1. HABERLER

  2. VAN DEPREMİ

  3. Depremzede çocuklar bayramda da çalışıyor
Depremzede çocuklar bayramda da çalışıyor

Depremzede çocuklar bayramda da çalışıyor

Erciş'te 2011 yılında meydana gelen depremde ev ve iş yerleri yıkılan yurttaşlar, derin bir çaresizliğin içerisine itildi. İlçede çalışarak bayrama giren çocuklar, "Çalışmaktan başka çaremiz yok. Biz de isterdik diğer çocuklar gibi babamızın elini tutup a

A+A-
 
 

Van'ın Erciş ilçesinde 23 Ekim 2011 tarihinde meydana gelen depremin yıkıcı izlerinin en ağır bedelini çocuklar ödüyor. İlçede bulunan yüzlerce işyeri deprem nedeniyle yıkılırken, birçok esnaf ise iflas ederek işsiz kaldı. Ekonominin gerilediği ilçede aile bütçelerine katkı sağlayan çocuklar, bayramı yaşıtları gibi şeker ve harçlık toplamak yerine sokaklarda ayakkabı boyacılığı ve seyyar satıcılık yaparak geçiriyor. 
 
'Bu bayramda da ne harçlık ne de elbise alabildim'
 
Babasının işi olmadığı için evin bütün masrafını karşıladığını belirten 14 yaşındaki Yusuf Işık adlı çocuk, ayakkabı boyacılığı yaparak aile bütçesine katkı sağladığını ifade etti. Işık, "Babam arada bir çalışıyor. Bazen inşaatlarda bazen de farklı işlerde çalışıyor. Sürekli bir gelirimiz yok. Bu yüzden benim ayakkabı boyayarak günlük kazandığım 15-20 TL ile geçinmek zorunda kalıyoruz. Ailemin bir geliri olmadığı için kazandığım parayla ancak evin ihtiyaçlarını karşılayabiliyorum. Geçen bayram olduğu gibi bu bayramda da kendime ne harçlık ne de elbise alabildim" dedi.
 
'Bayramı çalışarak geçiriyoruz'
 
13 yaşında olduğunu ve hem okumak hem de çalışmak zorunda kaldığını ifade eden Ramazan Kaya isimli çocuk ise, 6 kardeş olduklarını ve ağabeyi ile birlikte ayakkabı boyacılığı yaparak geçimlerini sağladıklarını söyledi. Babasının bir işinin olmadığını aktaran Kaya, "Çalışmaktan başka çaremiz yok. Biz de isterdik diğer çocuklar gibi babamızın elini tutup alış veriş yapmayı. Fakat imkanlarımız olmadığı için bayrama çalışarak giriyoruz. Her gün çalışmamıza rağmen bayramda kendimiz için harçlık bile biriktiremiyoruz. Bayrama son bir gün kala fazla para kazanırsak, ikinci el elbise alabiliyoruz. Aldığımız elbiselerde başka çocukların daha önce giydiği ve sonra eskicilere sattığı elbiseler" diye belirtti. 
 
'70 yaşımdan sonra hırsızlık mı yapayım?'
 
Cevdet Sarı adlı yurttaş da, yaşanan deprem sonrası evsiz ve işsiz kaldığını belirterek, istemeyerek çocuklarını çalıştırmak zorunda kaldığını söyledi. Deprem öncesi esnaflık yaptığını dile getiren Sarı, deprem esnasında işyerinin yıkıldığını ve elindeki bütün sermayenin de depremle beraber "yok" olduğunu söyledi. Erciş'te bir türlü iş bulamadığını aktaran Sarı, "Evimiz yok, ekmeğimiz yok. Gidip hırsızlık mı yapalım? Devlet bize imkan tanısa biz de bu duruma düşmezdik. Elimde biraz eşyam var. Koruyacak yer bulamıyorum. 70 yaşımdan sonra gidip hırsızlık mı yapayım?" diye belirtti.
diha

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.