1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. 'Dil konferansı' sonuç bildirgesi
'Dil konferansı' sonuç bildirgesi

'Dil konferansı' sonuç bildirgesi

TZP-Kürdi tarafından \"Dilin özgürlüğü, demokratik ulus çözümünde saklıdır\" şiarıyla yapılan iki günlük konferans açıklanan sonuç bildirgesi ile sona erdi.

A+A-

Sonuç bildirgesinden anadilde eğitim hakkının vazgeçilmez olduğu belirtilirken, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anadilde eğitime yönelik tutumu ise kınandı. 

TZP-Kurdi tarafından Kürt dilinin eğitim dili olması ve dil sorunlarının tartışılmasına ilişkin "Dilin özgürlüğü, demokratik ulus çözümünde saklıdır" şiarıyla yapılan iki günlük konferans Cegerwxin Gençlik Kültür ve Sanat Merkezi'nde 250 delegenin katılımı ile yapılan ikinci gün oturumunun ardından sonuç bildirgesinin açıklanması ile sona erdi. 

Sonuç bildirgesinde alınan kararlar ise şöyle sıralandı:

"* TZP-Kürdî, anadilde eğitimi vazgeçilmez bir hak görür. Tartışma konusu yapmaz. Bu çerçevede Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın anadilde eğitime yönelik tutumunu kınıyor. 

* Konferans Delegeleri Hewler'de yapılacak Ulusal Kürt Konferansını selamlıyor. 

* Demokratik Kurtuluş sürecinde anadilde eğitimin kabul görülmesi için tüm kurum ve kuruluşlarımız seferberlik ruhu ile hareket etmeli ve sürece cevap olmalı. 

* Konferans delegeleri Rojava'da savaştan kaynaklı halk içinde meydana gelen ölümlerden dolayı üzüntüsünü dile getirir. 

*Konferans delegasyonları Avrupa devletlerinin Kürt basınına yönelik iki yüzlü tutumlarından kaynaklı AB devletlerin tutumunu kınıyor. 

* Kürt dili eğitimi çalışmalarında tüm Kürt kurum ve kuruluşları sorumluluk sahibidir. Tüm kurumlarımızın bir program sahibi olması gerekir. 

* TZP-Kürdî, Rojava halkının direnişini Kürdistan özgürlüğü için en önemli hamle olarak değerlendirir. Rojava'da anadilde eğitimim için kendini sorumlu görerek hazırlık yapar. 

* TZP-Kürdî, anadilde eğitim için tüm Kürt kurum ve kuruluşları ile tartışma yürütmeli ve yeni bir model hazırlamalı. 

* TZP-Kürdî, tüm hazırlıklarını programa göre yürütecek.

* TZP-Kürdî, özellikle çocukların eğitimi ve çocuk televizyonu için çalışma yürütecek. 

* Kürt dili eğitiminde dil bilgisi dersleri dışında, Tarih, Edebiyat, Coğrafya ve Kültür dersleri verilecek. 

* TZP-Kürdî, anadilde eğitim için farklı ve kaliteli eğitim materyalini hazırlamalı.

* Tüm Kürt kurum ve kuruluşları, yönetici ve siyasetçilerimizin tüm çalışmalarını Kürtçe dili ile yaşama geçirmeli. Bunun denetlemesinde tüm Konferans delegasyonları sorumludur. 

* Tüm okullarda öğrenciler hoca ve öğretmenlerin sorularına anadilde cevap vermeli. Okullarda açık bir şekilde anadilde konuşmalı. 

* Her hafta periyodik bir şekilde tüm il ve ilçelerde aynı saatte anadilde eğitim hakkı için eylemler yapılmalı. 

* 16 Eylül'de her yerde imkanlar çerçevesinde kitlesel yürüyüşler yapılmalı. 

* TZP-Kürdi ve tüm Kürt kuruluşları tüm çalışmalarında Kurmanci ve Kirmanckî lehçelerini kullanmalı. Kirmanckî lehçesi için pozitif ayrımcılık yapılmalı. 

* Devlet anlayışı ve çıkarları doğrultusunda dil çalışmalarını yürüten tüm kurumlar reddedilmeli. Tüm kurumlarımız bu karar çerçevesinde hareket etmeli. 

* Tüm belediyelerimiz bünyesinde anadilde eğitim için ana okullar açılmalı. 

* Yerel ve genel seçimlerde aday olan tüm yönetici ve milletvekilleri kesinlikle anadili iyi bilmeli. 

* Tüm belediyelerimizde belediye başkanlarından en alt kademe belediye çalışanlarına kadar her kesin günlük yaşamda anadili kullanması gerekir. Yine anadilde eğitim için proje ve çalışmalar geliştirmeli. 

* TZP-Kürdî tüm çalışmalarında kadına destek verme anlayışından ziyade kadının önünü açma anlayışına yönelik çalışma yürütmeli."

DİHA 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.