
Dolar Neden Türkiye'de Sürekli Yükseliyor?
Dolar kuru 9 günlük bayram tatilinin ardından hızla yükselmeye devam ediyor. Merkez Bankası'nın hamleleri boşa giderken Doların yükselişi nasıl önlenir?
İç piyasaların kapalı olduğu 9 günlük bayram tatilinden sonra dolar kuru 6.20 TL barajını hızlı geçerek 6.40 TL seviyelerine dayandı.
Bayram tatili boyunca özellikle ABD tarafından gelen önemli siyasi gelişmeler ve Eylül ayı sonrası ABD Merkez Bankası FED'in faiz kararı 6.01 seviyelerinde olan dolar kurunu olumsuz etkilemesi beklenirken Türkiye'de dolar tekrar ani bir yükseliş hareketine başladı.
Dolar rekoru olan 7.20 seviyelerini kısa sürede tekrar test eder mi? bilinmez ama 40 kuruşluk ani yükseliş piyasaları olumsuz etklileyeceğe benziyor
ABD'DEKİ TRUMP KRİZİ DOLARI NASIL ETKİLİYOR?
Amerika Birleşik Devletleri'nde Başkan Donald Trump'ın eski avukatı Michael Cohen'in Trump'ın seçim kampanyasını yürüten kişilerle Rus delegasyonu arasında New York'taki Trump Tower'da Haziran 2016'da yapılan görüşmeden haberdar olduğunu söyleyerek itirafçı konumuna gelmesi ABD iç piyasalardaki dengeleri derinden etkiledi. Başkan Trump'ın görevden alınması söylemleri kamuouyunda dolaşırken, Trump Fox News gazetesine verdiği röportajda "Eğer yargılanırsam, piyasanın çökeceğini düşünüyorum. Bence herkes için çok kötü olur" diyerek adeta ABD ekonomisini tehdit etti.
Ayrıca Donald Trump'ın kendi seçtiği ABD Merkez Bankası Başkanı Jerome Powell ile de arası oldukça kötü Faizlerin artırılmaması gerektiğini savunan Trump FED'in, faiz kararlarından memnun olmadığını ve hükümeti ekonomik konularda desteklemedeğini savunuyor. Küresel anlamda dolar bu gibi gelişmelerden etkilenerek zayıf bir görüntü çizerken Türkiye piyasasında ise Türk Lirasının değer kaybıyla birliklte giderek yükseliyor.
MERKEZ BANKASI ÇARESİZ: TEK ÇARE ÜRETİM EKONOMİSİNE GEÇMEK
Küresel anlamda her şey dolar aleyhine gelişirken arz talep dengesine göre değer kaybeden ya da değer kazanan dolar, Türkiye'nin cari açığı, dışarıya olan dış borcu yüzünden giderek yükseliyor. Özel sektör dış borcunu kapatmak için satılan dolarları kur biraz değer kaybedince almak zorunda kalıyor. Dolara olan talep fazla olunca da Merkez Bankası'nın yaptığı hamleler doları belli bir seviyede tutmasının önüne geçiyor. Hal böyleyken uzmanlara göre uzun vadede tek çare tüketim ekonomisi için harcanan paraları üretimi ekonomisine geçmekte kullanarak ithalatı azaltıp, cari açığı kapatmak ve dolar dayalı ithalatın önüne geçerek kur farkıyla artan fiyatları aşağıya çekmekle sağlanır. Bu sayede halkın alım gücü artırılarak enflasyonun da düşmesi sağlanır.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.