1. YAZARLAR

  2. Abdülkadir Selvi

  3. Cumhurbaşkanlığı sorumuza Başbakan'ın cevabı ne oldu?
Abdülkadir Selvi

Abdülkadir Selvi

Yenişafak
Yazarın Tüm Yazıları >

Cumhurbaşkanlığı sorumuza Başbakan'ın cevabı ne oldu?

A+A-

Almanya dönüşü Başbakan'la uçakta sohbet ediyorduk.

Uçak inişe geçmiş İstanbul üzerinde süzülüyordu. Ama biz Almanya programını ve paralel yapıyı konuşuyorduk.

Sözü Cumhurbaşkanlığı seçimine getirip, Erdoğan'ın aday olup olmayacağı yönünde bir sinyal alabilmek umuduyla, 'Haberlerimizin başlığını, Başbakan Cumhurbaşkanlığı seçim kampanyasını Almanya'dan başlattı diye attık' dedik.

İlgi duydu. Bu fırsattan yararlanarak, 'İstişarelerinizi tamamladınız mı, adayınızı ne zaman açıklayacaksınız?' diye sorduk.

'Almanya'da görüştüğüm STK'lar bizimle de istişare etmeyecek misiniz diye soruyorlar' dedi. Sonra devam etti.

'İstişareleri tamamlamadım. Önümüzdeki hafta STK'larla görüşeceğim. Yurtdışındaki STK'larımızla da görüşeceğim.'

Sözlerinin arasına bir virgül koyduktan sonra, Cumhurbaşkanlığı konusunda AK Parti'ye karşı duruşu belli olan, destek alamayacağı STK'lara gitmeyeceğini söyledi.

Barolar Birliği, KESK, DİSK ve Tabipler Birliği gibi, Erdoğan nefreti ile malul kesimleri kast ettiğini sanıyorum. Bunlar sadece Erdoğan'a düşman değil. Sivil Cumhurbaşkanı Özal'ın adaylığına da karşı çıkmışlardı. Özal seçildikten sonra da, 'Alışamadım' diye telgraflar çekip, kampanyalar düzenlemişlerdi. Asker olmazsa, bir darbe lideri Çankaya'ya çıkmazsa alışamaz bunlar.

Tekrar Başbakan'la sohbetimize dönersek. 'Ancak çok geciktirmeden Haziran ortası gibi adayımızı açıklayacağız' dedi.

Muhalefet henüz adayını belirleyemedi. Çatı aday mı olsun, baca aday mı olsun diye kapı pencere işleriyle uğraşadursun, Erdoğan son istişarelerini yapıp, adayını ya da adaylığını açıklayacak.

Adaylığını dedim.

Önce Başbakan'ın uçağından bir gözlemimi yansıtayım.

Yakın çalışma arkadaşları Başbakan'ın adaylığını bekliyorlar. Ama hepsinde, 'Son dakikada bir ters köşe yapar mı?' kaygısı yok desem yanlış olur.

Böyle düşünmelerinin en önemli nedeni Emine Hanım başta olmak üzere ailenin Cumhurbaşkanlığı konusuna sıcak bakmaması. Ancak ailenin tavrında da bir esneme olduğu, Çankaya konusunu yeniden değerlendirdikleri yönünde.

Başbakan'ı taşıyan uçağın tekerlekleri piste değmişti ki Okan Müderrisoğlu, 'Köşk adayınızı ne zaman açıklayacaksınız?' diye sordu. Başbakan, 'Haziran ortaları' diye karşılık verince Emin Pazarcı 'Okan, adaylığınızı demek istedi' diye devreye girdi. Güldü Başbakan. Cevap vermedi. Ama yok da demedi. HüseyinYayman, 'Anketler sizi gösteriyor, ne yapacaksınız?' diye çapraz bir soru sordu. Tüm çabamız Cumhurbaşkanı adaylığı konusunda bir cümle alabilmekti. Sustu, cevap vermedi. Zaten uçak piste inmiş, şeref salonunun önüne gelmişti.

Çaresiz uçağın ön bölümünden, Başbakan'ın yanından ayrılıp yerimize geçtik.

Bir gezide daha Başbakan'ın ağzından Cumhurbaşkanı adayı olup olmayacağını öğrenememiştik. Ama hepimiz Erdoğan'ın Çankaya'ya daha çok yaklaştığı izlenimleri ile dönmüştük.

Tabii bir de ters köşe olur muyuz kaygılarını not ederek.

Bu arada bir çalışmadan söz etmek istiyorum.

Henüz Cumhurbaşkanı adayları belli değil. O nedenle halka gidip kime oy vereceksiniz diye sorulmuyor.

Fakat Başbakan 3 ayrı kamuoyu araştırma kuruluşu ile çalışan ama bunlarla da yetinmeyip, gelişmiş araştırma teknikleri ile kamuoyunun nabzını sürekli olarak tutan bir lider. Üst üste 8 seçim kazanmak tesadüf değil.

Cumhurbaşkanlığı seçimiyle ilgili Pollmark'ın yaptığı bir araştırma var. Hemen Soma faciasından birkaç gün önce sonuçlanmış.

5 bin denek üzerinde yapılmış. Ben hem Pollmark'ın hem ANAR'ın çalışmalarına çok güveniyorum. Şimdiye kadar kamuoyunun nabzını çok başarılı bir şekilde tuttular. Kamuoyu araştırması kadar önemli bir nokta olan yorumlamayı da angaje olmadan yapma başarısını gösterdiler.

Pollmark'ın kamuoyu araştırmasına göre halkımızın yüzde 53.6'sı Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olursa oy vereceğini söylüyor.

Henüz diğer adaylar belli olmadan çıkan bu sonuç çok önemli. Bu aynı zamanda Gezi olaylarından önceki AK Parti'nin ulaştığı oranı gösteriyor. Diğer adaylar belli olduktan, Erdoğan Cumhurbaşkanı adayı olarak ortaya çıktıktan sonra yapılacak değerlendirmeler elbette ki daha sağlıklı olacak.

Pollmark'ın anketinde bir de, 'Kimi Cumhurbaşkanı olarak görmek istiyorsunuz' diye soruluyor.

Diğer isimlerle açık ara önde olan iki isim var.

Kararsızlar dağıtılmadan birinci sırada Başbakan Erdoğan çıkıyor. Yüzde 37 oranında Erdoğan deniliyor. İkinci sırada ise yüzde 25'le Cumhurbaşkanı Gül geliyor.

Halkımızın ezici bir çoğunluğu Cumhurbaşkanı olarak Erdoğan'ı görmek istiyor. Bu verilere bakınca eğer aday olursa Erdoğan ilk turda yüzde 50'nin birkaç puan üstünde Cumhurbaşkanı seçiliyor.

Bu demektir ki, Erdoğan aday olursa güçlü bir kamuoyu desteğiyle ilk turda Çankaya'ya çıkan bir Cumhurbaşkanı olacak.

Güçlü Cumhurbaşkanı güçlü Türkiye.

Yeni dönemin parolası bu.

Peki Erdoğan aday olacak mı?

Benim başından beri bundan şüphem yoktur.

Önceki ve Sonraki Yazılar

YAZIYA YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.