1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Davutoğlu üçlü görüşmeyi anlattı: Alternatifleri konuştuk
Davutoğlu üçlü görüşmeyi anlattı: Alternatifleri konuştuk

Davutoğlu üçlü görüşmeyi anlattı: Alternatifleri konuştuk

A+A-

 Davutoğlu, “Alternatifleri dün akşam konuştuk. Birde kimsenin dışlanmadığı bir siyasi iklim oluşturmak. Bu var olan bir yapıya hemen eklemek gibi değil. Genç kitlelerin hepsinin 'Burada biz de varız' şeyini doğuracak ve AKP ve MHP'nin kutuplaştırıcı dilinin etkisini yok edecek bir ittifak kurmak lazım” ifadelerini kullandı.

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener 20 Ocak’ta Ankara’da bir akşam yemeğinde bir araya gelmişti.

Bu görüşme sonrası konuşan Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu zirvede konuşulanları ve sonrasında ortaya atılan iddiaları değerlendirdi.

“Seçim ittifakı değil, vizyon ittifakı”

Gelecek Partisi olarak Millet İttifakı’na dahil olup olmamasıyla ilgili konuşan Davutoğlu, “Bazıları bir kriz çıktı da bu haber çıktı gibi sözler sarf ediyorlarmış. Böyle düşünenler bizi hiç tanımıyorlar.
Ben öyle küçük şeyleri kafaya takıp da sembolik işler yapmam. Aksine hiçbir krizle ilgili bir şey yok. Her iki genel başkanla ayrı ayrı görüşmüştük. Yılbaşı için aradığımda bir araya gelmemizde fayda var demiştim yılbaşı için aradığımda, onlar beni aradı ben onları aradım. Yani önceden planlanmış bir çalışma üzerinde detaylı olarak düşündüğümüz bir konuydu. Önce Meral Hanımla görüştük, sonra Kemal Beyle. Konuşacağımız konuları birlikte değerlendirmemizde fayda olacağını düşünerek dün birlikte oturduk. Üç saati aşan güzel bir görüşme oldu. Diğer arkadaşlarla da görüşeceğim. Bugün akşam saat altıda Gültekin bey misafirim olacak. Salı günü Sayın Ali Babacan ile görüşeceğim. Temel Bey Covid olduğu için çıkar çıkmazda onunla görüşeceğim. Türkiye'de ittifaklar, cumhurbaşkanı hükümet sisteminin getirdiği konjonktürde doğdu ve o konjonktürde gelişti. Şimdi yapmaya çalıştığım açıkçası sadece seçimle ilgili bir ittifak veya bir işbirliği değil. Daha kalıcı, vizyoner bir işbirliği. Seçim ittifakı değil, vizyon ittifakı” değerlendirmesinde bulundu.

“Alternatifleri dün akşam konuştuk”

Halk TV’den İsmail Saymaz’a konuşan Davutoğlu “Millet İttifakı'nı yeniden kurmak mı lazım?” sorusuna ise şu şekilde cevap verdi:

“Onu konuşuyoruz. Alternatifleri dün akşam konuştuk. Birde kimsenin dışlanmadığı bir siyasi iklim oluşturmak. Bu var olan bir yapıya hemen eklemek gibi değil. Genç kitlelerin hepsinin 'Burada biz de varız' şeyini doğuracak ve AKP ve MHP'nin kutuplaştırıcı dilinin etkisini yok edecek bir ittifak kurmak lazım. Temel ilkeler üzerinde inşa edilebilecek politikalar, seçim sürecine giderken takip edilecek yön ve yöntem, seçimden sonra takip edilecek yol ve yöntem. Açıkçası aslında, bir gün bir seçim kararıyla uyanıp bu konuların o gün tartışılmasını doğru bulmuyorum. Çünkü o gün geldiğinde yine biz pratik konuları konuşuyor olacağız. Kim aday olacak, milletvekilliğinde nasıl işbirliği yapılacak?

Bunlar önemli ama nihayetinde bu işbirliğinin bir hedefi olması lazım. Siyasi bir hedefi olması lazım. O siyasi hedefini seçim ufukta gözükmeden önceden konuşmak gerekli. Seçim telaşı içinde oy ve seçim müzakereleri yerine -ki gözüktü bence. Onun için bu zamanlamayı gerekli görüyorum. Oturup birlikte çalışılabilecek bir ortam oluşturmak lazım.”

“HDP kendi yolunu çizdi”

HDP’nin Millet İttifakı’na katılmasına ilişkin soruya ise Davutoğlu, HDP’nin kendi yolunu çizdiğini belirtti:

HDP kendi yolunu çizdi. O ayrı bir ittifak oluşturdu. O ittifakla ilişkiler ne olur, onu ayrıca konuşuruz. Ama HDP üçüncü yol diye kendi yolunu çizdi. Bizim açımızdan HDP ile diyalogda bir problem yok. Yukarda liderlerin anlaşması yetmiyor. Aşağıda tabanlarında anlaşması, kaynaşması ve kadrolaşması gerekiyor.”

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.