1. HABERLER

  2. İSLAMİ VAHDET

  3. Dünya Kudüs Günü kutlanıyor
Dünya Kudüs Günü kutlanıyor

Dünya Kudüs Günü kutlanıyor

A+A-

Müslümanların ilk kıblesi Kudüs, tüm dünyada bu yıl bir kez daha Dünya Kudüs gününde hatırlanıyor. İsrail tarafından yaklaşık 45 yıldır işgal altında tutulan Kudüs için İslam aleminde çeşitli etkinlikler, protesto gösterileri düzenleniyor. Ramazan ayının son cuması tüm dünyada "Dünya Kudüs Günü" olarak kutlanıyor. Dünya Kudüs Günü'nde, Müslümanların ilk kıblesi olan Mescid-i Aksa'nın özgürlüğe kavuşması için dualar ediliyor.

İSRAİL DOĞU KUDÜS'Ü 46 YIL ÖNCE İŞGAL ETTİ

7 Haziran 1967'de İsrail birlikleri Doğu Kudüs'e girdi. Daha önce Doğu ve Batı olarak ikiye ayrılan Kudüs'ün Batı kısmı zaten İsrail işgali altında bulunuyordu. Altı gün savaşında İsrail Ürdün denetiminde bulunan Doğu Kudüs'ü de işgal etti. İsrail o günden bu yana işgalini devam ettirdi ve her geçen gün Kudüs'te dolayısıyla Mescid-i Aksa'da etkinliklerini artırma yoluna gidiyor. Müslümanların Mescid-i Aksa'da namaz kılmalarına bile müsaade edilmiyor. Şu an Mescid-i Aksa'da orta yaş ve genç nüfusun namaz kılması yasak. İsrail, Kudüs'teki uygulamalarına verilen hiçbir tepkiye aldırış etmiyor.

Öte yandan Mescid-i Aksa'nın altında uzun süredir kazılar yapılıyor. Kazıların gerçekte ne için yapıldığı sürekli saklanıyor. Ancak bilinen bir gerçek var ki o da İsrail'in Mescid-i Aksa'yı bir an önce yıkmak istediği. İsrail, Müslümanların ilk kıblesini bu yolla yıkıp yerine kendi mabedlerini inşa etmeyi planlıyor.

İran İslam Cumhuriyeti'nin kurucusu İmam Humeyni, 1979'daki İslam İnkılâbı'ndan bir süre sonra Ramazan ayının son cumasını Dünya Kudüs Günü ilan etmişti.

70 ÜLKEDE YÜZ BİNLER MEYDANLARDA

İslam dünyasının kanayan yaralarından en önemlisi olan Kudüs, bugün tekrar hatırlanacak ve işgal protesto edilecek. Dünyanın dört bir yanında 70 ülkede işgal lanetlenecek ve Siyonist İsrail'e bir kez daha güçlü bir şekilde tepki gösterilecek. Başta Türkiye ve İran olmak üzere Mısır, Cezayir, Yemen, Irak, Tunus, Fas, Pakistan ve diğer Müslüman ülkelerde bugün Cuma namazı sonrası İsrail protesto gösterileri yapılacak.

Irak'ta, Dünya Kudüs Günü münasebetiyle başkent Bağdat başta olmak üzere çeşitli kentlerde düzenlenen gösterilerde ABD ve İsrail bayrakları yakıldı.

Bağdat'ın Firdevs Meydanı'nda ve güney illerinin merkezlerinde yapılan gösterilere, çok sayıda din adamı, siyasetçi ve aşiret lideri katıldı. Filistin halkına yönelik ihlallerin sona erdirilmesi için uuslararası topluma çağrıda bulunan göstericiler sık sık ABD ve İsrail aleyhine sloganlar attı. Gösteriler sırasında iki ülkenin bayrakları da yakıldı.

FATİH'TE VE ANKARA GENÇLİK PARKINDA ETKİNLİKLER YAPILACAK

Kudüs Derneği, Dünya Kudüs Günü sebebiyle bugün Fatih Camii'nde bir iftar programı düzenliyor. Katılımcıların su, simit ve hurma ile iftar açacağı etkinlikte çeşitli konuşmacılar hitap edecek.

Anadolu Gençlik Derneği de Dünya Kudüs Günü vesilesiyle Ankara'da Gençlik Parkı'ndaki Necip Fazıl Kültür Merkezi'nde bir etkinlik düzenleyecek. Kudüs'teki izolasyona dikkat çekilecek etkinlik 17.30'da başlayacak...

dunyabulteni.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.