1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Diyarbakır'da Yüksekova protestosu: 10 yaralı
Diyarbakır'da Yüksekova protestosu: 10 yaralı

Diyarbakır'da Yüksekova protestosu: 10 yaralı

Hakkari\'nin Yüksekova ilçesinde iki kişinin polis kurşunuyla ölmesini protesto için bugün Diyarbakır\'da yapılan gösteride 4\'ü polis 10 kişinin yaralandığı bildiriliyor.

A+A-

Radikal gazetesinin haberine göre, BDP'lilerin basına çıklamasından sonra dağılmayarak taşla saldıran gruba polis müdahale etti.

Polis, grup içerisinde yasa dışı pankart ve yüzü kapalı kişilerin bulunduğu gerekçesiyle yürüyüşe izin vermedi.BDP İl Başkanlığı önünde toplanan ve aralarında BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak'ın da yer aldığı grup, Koşuyolu semtine kadar yürümek istedi.

Yüzü maskeli kişilerin gruptan ayrılmasının ardından izin verilen yürüyüş sırasında bu pankartların yeniden açılması üzerine güvenlik güçleri, Turgut Özal Bulvarında grubu yeniden durdurdu.

Yürüyüşe izin verilmeyeceğini bildiren polis, grubun basın açıklamasının ardından dağılmasını istedi.

Bu sırada gruptan atılan el yapımı patlayıcının gürültüyle patlaması paniğe neden oldu. Polis, atılan patlayıcının içinde çivi bulunması nedeniyle 4 polis memurunun yaralandığı anonsu yaptı.

Kışanak'ın yaptığı basın açıklamasının ardından dağılmayan gruptan bazı kişilerin taşla saldırması üzerine polis, gruba basınçlı su ve biber gazıyla müdahalede bulundu.

Ara sokaklara kaçan grup ile polis arasında kovacalama yaşandı. Çok sayıda gösterici gözaltına alındı.

Olaylarda 4 polis ve bir gazetecinin de aralarında bulunduğu 10'u aşkın kişi yaralandı.

Yüksekova'da ne oldu?

Yüksekova Haber internet sitesinde yer alan habere göre, Mezopotamya Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma Dayanışma Derneği (MEYA-DER) üyelerinin yaptığı basın açıklamasının bitmesinin ardından polis gruba uyarıda bulunmadan müdahale etti.

Haberde polisin gaz bombası, tazyikli su ve plastik mermilerle gruba müdahale ettiği; grubun da polise taş, molotof kokteyli ve havai fişeklerle karşılık verdiği belirtildi.

Çıkan çatışmalarda yaralanan Veysel İşbilir ile Mehmet Reşit İşbilir kaldırıldıkları hastanede hayatlarını kaybetti.

Hakkari Valiliği 'nin açıklamasında ise "Güvenlik kuvvetleriyle çatışmaya giren ve hastaneye yaralı olarak kaldırılan Veysel İ. ve Mehmet R. İ. isimli şahıslar hayatını kaybetmiştir. Konuyla ilgili adli makamlarca soruşturma başlatılmıştır." denildi.

Valilik, basın açıklaması yapan grubun içindeki "maskeli 25-30 kişinin; molotof kokteyli, el yapımı patlayıcı ve havai fişek ile güvenlik kuvvetlerine karşı saldırıya geçtiğini", çevik kuvvet ekiplerinin bunun üzerine gruba müdahale ettiğini belirtti.

Açıklamada eylemcilerin daha sonra "8-9 uzun namlulu silahla değişik mevkilerden TOMA araçlarına ateş etmeye başladıkları" ifade edildi.

Valilik açıklamasında, "Ateş sonrası isabet alan zırhlı araçlarda önemli hasar oluşunca, Polis Özel Harekat timleri devreye sokulmak zorunda kalınmış ve şehir merkezinde silahlı çatışma meydana gelmiştir. Hakkâri ilimizde kamu kuruluşlarınca düzenleme yapılan veya tahrip edilen herhangi bir mezarlık bulunmamaktadır." denildi.


bbcturkce

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.