1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Davutoğlu'ndan 'hükümet' açıklaması
Davutoğlu'ndan 'hükümet' açıklaması

Davutoğlu'ndan 'hükümet' açıklaması

Geçici hükümeti kurma görevini alan Başbakan Davutoğlu'ndan açıklama: Hükümeti kurmak için 5 gün var, partililere tekllif götürmezsem Anayasal suç işlemiş olurum

A+A-

Başbakan Ahmet Davutoğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın kendisine seçim hükümeti kurma görevini vermesinin ardından açıklamalarda bulundu.

Davutoğlu'nun açıklamalarından öne çıkanlar; 

Artvin'de yaşamıını yitiren vatandaşlarımıza Allah'tan rahmet diliyorum. Her türlü tedbiri aldık. Maddi kaynaklar itibari ile devletimiz vatandaşlarımızın yanında ve hizmetindedir. Bugün demokrasi tarihimzde ilk defa tecbrübe edilecek bir sürecin başladığı gündür. Toplantıyı Başbakanlıkta yapıyoruz. Bundan sonra da bu süreç ile ilgili toplantılar burada yapılacaktır. 

Cumhurbaşkanımızın tercih ettiği görev bir devlet görevidir. Halkın huzur ve güven içerisinde seçime gitmesini sağlayacak bir görevdir. Burada AK Parti Genel Başkanı olarak bulunmuyorum. Buraya isteyerek gelmiş değilim, bu bir anayasal zorunluluk ve sorumluluktur.

Gönül isterdiki tüm siyasi partiler liderleri sorumlu davransın ve bugün Türkiye'de bir kez daha seçime gitme ihtiyacı oluşmamış olsun. 

7 Haziran'dan bu yana hep anayasal süreçleri işletmek vurgusunda bulundum. Sayın Kılıçdaroğlu'na bir kez daha teşekkür ediyorum Son derece derinlemesine bir çalışma yürüttük. Koalisyon teklif edilmediği kanaati yanlıştır. O görüşmelerde bir koalisyon zemini olup olmadığını görmek için görüşmeler yaptık. 

Sayın Bahçeli'nin defalarca bir an önce seçime gidilmeli ve koalisyon kapısı kapalı açıklamaları vardı. Bizimle görüşmemizde de bunları açık bir şekilde söyledi.

Sayın Bahçeli ile ikinci görüşmemizde de konuşmamızın başında kendisi uzun dönemli bir koalisyona, azınlık hükümetine karşı olduğunu ifade ettiler. Tablo bu. Buraya bizim irademizle gelindiği kanaatini yaymak isteyenler için kısa bir özet vermek zorundayım. 

Koalisyon imkanı kalmayınca görevi iade ettim. Perşembe günü aptığım çağrılar da karşılık bulmadı. Açık bir şekilde ifade ediyorum deniz tükenenen kadar her şeyi denedik. Denemediğim yol ve yöntem kalmadı. Her aşamada milletimizi bilgilendirdim. 

Dün erken seçim kararı aldık. Bu sabah da Cumhurbaşkanımız görevi bana tebliğ ederek; bir an önce hükümet boşluğuna yol açmadan ülkeyi seçimlere götürme görevine başladım.

"BUGÜN YENİ BİR GÖREV ALDIM"

Bugün yeni bir görev almış bulunuyorum. Ana çerçeveyi sizlerle paylaşacağım. Bu görev bir koalisyon kurma görevi değildir. Cumhuriyet tarihinde ilk kez böyle bir uygulama yaşanacak. Anayasanın 114. ve 116. maddeleri beğeniriz beğenmeyiz, ama bunları uygulamak bizim için bir borç.

"GÜNEŞ MOTEL UYGULAMALARININ PEŞİNDE DEĞİLİZ" 

Biz Güneş Motel uygulamalarının peşinde değiliz. Meşruiyet çizgisinden bir an sapmadım. Gayri ahlaki bir tutumu hiçbir zaman meşru görmedim. Dün yapılan yorumları talihsiz yorumlar olarak görüyorum. 2 ayı aşkın süre içerisinde ülkenin yönetimsiz kalmaması lazım. 

"KAPILARI KAPATMAKLA ÜLKE YÖNETİLEMEZ" 

Eski anayasa yorumlarına baktım, uzmanlardan görüş aldım. Bakanlar Kurulunun nasıl oluşacağı ile ilgili temel bir hukuki çerçeve var. Hiçbir şekilde hiçbir partinin iç işlerine müdahale etmeyiz. Küçük ayak oyunlarına itibar etmeyiz. Biz anayasal çizgi ne diyorsa onu yaparız. Görev tevdi edilen vekillerin için bu anayasal sorumluluktur. Kapıları kapatmakla ülke yönetilemez. Beraberce ortak bir irade ortaya konulmalı. Tüm partilerin temsil oranlarına göre hareket edilir. 

"ANAYASA 'BAKANLIK PARTİLİLERE TEKLİF EDİLİR' DİYOR"

Şimdi bir zaruretle karşı karşıyayız. Bu benim istediğim bir durum değil. Anayasal çizgiden sapmaya kesinlikle izin vermeyeceğim. Süreci işletmek bağlamında. Şimdi TBMM başkanından oranları bildiren bir yazı tebliğ edilecek. Liderlere ve bütün TBMM vekillerine çağrıda bulunuyorum: Gelin bu sorumlululğu birlikte omuzlayalım. Bakanlar Kurulu üyelikleri için gelen bu oranlara göre teklifte bulunacağım. Anayasa açıkça 'Bakanlık partililere teklif edilir' diyor. Tekrar çağrıda bulunuyorum: Gelin suçlamak yerine bir hükümet oluşturmak için çaba sarf edelim. Sorumluluktan kaçmak telafisi mümkün olmayan sonuçlara neden olur. Teklif edilen şey anayasanın öngördüğü şekilde 2 ay içinde onurlu bir görevi birlikte taşımaktır. 

Ne ben ne arkadaşlarım hiçbir şekilde partilerin iç işlerine müdahil olmadık olmayaız. Kimseye menfaat teklifinde bulunmadık bulunmayız. Anayasa bana bu görevi veriyor. Hem de sadece 5 gün içinde. Partiler de oranlarına göre temsil edilecek diyor. 

"PARTİLİLERE TEKLİF GÖTÜRMEZSEM ANAYASAL SUÇ İŞLEMİŞ OLURUM" 

Bağımsız üye atanamıyor arkadaşlar. Partililer bu teklifleri kabul etmezse bağımsız üye kabul edilebilir diyor. Partililere teklif götürmezsem anayasal suç işlemiş olurum. Anayasa ne diyorsa o olur. Çağrım; kimse yolları tıkamasın, kapıları kapatmasın. 

Oranlar bildirildikten sonra teklifleri göndereceğiz. Tekliften sonra parti içinde müzakere edilebilir. Geçmişte bazı sorumluluklar içinde bu görevi yönetecek birikime sahip mi? bu soruyu yönetirim. Meclis'teki Bütün vekillerin öz geçmişlerini tek tek incelemeye çalıştım. Bu teklifleri makul bir sürede cevaplandırmaları için vekillere davette bulunacağım. 

"MİLLETİMİZE ÇAĞRIDA BULUNUYORUM"

Milletimize çağrıda bulunmak istiyorum. Kritik bir süreçten geçiyoruz. Anayasal çizgiyi kararlılıkla işleteceğiz. Şer odaklarına kesinlikle izin vermeyeceğiz. Terörle mücadele dahil olmak üzere yürüttüğümüz çalışmalara devam edeceğiz. Millet ne derse o olur. 

Liderlere yaptığım çağrı seçime giderken ülkenin gereksiz siyasi gerginliklere izin vermeden her an her yerde görüşme çağrısıdır. Biz düşman, hasım değiliz. Bir hasım gibi birbirimize bakmayalım. Üretilecek çözümleri birlikte üretelim. Tekrar bloklaşma çabalarına girmek, ülkemizin geleceği bağlamında sorumsuzca bir davranıştır. Liderlerle oturup konuşalım, çözüm üretelim. 

"ÇAĞRIDA BULUNMAZSAM BAKANLIKLAR BOŞ KALIR"

Ben çağrıda bulunmazsam 7 veya 9 bakanlık boş kalır. Liderleri by-pass etmek gibi bir niyet yok. Teklifi partilere götürmek bir zarurettir. "Telefonları kapatırız" ifadesi söylenmeseydi dün son bir telefon görüşmesi yapma kanaatindeydim. Ahlaksız teklif benzetmesi vekillere hakaret. Tek tek öz geçmişlere baktım, bir değerlendirme yapmaya çalıştım. 

"EN YAKIN ARKADAŞLARIM BİLE BU İSİMLERİ BİLMİYOR"

En yakın arkadaşlarım bile bu isimleri bilmiyor. Bu isimler bende mahfuzdur. Meclis Başkanımızdan oran gelir gelmez. Önce diğer partilerden teklif, isim ve evetleri bilmem lazım en son AK Parti'yi düşünüyorum. Ona göre Bakanlar Kurulu'nda dağılım yapacağım. 550 vekilin öz geçmişlerine tek tek baktım. Son 1-2 gündür özgeçmişler üzerinde çalışıyorum. Kabine konusunda kafamda bir resim var. 

GEÇİCİ BAKANLAR KURULU'NUN PROFİLİ NASIL OLACAK?

Bunlar tek tek görevlendirmeler olduğu için kişilerin o görevi ifa edebilme açısından bir değerlendirmenin daha doğru olduğu kanaatindeyim. Devlet tecrübesi ya da sivil toplum tecrübesi benim için önemli hususlar. Bakanlık teklifi yaparken parti dengelerini gözetmeyeceğim. Ben doğru kişiyi doğru yerde değerlendirebilmek için teklifimi yaparım.  

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.