1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Dakikada 7 kişi ölüyor!
Dakikada 7 kişi ölüyor!

Dakikada 7 kişi ölüyor!

Dünya Su Günü’nün kutlandığı 22 Mart’ta dakikada yedi insanın sussuzluktan yaşamını yitirdiği açıklandı. 22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır.

A+A-

Dünya Su Günü’nün kutlandığı 22 Mart’ta dakikada yedi insanın sussuzluktan yaşamını yitirdiği açıklandı. 22 Mart tarihi, 1993 yılında Birleşmiş Milletler Genel Kurulunda ilan edildiğinden bu yana Dünya Su Günü olarak kutlanmaktadır. Su Günü kutlanması teklifi ilk kez, 1992’de Brezilya’nın Rio de Janeiro kentinde yapılan Birleşmiş Milletler Çevre ve Kalkınma Konferansı’nda (UNCED) gündeme getirildi. 1993’ten itibaren katılım her yıl katlanarak arttı; halk, desteklerini göstermek amacıyla gün boyu muslukları açmamaya teşvik edildi. Dünya Su Günü Facebook’ta da çok rağbet gördü.
 
Birleşmiş Milletler ve üye ülkeler bu günü, dünyadaki su kaynakları ile ilgili somut çalışmaları ödüllendirmek ve Birleşmiş Milletler tavsiyelerini uygulamaya ayırmışlardır. Her yıl Birleşmiş Milletlerin su alanında çalışmalar yapan farklı bir kuruluşu Dünya Su Günü’nde yapılacak uluslararası etkinlikleri destekleyip koordine etmektedir. UN-Water, kurulduğu yıl olan 2003’ten bu yana Dünya Su Günü etkinliklerine öncülük edecek BM kuruluşunu, etkinlik konusunu ve verilecek mesajları belirleme sorumluluğunu üstlenmektedir.
 
Birleşmiş Milletlere üye ülkelerin dışında, içilebilir su kaynakları ve su yaşamını destekleyen bazı sivil toplum kuruluşları da Dünya Su Günü’nü, çağımızın öncelikli su sorunlarına dikkat çekmek için iyi bir fırsat olarak değerlendirmektedir. Örneğin, Dünya Su Konseyi 1997’den bu yana her üç yılda bir düzenlediği Dünya Su Forumu ile bir hafta boyunca binlerce katılımcıya ulaşmaktadır. Katılımcı kuruluşlar ve Sivil toplum örgütlerinin dikkat çektiği konular arasında, “temiz içme suyuna ulaşma şansı olmayan bir milyar insan” ve “aile içinde suya ulaşmada cinsiyetin yeri” gibi konular yer almaktadır.
 
Ayrıca Dünya Su Günü vesilesi ile 2003, 2006, 2009 ve 2012 yıllarında Birleşmiş Milletler Dünya Su Kaynaklarını Geliştirme Raporu yayınlanmıştır.
 
Milyarlarca insan sürekli bir şekilde su bulamıyor. 768 milyon kişi temiz suya erişemiyor. Kirli su nedeniyle her dakikada 7 kişi ölüyor. Her gün 4 bini aşkın çocuk ishalli hastalıklardan dolayı ölüyor.
 
İnsanların yaşadığı çevreye ve birbirlerine karşı davranışları,  yüz milyonlarca kişinin en temel hak olan suya erişimini engelliyor, binlerce yıl bu dünyayı besleyen nehir suları ve göller kurumakla yüzyüze kalıyor.
 
Temiz suya erişemeyenlerin çoğunluğu ücra kırsal alanlarda veya şehirlerin gecekondularından yaşayanlardan oluşuyor.  
 
Dakikada 7 kişi sussuzluktan ölüyor
 
UNİCEF Dünya Su Günü dolayısıyla yaptığı bir açıklamada, 2013 yılında yayınlanan tahminler üzerinden 768 milyon kişinin temiz suya erişim sağlayamadığını kaydetti. UNİCEF, bunu 'şaşkınlık veren bir rakam' olarak değerlendirirken, temiz suya erişim olmadığı için her yıl 'yüzlerce çocuğun hastalanmasına veya ölümüne yol açtığını' belirtti.
 
Dünya Sağlık Örgütü, UNİSEF ve BM’nin 12 Mart günü Dünya Su Forumu öncesi yayınladığı bir rapora göre, kirli sudan dolayı dakikada 7 kişi hayatını kaybediyor. Her gün 4 bini aşkın çocuk ishalli hastalıklardan dolayı ölüyor.
 
Rapora bakılırsa, 2015’e kadar temiz suya erişemeyen insanların sayısını 1990 yılına kıyasla yarıya düşürmek için belirlenen hedefe ulaşıldı.
 
Dünyanın yarısından fazla su sıkıntısı çekiyor
 
Ancak Su Hizmetleri Özel Operatörleri’nin (Aquafed) tahminleri, suya erişim konusundaki gerçek rakamların alarm verici olduğunu belirtiyor.  Aquafed’e göre 3 ila 4 milyar arasında kişi sürekli bir şekilde suya erişim sağlayamıyor ve her gün kalitesi şüpheli olan bir su kullanıyor, ki bu da dünya nüfusunun yarısından fazlasına denk geliyor. Bununla birlikte, musluk suyuna erişim sağlayan 3,8 milyar insandan  1 milyar kadarı hiç kuşkusuz günde bir kaç saat, hatta haftada sadece bir kaç gün bu suyu kullanabiliyor.
 
Bölgesel düzeyde Sahra Altı Afrikası ile Latin Amerika ve Asya ülkeleri arasında güçlü bir uyumsuzluk var.  Sahra Altı Afrikası yine en yoksul ve suya erişim konusunda en kötü durumda.  İnsanların yüzde 40’ından fazlası temiz suya erişemiyor. 
 
Yoksul ülkelerin kırsal alanlarında bilanço dağa ağır.  Bu alanlardaki insanların yüzde 97’si kanalizasyon yoluyla dağıtılan suya sahip değiller ve yüzde 14’ü hayvanlarla birlikte paylaştıkları ırmak, havuz veya göllerden su içiyorlar.
 
Dünya Sağlık Örgütü, UNİSEF ve BM’nin raporuna göre ayrıca, 2,5 milyar insan 2010 yılı sonunda sağlık tesislerine sahip değillerdi ve 1,1 milyarı halen açık havada tuvalet ihtiyacını gideriyordu. Bunların büyük çoğunluğu kırsal alanda yaşanıyor.


 
BM: Su talebi artacak
 
Öte yandan su kaynakları konusunda yayınlanan BM 2014 Dünya Raporu’nda dört temel mesaj verildi.
 
1. Gelecek on yıllarda enerji ve tatlı su talebi belirgin bir şekilde artacak: Bu talep artışı büyük bir sorunu teşkil ediyor ve tüm dünya bölgelerindeki kaynaklar üzerinde baskıyı arttıracak, ancak gelişmekte ve kalkınmakta olan ülkelerde bu baskı daha yüksek olacak.
 
2-Su ve elektrik tedariki ile dağıtımı birbiriyle bağlantılı: Bir alanda yapılacak tercihler diğeri üzerinde etki yapacak.
 
3-Yenilikçi ve pragmatik ulusal politikalar, su ve enerji tedarik hizmetlerinin etkinliğini iyileştirebilir: Karar vericiler, planlamadan sorumlu kişiler ve uzmanlar bu alanlarda ortaya çıkan engelleri aşmak için tedbirler alabilirler.
 
4-Su ve enerji hizmetleri fiyatı: Fiyat, yoksulların ve dezavantajlıların temel ihtiyaçlarını tehlikeye atmadan en sadık bir şekilde tedarik değeri ve sosyal-çevresel etkilerini yansıtabilir.
 
Temiz su kaynakları kuruyor
 
Dünya Su Günü dolayısıyla World Ressources Institute (WRI) tarafından da dünyanın en kalabalık nüfuslu 100 havzası içerisinde en fazla kuruyan ırmakların haritası çıkarıldı. Bu ırmaklar milyarlarca insanın tedarikini sağladığı gibi, çok sayıda ekonomik aktivite ve ekosistemler de bu ırmaklara bağlı.
 
Listenin başında Güney Asya’daki İndus, Çin’deki Sarı Irmak ve ABD’deki Rio Grande ile Colorado ırmağı yer alıyor. Bu ırmaklar öylesine yoksullaşmışlar ki okyanusa ulaşamıyorlar.  Listedeki diğer nehirler arasında Ürdün’deki Ölü Deniz, İran’daki Namak Gölü, Afganistan’daki Harirud, Hindistan’daki Palar Irmağı, Çin’deki Tuhai He, Şili’deki Rio Maipo ve Endonezya’daki Brantas da bulunuyor. 

 


 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.