1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Devlet taşeronda özeli solladı
Devlet taşeronda özeli solladı

Devlet taşeronda özeli solladı

Kamuda 600, özel sektörde 420 bin taşeron çalışıyor. Birinci sırada Sağlık Bakanlığı var. Bakanlıkta 3 bin kadrolu personelin yanında 151 bin taşeron bulunuyor.

A+A-

Hükümet taşeron işçiler konusunda yasal düzenlemeye gitmeye hazırlanırken, istatistiklere göre Sağlık Bakanlığı’ndan, Ulaştırma Bakanlığı’na kadar pek çok kurum, esas işi taşeron işçilere yaptırıyor. Bakanlık ve hastanelerde çalışan laborant, kimyager, röntgen mütehasısı gibi meslek grupları, o işi ihaleyle alan altişverenin personeli olarak çalışıyor. 

SENDİKALI SAYISI AZALIYOR

Akşam'ın haberine göre özel sektörde çoğunluğu inşaat ve güvenlik olmak üzere 419 bin 466 bin taşeron işçi çalışıyor. Bu işçilerin 63 bini imalat sektöründe yer alıyor. Kamuda taşeron çalışan personel sayısı 600 binleri buldu. Kamuda sendikalı işçi sayısı 10 yıl önce 1 milyon 300 binden şu anda Türk-İş, Hak-İş ve DİSK dahil olmak üzere 190 bine indi.

1 YILLIK SÜRE 6 AYA İNSİN

Yürürlükteki mevzuatta,  bir çalışanın kıdem ve yıllık izin hakkı alabilmesi için 1 yıl çalışması gerekiyor. Fakat uygulamada birçok şirket, çalışanlarını bir yıl bitmeden çıkardıkları için kıdem ve izin hakkından yararlandırmıyor. TÜRK-İŞ, Bakanlıkla görüşmesinde, Kanunda 1 yıl olan kıdem süresinin “6 ayını tamamlayan’ olarak değiştirilmesini önerdi.


HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.