1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Diyarbakır Barosu: Kürtçenin engellenmesi inkarın devam ettiğini gösteriyor
Diyarbakır Barosu: Kürtçenin engellenmesi inkarın devam ettiğini gösteriyor

Diyarbakır Barosu: Kürtçenin engellenmesi inkarın devam ettiğini gösteriyor

A+A-

Diyarbakır Barosu, Didem Arslan Yılmaz'ın Kürtçe konuştuğu için bir konuğu yayından almasını, “Bu ve benzeri uygulamalar geçmişteki yasakçı anlayışın, inkar ve asimilasyon uygulamalarının maalesef devam ettiğini göstermektedir” şeklinde değerlendirdi.

Daha önce mahkeme ve TBMM tutanaklarında Kürt diline ilişkin “bilinmeyen dil” gibi tanımlamaların yapıldığının hatırlatıldığı Diyarbakır Barosu açıklamasında şunlar kaydedildi:

“Elazığ Kadın Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutuklu ve hükümlülerin, Kürtçe şarkı eşliğinde halay çekmiş olmaları nedeniyle, sadece Türkiye’de yaklaşık 25 milyon insanın ana dili olan Kürt diline ilişkin kamusal makamların ‘bilinmeyen ve anlaşılmayan bir dil’ şeklindeki tanımlamanın yapılarak soruşturmaya konu edilmesi, yine bir TV programında Kürt dilini kullanmaktan kaynaklı engellemelerin ve ayrımcı yorumların kabulü mümkün değildir. Bu ve benzeri uygulamalar geçmişteki yasakçı anlayışın, inkar ve asimilasyon uygulamalarının maalesef devam ettiğini göstermektedir.

‘Dünyanın en zengin dillerinden biri’

Ülkemizde yaklaşık 25 milyon insanın ana dili olan ve dünyanın en zengin dillerinden biri olan Kürt diline ilişkin kamusal alanda bu ve benzeri tanımlamaların yapılması, haklı olarak toplumda büyük bir rahatsızlığa ve tepkiye yol açmaktadır. Diyarbakır Barosu olarak, Kürt diline yönelik bahse konu bu tanımlamaları ve uygulamaları kınıyoruz. Kürt dilinin varlığını koruması ve gelişiminin sağlanması önündeki kamusal alandaki keyfi uygulamalara son verilmesini, bu ve benzeri uygulamalarda sorumluluğu bulunanlar hakkında gerekli adli ve idari soruşturmaların başlatılmasını ve etkin bir şekilde yürütülmesini talep ediyoruz. Diyarbakır Barosu olarak sürecin takipçisi olacağımızı kamuoyuyla saygıyla paylaşıyoruz.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.