1. HABERLER

  2. PORTRE

  3. Edward Said 10 yıl önce bugün ölmüştü
Edward Said 10 yıl önce bugün ölmüştü

Edward Said 10 yıl önce bugün ölmüştü

Filistin davasına verdiği destek ve Batılıların İslam'a ve Ortadoğu'ya bakışını değerlendiren Oryantalizm kitabı ile izler bırakan Edward Said 2003 yılının 25 Eylül'ünde ölmüştü

A+A-

Batılı akademik çevrelerin Ortadoğu'ya ve özellikle Müslüman dünyasına bakışındaki pürüzleri anlattığı Oryantalizm/Şarkiyatçılık kitabıyla tanınan Edward Said, 10 yıl önce bugün hayatını kaybetmişti.

Filistin'in Kudüs kentinde 1935 yılında doğan profesör Said, eğitimine Kahire'deki okullarda başlamıştı. Ünlü düşünür, Princeton Üniversitesi'nde lisans eğitimini, Harvard Üniversitesi'nde ise yüksek lisansını tamamladı.

Edward Said, Filistin'de çok az kalmasına rağmen kendini Filistin davasına adayarak, her platformda Filistinlilerin meselelerini, Siyonist işgali anlattı.

EDWARD İLE SAİD

Adı süslü bir İngiliz ismi soyadı ise Arapça kökenli olan Said bu durumu hatıratında şöyle anlatıyor:

"Yıllar yılı biraz da o anki duruma göre, "Edward"ı ağzımda yuvarlayıp, "Said"i vurgulamayı ya da bunun tam tersini yapmayı yeğledim. Kimileyin de bu ikisini öyle peş peşe getiriyordum ki ne biri ne öbürü anlaşılabiliyordu. Ne olursa olsun katlanamadığım, ama sıklıkla yüzleşmek zorunda kaldığım şey, tanışma anlarında, karşımdaki insanların yüzlerinde beliren o kulaklarına inanamaz, sorgular ifadeydi: Edward? Said?"

İSRAİL ASKERLERİNE TAŞ ATTI MI?

Edward Said'in en çok akılda kalan fotoğrafı taş atarken çekilmiştir. Özellikle Filistin davasını sürekli sahiplendiğinden bu fotoğrafı gazete ve dergilerde "Filistin davasına ömrünü addayan Edwar Said, İsrail askerlerine taş atarken" fotoğraf altı yazısıyla yayımlandı. Oysa durum aslında böyle değildi. "Yeni Binyılda Filistin Sorunu" adlı kitabında oğlu ve arkadşları ile yaptığı bir gezide taşı kimin daha uzağa fırlatacakları yönünde bir iddiaya girdiklerini, o fotoğrafının da o sırada çekildiğini anlatmıştı.

Edward Said, Türkiye'de ağırlıklı olarak Oryantalizm kitabı, Filistin davasına verdiği destek ve Siyonizm karşıtlığı ile bilindiği için öldüğünde çoğu kişi rahmet dilemişti. 'Haberlerin Ağındaki İslam' kitabı sebebiyle Said'in Müslüman olduğunu düşünenlerin sayısı hiç de az değildi.

Said, 1991 yılından beri mücadele ettiği lösemi nedeniyle hastaneye yatırılmadan önce, son olarak bağlı bulunduğu Columbia Üniversitesi'nde kurulan Modern Diller Kurumu'nun da başında bulunuyordu.

Said'in 'Oryantalizm' dışında 'Yeni Binyılda Filistin Sorunu', 'Kültür ve Emperyalizm' ve 'Entelektüelin Temsiliyeti' gibi kitapları da bulunuyor. Said'in hatıratı "Yersiz Yurtsuz" adıyla yayımlandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.