuyoruz. Merak etmeyin bitince başlayacak paketlerin ilk adımı. Yeter ki üretin, yatırım yapın. Yeter ki katma değer yaratacak adımlar atın. Tüm sektörlere hepsinin önünde yol açıcı olacağız. Takip eden değil proaktif olan, tüketime değil üretime odaklı. Yüksek teknoloji odaklı, ihracat odaklı her türlü anlamda bir anlayış ile ve bu anlayışın getirdiği yol açma prensibini geriye koymayacak yöntemle yolumuza çıktık.

atırım destek paketi, ihracat destek paketi, işletme harcamaları destek paketi olmak üzere 3 paketi uygulamaya koyuyoruz.

Türkiye'deki genç nüfus yaklaşık 13 milyon. Yani 20 OECD ülkesinin genç nüfusu kadar genç nüfusa sahibiz. Genç nüfusumuz bilişime, teknolojiye önem veriyor. 1 milyon yazılımcı projesini biliyorsunuz uygulamaya koymuştuk. 850 bin kişi projeye kaydolmuş 790 bin kişi aktif eğitim alıyor olmakta.

25 milyar liralık yatırım destek paketi hazırladık

Yatırım destek paketimiz, 25 milyar liralık bir destek ve yatırım kredileri için azami 24 ay ödemesiz dönem, azami 96 ay vade, KOBİ ve KOBİ dışı alanlara dağıtıyoruz. Yatırıma bağla işletme kredileri için azami 6 ay ödemesiz dönem, azami 30 ay vade ve kar payı oranı da 0,24 sabit TL referans için yüzde 1, 24 ay üzeri sabit TL referans yüzde 2. Bankalar için fazi oranı 0-24 ay değişken yüzde 1.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.