1. HABERLER

  2. KÜLTÜR -SANAT

  3. Dünyanın ilk Kürtçe dijital çocuk oyunu Diyarbakır’da piyasaya sunulacak: Bejan
Dünyanın ilk Kürtçe dijital çocuk oyunu Diyarbakır’da piyasaya sunulacak: Bejan

Dünyanın ilk Kürtçe dijital çocuk oyunu Diyarbakır’da piyasaya sunulacak: Bejan

“Bejan” isimli ilk Kürtçe dijital oyununu piyasaya sunmak için hazırlıklar tamamlandı. “Bejan Çizgi Film”, “Bejan Oyun”, “Bejan Eğitim Seti” ve “Bejan Oyuncak” olarak dört aşamadan oluşan projenin galası Diyarbakır’da yapılacak

A+A-

Batmanlı iş insanı Behmen Doğu, Diyarbakır’da animasyoncu ve Kürtçe dublaj yapan 21 kişilik ekiple, “Bejan” karakterinde dünyanın ilk Kürtçe dijital çocuk oyununu piyasaya sunmaya hazırlanıyor. 

Önümüzdeki günlerde galası yapılacak olan Bejan Projesi, dört aşamadan oluşuyor. 

Projenin ilk ayağında “Bejan Oyun” var. Bejan Oyun, tüm akıllı telefonlardan, tabletler ve bilgisayarlardan indirilip oynanabilecek şekilde tasarlanıyor.

2-5 yaş arası çocuklara hitap eden oyun, eğlenerek öğretme yöntemi ile Kürtçe dilini öğretmeyi hedefliyor. 

İkinci aşamada ise Bejan Çizgi Film yer alıyor. Her sezonu 15 bölümden oluşacak olan çizgi film, ilk etapta Kürtçe ve Türkçe dublajla yayınlanacak.

Bejan çizgi filminde; ana karakter “Bejan” adında 7 yaşında bir kız çocuğu olacak. Bejan dışında insan yüzlü, uçabilen “Şahmaran” adında bir karakter de yer alacak.

Erkam Yazılım Şirketi, projenin üçüncü aşamada ise “Bejan Eğitim Seti” hazırladı. Eğitim Seti 20 kitaptan oluşacak. Seti hazırlarken var olan tüm Kürtçe çocuk eğitim kitapları incelendi.

3 adet anaokul, 10 adet 7-10 yaş (ilk okul seviyesi), 5 adet resimli hikaye kitabı, 1 adet boyama kitabı ve 1 adet görsel nesneler sözlüğünden oluşan bir eğitim seti hazırlandı. 

Dördüncü aşaması “Bejan Oyuncak” olacak. Bu aşamada da oyun, çizgi film ana karakterlerin oyuncakları üretilecek.

Projenin merkezi Batman’da, mutfağı Diyarbakır’da

Projeyi hayata geçirecek isim olan Batmanlı iş insanı Behmen Doğu, hazırlık sürecinin bir yıl sürdüğünü belirtti. Projeyi, ilk kez Independent Türkçe’ye anlatan Behmen Doğu, şunları söyledi: 

Projemizin mutfağı önemli ölçüde Diyarbakır. Senaryomuzu, müziğimizi, dublajımızı burada yaptık. Bejan karakteri ile yerel kültürümüzü tanıtmayı hedefliyoruz. Çizgi filmi izleyen başta çocuklarımız olmak üzere farklı ülkelerden çocuklar da bölgedeki kültüre aşina olacaklar. 


Ana karakterler; Bejan ve gizemli güçleri olan Şahmeran

Bejan çizgi filmi; iki boyutlu ürettilen bir yapım. Bejan, bir mirin (bey) kızı. Delal, Mem, Mirza isminde arkadaşları var. Bejan ile birlikte Şahmeran ana karakteri de var.

Şahmeran'ın, yarı insan, yarı hayvan; uçabilen, zamanda yolculuk yapabilen bir karakter olduğunu anlatan Doğu, Şahmaran karakterinin tasarımı hakkında şunları söyledi:

Çeşitli zamanlara ve çeşitli medeniyetlere gidiyoruz. Farklı mekanları ve kültürleri tanıtıyoruz. Bejan’ı izlediğiniz zaman yerel mimariyi, müzikleri göreceksiniz. Bazen tandır ekmeğini, bazen dengbejlerimizin sesini işiteceksiniz. Çok farklı, çok keyifli, yeni trendlere uygun uyarlamalar yaptık.

Bejan’ın, küresel bir marka olacağına inanıklarını ifade eden Doğu, "Çizgi film dışında çok dilli olarak geliştireceğimiz, Türkçe, Kürtçe, İngilizce dil seçeneklerinin desteklerinin olacağı Bejan oyunumuz var. Bejan, oyun dünyasından çocuklara eğitici bilgiler verecek" dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.