1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Darbecilerle darbeseverler el ele
Darbecilerle darbeseverler el ele

Darbecilerle darbeseverler el ele

Darbe sonrası ilk kez Kahire’ye giden Kerry, bugün başlayacak Mursi davası öncesi cuntacılara istikrar için demokrasi tavsiye etti

A+A-

Ortadoğu turuna çıkan ABD Dışişleri Bakanı John Kerry, son dönemde ilişkilerin bozulduğu müttefikleri ziyaret ediyor. Mısır’ın ilk seçilmiş cumhurbaşkanı Muhammed Mursi’nin askeri darbeyle devrildiği 3 Temmuz sonrası Kahire’ye ilk kez giden Kerry, ABD’nin orduya yardımı kesmesinin akabinde, ‘sivil, seçilmiş, demokratik hükümet’ mesajı verdi. Ancak cunta yönetiminin gönlünü okşmayı da ihmal etmedi.

Perşembe açıklanan tur programında yer almayan Mısır’ı sonradan ekleyen ve Mursi’nin bugün başlayacak davasının arifesine denk getiren Kerry, altı saatlik Kahire temaslarında darbeci Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdülfettah Sisi, Geçici Cumhurbaşkanı Adli Mansur ve Dışişleri Bakanı Nebil Fehmi ile görüştü. Fehmi ile ortak basın toplantısı düzenleyen Kerry, “Mısır, sivil, seçilmiş, demokratik bir hükümetle temsil edilirse iki ülke arasındaki ilişki daha güçlü olacak” dedi.

 

‘ORDUDAN UMUTLUYUM’

Mursi hakkındaki suçlamalar için ölüm cezası ya da müebbet istenmesi ihtimali bulunurken, ordu yazdırdığı yeni anayasada yetkisini daha da artırmaya çalışıyor. Buna sivillerin ‘gizli askeri mahkemelerde’ yargılanması da dahil. Kerry ise, ‘sivillerin, sivil mahkemelerde adil ve şeffaf şekilde yargılanması teminatı verilmesi’ uyarısı yaptı.

ABD yasalarına göre Mısır’a 1.3 milyar dolarlık yardımı kesmesi gerekeceği için ‘Mursi’nin askeri darbeyle devrildiğini’ telaffuz etmeyen Obama yönetimi, geçen ay askeri yardımı askıya almasına rağmen hala ‘darbe’ demiyor. Dün Kerry ‘’Tarih gösterdi ki, demokrasiler alternatiflerine göre daha istikrarlı, uzun ömürlü ve müreffeh oluyor. İstikrarla birlikte turizm ve yatırım da geliyor ve bu ikisi beraberinde istihdam getiriyor’’ dedi. Darbeyi protesto eden ve çoğu İhvan üyesi olan yüzlerce kişi öldürülür ve yüzlerce İhvan üyesi gözaltına alınırken, Kerry, ‘’Mısır’da tüm terör, şiddet eylemleri sona ermek zorunda’’ vurgusu yaptı.

Ancak “Geçici yönetim ve Mısır’ın geleceğini belirleyecek halkla işbirliğimiz sürecek” ifadesini kullanan ABD Dışişleri Bakanı, ‘ordunun Mısır’da demokrasiyi yeniden tesis edeceğine dair işaretler bulunduğunu’ da ileri sürdü.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.