1. HABERLER

  2. EĞİTİM

  3. 'Dershanecilik faaliyeti yapan kurum kalmayacak'
'Dershanecilik faaliyeti yapan kurum kalmayacak'

'Dershanecilik faaliyeti yapan kurum kalmayacak'

MEB Müsteşarı Tekin, 1 Eylül'den itibaren dershanecilik faaliyeti yapan hiç bir kurumumuz kalmayacak. Özel okula dönüşmek isteyen dershanecilere gereken kolaylığı yapacağız' dedi.

A+A-

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Müsteşarı Yusuf Tekin, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özel öğretim kurumları ve özel okullarda son dönemlerde yapılan denetimlere ilişkin kamuoyunda "paralel yapı" olarak bilinen grup tarafından algı operasyonu yürütüldüğünü belirtti.

Milli Eğitim Bakanlığının bir kurum veya kesimi doğrudan hedef almayacağının altını çizen Tekin, denetimleri eğitim öğretim faaliyetlerinin mevzuata uygun yürütülmesi için yaptıklarını söyledi.

Denetimlerde, ekiplerin gazetelerde iddia edildiği şekilde sorular yöneltmediğine dikkati çeken Tekin, soruların belli konu başlıkları altında, valiliklere ve milli eğitim müdürlüklerine gönderildiğini aktardı.

Okullara, yönetmelik ve yönergelerde kurumlardan beklenenlere ilişkin sorular yöneltildiğini vurgulayan Tekin, "Kapatma kararı verilen kurumlar var. Bunların gerekçelerine bakıldığı zaman, mesela kira kontratı yok, yerleşim planında Milli Eğitim Bakanlığına sormadan değişiklik yapılmış ya da izinsiz eleman çalıştırılıyor. Bu tür gerekçelerle kapatma kararı verilen kurumlar vardır ve olabilir. Ama bunun dışında yönetmeliğimize, mevzuatımıza aykırı bir gerekçeyle kapatma kararı asla ve kata hiç bir kurum için verilmemiştir. Bu kurumlar için hiç bir cezai müeyyide uygulanmamıştır" şeklinde konuştu.

"Baskın niteliğinde bir uygulama değil"

Denetlenen okullar ve kurumlarla ilgili raporların, tamamının henüz kendilerine ulaşmadığını aktaran Tekin, bazı illerde denetimlerin sürdüğünü ifade etti.

Tekin, "Şunu net söyleyeyim, bu kesinlikle ve kesinlikle sadece herhangi bir gruba yönelik baskın niteliğinde bir uygulama değildir. Rutin, kanunun, yönetmeliğimizin, yönergelerimizin, amir hükümleri doğrultusunda denetimlerin yapılmasıdır. Bundan kimsenin rahatsız olmasını gerektiren bir durum da yoktur. Bu çerçevede denetlenen başka kurumlarımızın hiç de bu türden bir şikayetleri yok" dedi.

Dershaneler 1 Eylül'e kadar faaliyetlerini sürdürecek

Dershanelerin özel okula dönüşümü sürecinin de sona ermesine çok az kaldığına dikkati çeken Tekin, dershanelerin eğitim öğretim faaliyetlerine 1 Eylül'e kadar devam edebileceğinin altını çizdi.

Dershanelere ilişkin Anayasa Mahkemesi'nin kararı sonrası, 'kafa karışıklığı varmış ve dönüşüm programına başvuran dershane yöneticileri vazgeçmek istiyormuş' gibi bir algı operasyonunun yapıldığına dikkati çeken Tekin, dönüşüme istekli dershanelerin geri atmadığını bildirdi.

1 Eylül'e kadar dershanecilik faaliyeti yürütecek kurumların neredeyse tamamına yakınının temel lise ya da özel öğretim kursuna dönüşmek için süreci takip ettiğini anlatan Tekin, dönüşüm programına başvurmayan ve süreci olumsuzlayan kişilerin kamuoyunda "paralel yapı" diye bilinen gruba mensup dershane ve onların sahibi pozisyonundaki medya organları olduğunu söyledi.

Israrla olumsuz bir algı operasyonu yürütüldüğünü ve sürecin olumsuz işlediğine dair kanaat oluşturmaya çalışıldığını dile getiren Tekin, dershanelerin yoğun biçimde hem kanunda tanımlanan kurumlara hem de özel öğretim kurslarına dönüşmek istediklerini, bu konuda sıkıntı bulunmadığını kaydetti.

Tekin, "Net olarak söyleyebilirim, dershanelere artık kesinlikle yok. Dolayısıyla, 'dershaneler, faaliyetlerine devam edecek, dershane olarak öğrenci kaydı almaya devam edecek' diyenler, alenen, aşikar bir biçimde sahtekarlık yapıyorlar" dedi.

Valiliklere gönderilen son genelgede, Anayasa Mahkemesinin kararlarının gereğinin ve yönetmelik doğrultusunda işlem yapılmasının istendiğini ifade eden Tekin, sözlerini şöyle sürdürdü:

"1 Eylül'den itibaren dershanecilik faaliyeti yapan hiç bir kurumumuz kalmayacak. Bunlardan özel öğretim kurumu ya da herhangi bir özel okula dönüşmek isteyen dershanecilere gereken kolaylığı yapacağız. Ama onun dışındakiler, dershaneci olarak faaliyetlerine devam edemezler. Dolayısıyla, vatandaşlarımıza, tırnak içinde söylüyorum kesinlikle bu tür 'sahtekarlık yapan, yasaya karşı hile yollarına başvuran' insanlara itibar etmemeleri, herhangi bir taahhüt altına girmemeleri, taahhüt altına girmeden mutlaka il milli eğitim müdürlüğümüze, ilçe milli eğitim müdürlüklerimize danışmalarını öneririz."

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.