1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Eğitim öğretimimizin kalitesi çok düşük
Eğitim öğretimimizin kalitesi çok düşük

Eğitim öğretimimizin kalitesi çok düşük

Diyarbakır DES il başkanlığını eğitim öğretim/dershane sorunuyla ilgili basın açıklamasıdır.

A+A-

Sevgili basın mensupları Bu ülkenin en büyük sorunu eğitim öğretim sorunudur. Bu sorunla ilgili yaklaşımımızı sizin aracılığınızla kamuoyuyla paylaşmayı bir vazife biliyor, iyi yayınlar diliyorum.

-Eğitim öğretimimizin kalitesi çok düşük,

Devletin okulları bir bütün olarak öğrenciyi aktif hale getiremediği gibi veli de okula sahip çıkmıyor. Okula soğuk bakıyor, veli öğrenciyi, öğrenci veliyi dershaneyle aldatıyor. Okul müdürleri bir eylem planına bağlı olarak çalışıp başarılı olmadığı takdirde görevden alınması gerekirken, sınavlarla müdür atanıyor ve görevden alınması da zorlaşıyor.Buna bir çare üretmek gerekirken; bu açığı ara kurum olan dershanelerle giderilmeye çalışıyor. Yanlış, yanlış, yanlış

-Öğretmen profilimiz zayıf,

Öğretmen yetiştirme tarzımız yanlış, kolay öğretmen olunabiliyor, Ancak öğretmeni görevden almak zor. Bir yanda öğretmen yetiştirmeyi kademeli hale getirirken öğretmen mesleğini sözleşmeli hale getirip, başarısız öğretmenleri farklı bir alana yönlendirmemiz lazım.

-Öğretmenin statüsü toplumsal algı ve özlük hakları açısından standartların altında

Öğretmenliği özerk bir meslek haline getirmek gerekir. Düşünce ve fikir üretme açısında yaptığı yazılı, sözlü ve fiili çalışmalarını serbest bırakmak lazım, 800 bin fakülte mezununun elini kolunu bağlayıp hayata katkı yapmayı engellemek doğru değildir. Siyaset yasağının kalkması iyi bir adımdı. Ayrıca özlük haklarını da iyileştirmek gerekiyor. Ancak başarılı olmayan öğretmenleri de belli kriterlere göre görevden almak gerekir. Çünkü yetiştirdiği öğrenci hem köreliyor, hem de topluma yük oluyor. Ayrıca devlete karşı husumet de besliyor ve dolayısıyla mutlu olmayı beceremiyor.

-Velimizin okullara olan güveni az,

Velinin okula sahiplenmesi lazım, okula on lira vermeyen veli, dershaneye minimum 2-3 bin lira verebiliyor. Bu nasıl anlayış? Ayrıca birçok gencimiz dershanelerde yıllarını kaybediyor. Velinin okula ilgi göstermesi gerekir. Dört yıllık lise eğitimi sonunda öğrencinin bir vasıf kazanması lazım, ya üniversiteye gidebilmeli ya da meslek erbabı olmalı. Kimi öğrencinin 5-6 zayıfı var, sözüm ona dershaneye gidiyor. Veli demiyor ki evladım hele önce okulda derslerine kulak ver.

-Bu tartışmayı siyasileştirmemek lazım.

Nerdeyse dershane sorununu cemaatle hükümet arasında bir sorun haline getirdiler. Arkadaşlar sorun büyüktür. Eğer biz bu halkı bir bütün olarak düşünüyorsak, eğitim öğretim sorununa bir neşter vurmamız lazım. Yok eğer daima birilerine muhtaç olup, belli bir eğilimle yetişmesini istiyorsak buyurun bu hal böyle devam etsin. Bu da akıl kârı olmasa gerek medeni bir devlet tüm vatandaşlarına sahip çıkmak durumundadır. Bir dershane; “Bize gelin, polis olun, Kaymakam olun” diyorsa bu memlekette tarifi olmayan bir sorun var

-Dershanelerin eğitimi zaten yok öğretimi de sorunludur

Ben bir öğretmen olarak, 11 yıl özel dershanelerde çalıştım. Hiç bir zaman “iyi ki dershaneler var” demedim/diyemedim. Çünkü para karşılığı öğretim vermek doğru değildir, hele ödemesi yapmayan öğrencilerin sınavlara alınmaması ya da kayıtlarının silinmesi beni kahrediyordu. Onun için dershane

hocalarının öğrenci nezdinde değeri azdır. Hep okulları bu kalitesizlikten kurtarmamız gerektiğine inandım. Eğitim öğretimin kalitesini artırmamız lazım ve bu gençliği bu ara kurumlardan kurtarmamız lazım. Kimi dershaneci mantığı “Arkadaş herkes sınavı kazanırsa biz nereden kazanacağız” maalesef.

-Cemaatlere içinde insan kaynağı alanı oluşturur.

Cemaatlerin ön plana çıkması devletin dengesizliğinden kaynaklanıyor, tıpkı Kürt sorunu gibi. Devlet kendine geldikçe cemaatlere ihtiyaç da azalacak ve bütün vatandaşlar birinci sınıf vatandaş olacak. Devletin yeterince yurtları olsa, kaliteli öğretmenleri olsa, eğitim öğretimin müfredatı haklın değerleriyle barışık bir içeriğe sahip olsa, nitelikli bir vatandaş yetiştireceğiz cemaate olan ihtiyaç da azalacak. Devlet içindeki kavga da bitecek; benim adamım, senin adamın meselesi de bitecek. Açık konuşmanın zamanı geldi de geçiyor.

Bütün gücümüzle eğitim öğretimle ilgilenmek dileğiyle diyoruz saygılarımızla.

Eyüphan Kaya

Diyarbakır DES il başkanı


 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.