1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Doğu Türkistan'da yine kanlı gece
Doğu Türkistan'da yine kanlı gece

Doğu Türkistan'da yine kanlı gece

Çin işgal güçleri Doğu Türkistan\'ın Kaşgar şehrinde 14 Müslüman Uyguru katletti, onlarcasını yaraladı. Çıkan çatışmada iki işgal polisi de öldü

A+A-

Doğu Türkistan’ı işgal eden Çin yönetimi bu kez Kaşgar’da Müslüman Uygurlara saldırdı. Saldırılarda 14 kişi katledildi, onlarca kişi tutuklandı.

BBC’nin Çin’in Şinhua ve Tengritağ resmi ajansına dayanarak verdiği habere göre olay Doğu Türkistan’ın Kaşgar Vilayeti Yenişehir İlçesi Saybağ kentinde meydana geldi. 15 Aralık günü gece saatlerinde meydana gelen olayda Çin işgal güçlerinin saldırısı sonucu 14 Müslüman Uygur katledildi, 6 Uygur tutuklandı. Olaylarda iki işgal polisi öldürüldü ve ikisi de yaralandı.

Ajans olayın ayrıntıları hakkında bilgi vermedi. Çin resmi makamları daha önce de karakola saldırı düzenlendiğini iddia etmiş, fakat dilekçe vermek için karakola giden Uygur Müslümanlarının öldürüldüğü ortaya çıkmıştı.

Çin yönetimi son aylarda Doğu Türkistan’da ülkenin tarihi sakinleri olan Müslüman Türklere karşı baskıları artıyor. Gal yönetimi yeni sosyal kampanyalar yürütüyor ve toplu tutuklamalar gerçekleştiriyor. Bu icraatların esas amacı olarak ise bu topraklarda Müslüman ve Türk varlığını yok etmek ve bu toprakları tamamen Çinlileştirmek olarak gösteriliyor.

Son beş ayda Doğu Türkistan’da Çin işgal güçlerinin saldırıları sonucu yaklaşık 200 kişi hayatını kaybetti.

Diğer yandan Çin işgal yönetimi ülkenin güneyindeki Hotan vilayetinde yeni bir tutuklama kampanyası başlattı. Gizli Kur’an kursu ve medrese açmak, çocuklara dini eğitim vermek, geleneksel Uygur kıyafetleri ile tesettüre uygun kıyafet giymek gibi suçlamalarla yaklaşık 300 kişinin toplu olarak tutuklandığı ifade ediliyor. İçlerinde çocuklar ve yaşlı kadınların da olduğu bu kişilerin akibetleri ile ilgili ciddi endişeler bulunuyor.


 

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.