
Demirel: Asker Derin Devlettir
Demirel, derin devlet tartışmalarını yorumlarken Devlet tektir, tekliği hayatidir dedi. Ancak arkasından askeri darbeleri hatırlatarak ekledi: O zaman asker devlettir. Yahut, derin devlettir
9. CumhurbaŞkanI Süleyman Demirel, derin devlet vardır, yoktur tartışmalarına net yanıt verdi. Eko Enerji Dergisine konuşan Demirel, Devlet tektir, tekliği hayatidir. Bir tanedir. Birden fazla değildi dedi. Demirelin açıklamalarından satırbaşları şöyle:
ORDUYA SİYASET GİRMEMELİ: Ergenekon soruşturmasında askerlerin de gözaltına alınması ile devam eden süreç toplumda rahatsızlık yarattı. Bir ülkeyi tahrip etmenin yolu orduyu tahrip etmekten geçer. Orduyu tahrip etmek, orduyu parçalamakla olur. Orduyu parçalamanın yolu ordunun içine siyaset sokmaktır. Onun içindir ki biz darbe yapan, ihtilale giren orduların daima kendi içlerinde bölünmesinden korkarız. Yani, genel olarak siyasetçi bundan korkar. Onun için eğer bir ordu siyasetin içine girmişse, bir an evvel siyasetin içinden çıkması, arınması, yeniden asli görevine oturması lâzımdır.
BUNA DOKUNMAYIN DİYEMEZSİN: Bazı eski ordu mensupları ve muvazzaf kişiler, Ergenekonla ilişkili olduğu iddiasıyla tutuklandı. Ortaya bir iddianame konmamış olmasına rağmen, tutuklama devam ediyor. Bu rahatsızlık meydana getiriyor. Ama, buna bir çare bulunabilmiş değil. Eğer bir tarafta, hakikaten bir yerlerde silah varsa, bir darbe hareketine bir irtibat varsa, Buna dokunmayın demek mümkün değil. Ama var ihtimaline karşı, var şüphesiyle olmayan birtakım kişileri de işin içine dahil ediyorsanız, bu incitici. Zaten bunları ayırt etmek de fevkalâde zor.
DERİN DEVLET ASKERDİR: Ne zaman, ülke uçurumun kenarına geldi, iç savaşa gidiyoruz, yahut Türkiye çöküyor iddiasını asker bayrak yapar, o, darbeye varır. Türkiye, bunu birkaç defa yaşadı. Buna bir ad bulmak isterseniz, o zaman asker devlettir. Derindeki devlettir. Yahut, derin devlettir.
ERKLER TOPLANTISI: Çankaya Köşkünde gerçekleştirilen erkler toplantısının şekil bakımından uygun olup olmadığı tartışılabilir, ancak netice önemlidir. Bütün buradan çıkan netice, Hukukun üstünlüğünü koruyun, yargıyı özenle yapın diyor. Türkiyenin bugün buna ihtiyacı var. Cumhurbaşkanının istediği kişileri bir araya getirmesi eleştirilebilir, ama bu Cumhurbaşkanının bileceği iştir. Pek olağan değildir, ancak ben bir yanlışlık görmüyorum.
HABERE YORUM KAT
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.