
"Diyarbakır'daki 'Evet'ler barış için"
Referandumda Kürtlerin ağırlıkla yaşadığı illerden gelen “Evet” oyu sonuca anlamlı katkıda bulundu. Bunun sebeplerini, seçmenin referandum mesajının anlamını bölgede yaşayanlarla konuştuk.
Referandumda Kürtlerin ağırlıkla yaşadığı illerden gelen “Evet” oyu sonuca anlamlı katkıda bulundu. Bunun sebeplerini, seçmenin referandum mesajının anlamını bölgede yaşayanlarla konuştuk. İlk durağımız Diyarbakır'da görüştüğümüz seçmenler, çıkan sonuç için “Evet oyu barış için verildi” diyor. Ancak önemli bir tespit daha var: “Bu ortamda bu kadar ‘Hayır’ oyu çıkması da çok önemli.”
“Aç da kalsak barış istiyoruz” diyor 72 yaşındaki Şeyhmus Altun. Diyarbakır Ulu Cami ile Kapalı Çarşı’nın hemen önünde çay ocaklarının olduğu avluda konuşuyoruz. Sırtımız, bir yıldan daha uzun bir süre önce PKK’nın kazdığı hendeklerle savaş alanı haline gelen Sur ilçesine dönük. 1,5-2 yılda PKK'nın çatışmaları şehirlere taşımasıyla Kürt siyasetine, seçmen ve siyasetçi ilişkisine damgasını vuran tarihi Sur.
Şeyhmus Altun’un tek evi bugün yeniden inşasına başlanan Sur ilçesinde çatışmalarda yerle bir olan yüzlerce evden biri. Evi için kendisine devletin verdiği paranın, yeni bir ev almasına yetmediğini anlatıyor. Hatta kendi deyimiyle, "6 nüfusa baktığı için çadır bile alacak durumu yok." Bu yaşadıkları, her açıdan çektikleri sıkıntı 2015 yılında Diyarbakır’da, Sur’da yaşayanların hayatının bir gerçeği. Ancak, söz siyasete gelince aynı masada oturduğu arkadaşlarıyla birlikte Altun’un tek bir mesajı var: Barış.
Mesaj: Artık yeter
Referandum sonuçlarını nasıl değerlendirdiğini, bölgede “Evet” oylarının AK Parti’nin son seçimlerdeki oyunun üzerine çıkmasının nedenini sorduk Altun'a:
“Erdoğan Kürtler ile kazandı bu seçimi. Kürtlerin oyuyla çıktı. Çünkü acı var iki tarafta da. Biz artık barış istiyoruz. Aç da olsak, aç da kalsak barış istiyoruz. Tek söylediğimiz budur.”
Aynı masada oturan 63 yaşındaki Nuri Dikici de sık sık araya giriyor Şeyhmus Altun konuşurken:
"İki taraf da haksızlık yaptı. Biz ortada kaldık. Bu referandumda Kürtler iki tarafa da mesaj verdi. 30 yıldır ateşte yanıyoruz. Artık yeter."
Aynı masada Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan “af” beklentisi de bir kaç kez dile getiriliyor.
Diyarbakır, bölgenin siyasi hareketliliğinin merkezi. 2015'de Sur’da yaşanan hendek savaşlarından bu yana şehirde HDP’ye yönelik bir kırgınlık olduğu artık tüm kesimler tarafından dile getiriliyor. 16 Nisan’da yapılan Cumhurbaşkanlığı sistemine ilişkin referandumda bölge yine anlamlı bir mesaj verdi. Ağırlıkla Kürt seçmenin yaşadığı iller, “Hayır” dedi. Ancak, yapılan ayrıntılı incelemelerde HDP cephesinde “Evet”e kayan oylar olduğu da görüldü. Bu oylar, teklifin ülke genelinde kabul edilmesine de katkı yaptı.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.