1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Dünya Müslüman Alimler Birliği İstanbul'un fethi açıklaması
Dünya Müslüman Alimler Birliği İstanbul'un fethi açıklaması

Dünya Müslüman Alimler Birliği İstanbul'un fethi açıklaması

Mısır Fetva Kurumu’nun İstanbul’un fethini “Osmanlı işgali” olarak niteleyen sözlerini eleştiren Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin Karadaği, Mısır'daki dini kurumların polizite olduğunu savundu

A+A-

 

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Ali Muhyiddin Karadaği, Mısır Fetva Kurumu'nun İstanbul'un fethini "Osmanlı işgali" olarak nitelendiren açıklamasına tepki gösterdi.

Karadaği, Facebook sayfasında yaptığı paylaşımda, kurumun açıklamasını “utanç lekesi” olarak niteledi.

Hazreti Muhammed'in "İstanbul mutlaka fethedilecektir. Onu fetheden komutan ne güzel komutan, o ordu ne güzel ordudur" hadisiyle bu fethe işaret ettiğini aktaran Ali Muhyiddin el-Karadaği, şu ifadeleri kullandı:

İstanbul'un fethinin, Osmanlı işgali olarak tanımlanması husumette sınırları aşmak, tehlikeli bir yozlaşma ve Mısır Fetva Kurumu için bir utanç lekesidir.

Karadaği, bu tür açıklamaları, "Mısır'daki dini kurumların politize oluşunun delili" olarak yorumladı.

Cezayir'deki en büyük İslami eğilimli parti olan Barış Toplumu Hareketi’nin Başkanı Abdurrezzak Mukri ise Twitter hesabında, "Fetva Kurumu'nun açıklamasından sonra hakkı batıldan ayırt etme konusunda bir müphemlik kaldı mı?" diye sordu.

Ne olmuştu?

Ayasofya'nın yeniden cami olarak açılmasının gündeme gelmesi üzerine Mısır Fetva Kurumu Facebook'ta, İstanbul'un fethini "Osmanlı işgali" olarak tanımlamış ve "Ayasofya 537 yılında Bizans döneminde bir kilise olarak inşa edildi ve Osmanlılar 1453'te İstanbul'u işgal edinceye ve onu camiye çevirinceye kadar 916 yıl kilise olarak kaldı" ifadesini kullanmıştı. 

Kurumun bu açıklamasının sosyal medyada tepki çekmesi üzerine geri adım atılarak yapılan yeni açıklamada ise, "Büyük fethin sufi Osmanlı Sultanı Fatih Sultan Mehmet eliyle gerçekleştirildiği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın ise Sultan Mehmet'le hiçbir bağının olmadığı" kaydedilmişti.

 

Independent

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.