1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Danimarka'da el sıkışmak vatandaşlık şartı oldu
Danimarka'da el sıkışmak vatandaşlık şartı oldu

Danimarka'da el sıkışmak vatandaşlık şartı oldu

Danimarka'da meclis, hükümet tarafından önerilen 'vatandaşlık için el sıkışma şartı tasarısı'nı onayladı. Karar, 'Müslümanlar'ın hedef alındığı' tartışmalarına yol açtı.

A+A-

Danimarka, vatandaşlık almaya hak kazanan kişilerin, vatandaşlığa kabul töreninde el sıkışmasını zorunlu hale getiren tasarıyı onayladı.

 

Karar, vatandaşlığa kabul töreninde vatandaşlık alan kişilerin Danimarkalı yetkililerle el sıkışmasını zorunlu kılıyor.

Kararın gerekçesi, 'vatandaşlık almaya hak kazanan kişilerin Danimarka hükümetine ve değerlerine duyduğu saygının göstergesi' olarak açıklandı.

Tokalaşma şartının getirilmesini, hükümet ortağı Muhafazakar Parti ile muhalefet partileri Sosyal Demokrat Parti ve yabancı karşıtı/popülist Danimarka Halk Partisi istemişti. Muhafazalar Parti ve Sosyal Demokrat Parti de bu kararı desteklemişti. 

Mecliste kabul edilen yeni tasarı 1 Ocak tarihi itibariyle geçerli olacak.

'MÜSLÜMANLARI HEDEF ALIYOR'

 

Ancak kararın kabul edilmesi Danimarka'da Müslümanlık tartışmalarının fitilini ateşledi.

Kararın Müslümanlar'ı hedef aldığı belirtildi. Çok sayıda yerel yönetici, meclisin kabul ettiği kararı uygulamayacaklarını söyledi.

Danimarka İçişleri Bakanı Inger Stojberg, el sıkışmanın vatandaşlık seramonisine geçişin doğal bir parçası olduğunu söyledi.

Stojberg ayrıca, TV2 kanalına yaptığı açıklamada halifelik ilan etmek isteyen Hizb ut-Tahrir isimli islami grubun takipçilerinin kendisine el sıkışma kuralı gelirse Danimarka vatandaşı olmayacaklarını söylediklerini belirtti ve 'Bu tam olarak istediğimiz şeydi' dedi. 

Ülkede ayrıca ağustos ayında kamusal alanda burka ve peçe yasağı düzenlemesi yürürlüğe girmiş ve bazı gruplardan tepki toplamıştı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.