1. HABERLER

  2. KUDÜS

  3. DİRENİŞ İle İSRAİL Ateşkesinin Detayları
DİRENİŞ İle İSRAİL Ateşkesinin Detayları

DİRENİŞ İle İSRAİL Ateşkesinin Detayları

Siyonist Rejim yetkililerinden üçü Haaretz gazetesine verdikleri röportajda, Mısır ve Birleşmiş Milletler'in aracılığıyla Hamas ile imzalanan ateşkese ait olduğunu iddia ettikleri 6 maddesini değerlendirdiler.

A+A-

 

Siyonist Rejim üst düzey yetkilileri dün Hamas ile yapılan ateşkesin 6 maddeden oluştuğunu ve geçtiğimiz gün uygulamaya koyulduğunu ilan etti.

 

Filistinli kaynaklarca henüz anlaşmanın içeriğine ilişkin herhangi bir açıklama yapılmadı ancak Suudi el-Hayat gazetesinin haberine göre, Filistinli grupların bugün Kahire’de bu anlaşmayı ilan etmesi bekleniyor.

İşgal altındaki Filistin merkezli Haretz gazetesinin isminin açıklanmasını istemeyen yetkililere dayandırdığı haberinde yer alan ifadelere göre; ilk aşaması Çarşamba günü uygulanmaya konan bu anlaşma Mısır ve Birleşmiş Milletler’in arabuluculuğu sonucu yapıldı ve anlaşmanın maddeleri 2014 yılında Gazze’de yapılan anlaşmanın maddelerine benzemektedir.

Siyonist Rejim Başbakanlık ofisi ve rejim askeri yetkilileri her ne kadar Hamas ile ateşkesi kabul etmeseler de, şuan ortaya çıkan şeyin çatışmaların henüz olmadığı birkaç ay önceki duruma dönüş olduğunu ifade ettiler.

Siyonist yetkililer anlaşmanın aşamalı olarak uygulanacak olan 6 maddesini şöyle açıkladı;

1- Kapsamlı ateşkes

2- Gazze’deki tüm geçişlerin açılması ve bu bölgede balıkçılık kısıtlamasının kaldırılması (14.5 km’ye kadar)

3- İnsani yardımların ve doktorların girişi

4- Filistinli tutuklularla Gazze Şeridi’nde gömülü Siyonistlerin değiş tokuşu

5- Mali dış kaynaklarla Gazze’de kapsamlı bir altyapı çalışması yapılması

6- Gazze Şeridi için liman ve havaalanı yapılması konusunun görüşülmesi

Geçtiğimiz hafta Siyonist Rejim kabinesi bu plana destek verdiğini göstermek amacıyla, bu konuda görüşmelerin devam etmesini onayladı. Bu karara sadece adalet bakanı ve eğitim bakanı muhalefet etti.

Anlaşmanın ilk aşaması olan çatışmaların durması, Gazze’deki tüm geçişlerin açılması şartıyla ateş değişimi ve balıkçılık kısıtlamalarının kaldırılması, Siyonist Rejim Savaş Bakanı Avigdor Liberman’ın ısrası sonucu Çarşamba gününden itibaren uygulanmaya başladı.

İsrailli bir başka yetkili ise gazetecilere yaptığı açıklamada, 4.maddenin yani Gazze Şeridi’nde gömülü olan Siyonistlerin naaşlarının teslim edilmesi maddesinin direniş grupları tarafından uygulanmaması durumunda anlaşmanın tamamının iptal olacağını belirtti.

Haretz’in ayrıca el-Meyadeen’den nakletiiği haberine göre; 1 yıl geçerli olacak bu anlaşmada Gazze ile Kıbrıs arasında ticari deniz yolunun oluşturulması ve yine bölgede ihtiyaç olan petrol yakıtının Katar tarafından sağlanması öngörülmektedir.

Hamas üyelerinin maaşlarının ödemesi Katar’ın sorumluluğundadır ve Siyonist Rejim de Gazze ve Kıbrıs deniz hattının kontrolünü sağlamaktadır.

Son aylarda, Gazze Şeridi’ndeki durum Siyonist Rejim’in sınır bölgelerinde büyük geri dönüş gösterilerine katılanlara yönelik saldırılarının artması ve ateşli balon ve uçurtmalar nedeniyle daha da vahim bir hale geldi.

Gazze Şeridi’nde yaşayan 2 milyona yakın Filistinli, İsrail’in 2006’dan bu yana devam eden kara, hava ve deniz ablukası nedeniyle zor şartlar altında yaşam mücadelesi veriyor.

Son aylarda Gazze Şeridi’ndeki direniş grupları ile Siyonist Rejim arasında ateşkes anlaşması yapıldığına ilişkin çeşitli haberler yayımlanmıştı ancak her seferinde ya taraflar ateşkesi yalanlamış ya da saldırı yapılması nedeniyle iptal olmuştu.

Etiketler : , , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.