1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Diyarbekir'de Rojava mitingi
Diyarbekir'de Rojava mitingi

Diyarbekir'de Rojava mitingi

BDP Amed İl Örgütü’nün İstasyon Meydanı’nda \'Rojava halkı Cenevre 2 çözüm toplantısına siyasi statüleriyle katılmalıdır\' sloganıyla düzenlediği mitingde konuşan Kışanak, “Cenevre toplantısına Kürdler katılamazsa bunun sorumlusu AKP’dir. Bunun hesabını

A+A-
İstasyon meydanında düzenlenen mitinge katılan çok sayıda kişi Batı Kürdistan için özgürlük istedi. Mitingde konuşan BDP Amed İl Eş başkanı Zübeyde Zümrüt, mitingin Rojava Kürtlerin Cenevre toplantısına katılması gerektiğini belirterek, “Rojavanın özgürlüğü için burada toplanan herkesi selamlıyorum. Kürtlerin mutlaka cenevreye katılması gerekir. Lozan Kürdistan’ı 4 parçaya böldü. Ancak Kürtler 4 parça için tek vücut olacak. Kürtlerin statüye kavuşmasını istemeyenler bunun için engel olmaya çalışıyor. Lozan’da Kürtler olmamıştır. Kürtlerin artık kendi örgütlülüğünü kurmalıdır. Artık kimse Kürtlerin karşısında duramaz.
 
BDP Mardin Milletvekili Gülser Yıldırım da konuşmasında, “Bizim davamız onur, gerçeklik, insanlık davasıdır. İnsan kendi haklarını elde etmediyse insanlık sıfatından da uzaklaşır. Kürtler onur için çok bedel verdi. Kürtler hiçbir zaman baskılar karşısında boyun eğmedi. Kürdler olmadan Ortadoğu’da çözüm olamaz' dedi.
 
BDP Amed Büyükşehir Belediye Eş Başkan adayı Fırat Anlı, “Rojava’nın özgürlüğü Kürdistan’ın özgürlüğüdür. Rojavanın özgürlüğü kadın özgürlüğüdür. Kürt halkına dönük hiçbir baskı politikası Kürtleri sinderemez. Önceleri derlerdi ki Kürtler korkaktır. Sizlere soruyorum, korkan kimse var mı? Bizler hiç kimseden korkmayız ve Kürtleri kimse kandıramaz. Buradan taleplerimizi haykıralım ki, Paris, Washington ve Cenevre sesimizi duysun” dedi.
 
BDP Amed Büyükşehir Belediye Başkan adayı Gülten Kışanak ise, 'Bu mitingi Rojava halkının özgürlüğü için yapıyoruz. Rojava’da halkımızın kimliğini yok saydılar, ama halkımız örgütlendi ve son 3 yıldır, bir devrim yaratıyor. Buradan Rojava devrimini selamlıyoruz. Halkımız 7’den 70’e kadını ve erkeği ile ülkesini savundu. Bir halk olarak kendisine özerk bir yönetim imkanı yarattı. Sizlerin huzurunda Rojava devriminde emek veren, direnen ve şehit düşen tüm Rojava devrimcilerini buradan saygı ile selamlıyorum. Bizler ve tüm dünya bir halkın öz savunmasının ne kadar önemli olduğuna tanıklık etti. Tüm dünya gördü ki, Kürt halkı kendisini savunabilecek ve koruyabilecek güçtedir. Rojava halkı kendi özgürlüklerini ve anayasasını oluşturdu. Suriye ve Ortadoğu’nun kurtuluşunu örnek alın. Suriye’de yıllardır korkunç bir savaş yaşanıyor. Yaktılar, yıktılar ve bombaladılar.  Kürt halkının demokratik felsefesi sayesinde Suriye’de yakılmamış bir tek Rojava Kürdistan’ı kaldı. Diyoruz ki bunu örnek alın. Bugün Cenevre’de toplantı yapacaklar ve Suriye’nin geleceğini tartışacaklar. Gözünün önünde bir devrim var, Suriye’ye özgürlük istiyorsanız önce Kürtleri çağırıp dinleyeceksiniz. Yüksek Kürt Konseyi’ni kabul edin, size nasıl bir ülke kurulacağını göstersinler.” 
 
Toplantıya 4 gün kalmasına rağmen Kürtlerin hala davet edilmediğini hatırlatan Kışanak,' Dünyanın egemen güçleri Ortadoğu’yu kan gölüne çevirdiler. Yüzyıldır Ortadoğu barış ve huzur yüzü görmedi. İşte artık bu cetvelle çizilen bu suni sınırlar anlamını yitirmiştir. 
 
Ortadoğu’da demokratik bir yapı inşa edilecek. Kürt halkı 21. yüzyılda özgürlüğünü alacaktır. Bunun önüne hiç kimse geçemez. Ey Avrupa ülkeleri, ey BM, artık Kürt halkının iradesini kabul edin ve çözüm arayışına gidin. Bunu yaparsanız tüm insanlık kazanacak. Aksini Kürt halkına dayatamazsınız. Kabul etseniz de etmeniz de Rojava’da özerk demokratik Kürdistan kuruldu. Mayınlar, tuzaklar kurabilirsiniz, ama Kürt halkının yüreğini bölemezsiniz. 4 parça bir bütündür. Bu nedenle bugün artık Kuzey Kürdistan’da bize düşen görev yek vücut olmaktır. Rojava devrimine en güçlü devrimi sunmalıyız. Eğer Kürt halkı onurlu bir yaşamda almalıdır diyorsak, bugün yapmamız gereken Rojava’da halkımızın yürüttüğü mücadelenin arkasında saf tutmaktır. Değerli halkımız tüm Kürdistan halkına sesleniyorum. Bu bir siyasi partinin konusu değildir. Bir halkın geleceğini ilgilendiren davadır. Bu davaya hep birlikte sahip çıkalım. Biz bu siyasi kültüre sahibiz. Kürt halkının ulusal davası onurdur. Türkiye’nin de AKP’nin de yaklaşımını doğru bulmuyoruz. PYD her gün diplomatik görüşmeler yapıyor. 
 
Ama arkasından hemen Davutoğlu hemen arkasından geziyor ve Kürtleri çağırmayın diyor. Cenevre toplantısına Kürtler katılamazsa bunun sorumlusu AKP’dir. Bunun hesabını AKP’den halk sorar. Her gün TIR’lar yakalanıyor, içinde roketler ve silahlar var. Bunları halkımıza saldırmak için çetelere gönderiyorlar. Daha bugüne kadar Türkiye’nin ve BM’nin tek pir paket gıdası gitmemiştir. Ama çetelere her türlü yardımı yapanlar, sınırları da halkımızın üzerine kapatıyorlar. Bunların hesaplarını soracağız. Gittikleri her sokakta bunu sorun onlara. 
 
Rojava’da halkımızı boğmaya çalışırken, burada hangi yüzle çalışıyorsunuz demeliyiz. Kürdistan’ın kalbinden sesleniyoruz. Bizler Lozan’ın acısını yaşıyoruz. Dilimizi yasakladırlar ve o zaman Lozan görüşmeleri yaparken 2 işbirlikçi götürüp yaptılar. Bunun acısını derinden yaşamış bir halk olarak iyi biliyoruz. Şey Sait’ten, Ağrı’daki katliamlardan biliyoruz. Cenevre’yi Lozan yapamazsınız. Halkımızı inkar edemezsiniz. Buna asla izin vermeyeceğiz.” şeklinde konuştu.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.