1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. D.Bakır MAZLUMDER'in Roboskî Katliamı yıldönümü açıklaması‏
D.Bakır MAZLUMDER'in Roboskî Katliamı yıldönümü açıklaması‏

D.Bakır MAZLUMDER'in Roboskî Katliamı yıldönümü açıklaması‏

Roboskî Katliamı yıldönümü sebebiyle MAZLUMDER Diyarbekir Şubesi basın açıklaması yaptı.

A+A-

Bundan tam 2 sene önce bir gece, masa başında cetvelle çizilen, akrabayı akrabadan ayıran yapay sınırı hiç tanımayan, yüz yıldır yapa geldikleri gibi “sınır ötesindeki” akrabaları ile alışveriş yapan Roboskîliler bir tufana tutuldu. Türk Silahlı Kuvvetlerine ait savaş uçakları, tek derdi evlerine ekmek götürmek olan 19’u çocuk 34 sivil insanı yukarıdan bombardıman ile öldürdüler. O geceden bu yana Roboskî, kalbimizin orta yerinde tam 731 gündür kanayan bir coğrafyanın adıdır.

O gün masum insanlar bombalara hedef olsunlar diye askeriye tarafından önleri kesildi. ambulansların yaralılara ulaşmasına izin verilmedi. Reji odalarına kadar müdahale edilerek medyanın haber yapması engellendi.

O günden bu yana geçen 17.500 saatte; Roboskîliler bizzat içişleri bakanı ve başbakan tarafından hakarete uğradılar.Mağdurlar çeşitli baskılar maruz kaldılartutuklananlar oldu, katledilen yakınlarını katliam noktasında andıkları için çeşitli cezalarla yargılandılar, defalarca mahkeme ve meclis kapısına “adalet” umudu ve talebi ile gittiler. Fakat adalet tam 2 yıldır, yani tam 731 gündür, yani 17.500 saattir gelmediği gibi geleceğine dair bütün umutları birer birer öldürüyor… Ankara’nın karanlık dehlizlerinde kaybolmayacağı sözü verilen Roboskî davası, dehlizlerin karanlığında kaybediliyor…

Roboskî KatliamıErmeni Kırımı’ndan Zilan Katliamı veDersim Tertelesi’ne, 6-7 Eylül yağmalarından askeri darbelere, Çorum ve Maraş katliamlarından Madımak’a, 28 Şubat’tan Zanqirt (Bilge) Köyü katliamına uzanan katliamlar ve toplumsal travmalar zincirinin son halkasıdır. Bundan sonra böyle katliamların yaşanmamasının garantisi, ancak bu kirli tarihle yüzleşmek ve sorumluların adaletle yargılanması ile mümkün olacaktır.

“Kenar-ı Dicle’de bir kurt kaparsa bir koyunu / Korkarım adl-i ilahî Ömer’den sorar onu” diyen Hz. Ömer’in yolundan gittiği iddiasında olan, ancak 34 masum sivilin katledilmesinden bu yana adalete doğru bir arpa boyu yol almamış olan hükümetesesleniyoruz:

O gece heron görüntülerini hangi birimlerde kimler izlediyse, hedef tayinini kimler yaptıysa, oradaki insanların PKK militanları olduğuna kimler karar verdiyse, vur emrini kim verdiyse açığa çıkarma yükümlülüğü siyasi iradededirHer adımın kayıt altına alındığı askeri hiyerarşide, uçakları kullanan pilotlardan başlayarak sorumluların açığa çıkarılmamış olması bu katliamın siyasi sorumluluğunu hükümetin üzerine yüklemiştir. Hükümet bu sorumluluğunu yerine getirmeli ve kurmaca raporlarla sorumluları aklamak yerine adaleti tesis edecek bir mekanizma işletmelidir… Katliamı bir “paralel devlet” yapılanması gerçekleştirdi ise ortaya çıkarıp hesabını sormak“paralel olmayan devlet” yaptı ise yine ortaya çıkarıp hesabını sormak hükümetin sorumluluğundadır. Aksi halde adaletin yerini bulacağı güne dek hükümet sorumluluktan kurtulmuş olamayacaktır.

Biz MAZLUMDER olarak; 2 sene önce “katır sırtında taşınan ölüleri unutursak kalbimiz kurusun” diyerek verdiğimiz sözün gereği olarak tam 731 gündür yatıp kalkıp “Roboskî’ye Adalet!” diyoruz. Roboskîlilerin maruz kaldıkları zulmün de mazlumların adalet mücadelesinin de şahidi ve destekçisiyiz. Adalet’in tecelli etmesi için bütün imkanları kullanmaya devam edeceğiz. Eğer adalet bu dünyada yerini bulmaz ise şahadetimizi adl-i ilahî önünde de sürdüreceğimize dair Roboskîlilere ve kamuoyuna söz veriyoruz…

MAZLUMDER Diyarbekir Şubesi


\"\"

\"\"

\"\"

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.