1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Cuma gösterilerine sert müdahale; ölü ve yaralılar var
Cuma gösterilerine sert müdahale; ölü ve yaralılar var

Cuma gösterilerine sert müdahale; ölü ve yaralılar var

Mısır'da cuma namazı sonrası düzenlenen gösterilerde polisin müdahalesi sert oldu, çok sayıda kişi gözaltına alındı

A+A-

Darbe Karşıtı Milli İttifak’ın çağırısı üzerine bugün “Darbeyi Kahreden Özgür Direniş” eylemleri başkent Kahire başta olmak üzere ülkenin farklı şehirlerinde Cuma namazının ardından başladı. Özellikle de Giza’da yoğun bir katılımın olduğu gözlenen gösterilere katılanlar, 'Rabia' işaretleriyle Mursi lehinde sloganlar attı, Rabia posterleri taşıdı. El Cezire TV, polisin Kahire'deki gösterilere silahla müdahalesi sonucu ölü ve yaralılar olduğunu duyurdu. Bazı Mısırlılar ise sosyal hesaplar üzerinden ölü sayısının en az 7 olduğunu duyuruyor.

Bugünkü milyonluk Cuma Eyleminin kadınların darbeden sonraki günlerde yaşadıkları işkence, hapis ve hakaret gibi her türlü yıldırma girişimlerine ragmen, geri adım atmadıklarına vurgu yapmak ve onları desteklemek için yapıldığı açıkladı. Darbe Karşıtı Mill İttifak bu hafta boyunca “Bizi Siyonistler ve ABD Yönetemeyecek” başlıklı eylem zincilerinin bir halkasını oluşturduğunu belirtti.

Pazar gününden itibaren lise ve üniversitelerde eğitimin başlayacak olması nedeniyle “Darbe Karşıtı Öğrenciler” grubunun da bugünkü eylemlere katıldığı belirtiliyor. Mısır güvenlik güçleri sabah erken saatlerden itibaren Tahrir Meydanı ve İttihadiye Cumhurbaşkanlığı Sarayı’na çıkan Mergani caddesini trafiye kapattı. Mergani caddesi tellerle kapatıldı. Mısır televizyonunun da bulunduğu bölgede çok sıkı güvenlik önlemlerinin alındığı görülüyor.

Tahrir Meydanı’nda ise Abdulmunim Riyad ve Kasr el Ayni Caddeleri Meydan’a çıkışı engellemek için güvenlik güçleri tarafından kapatıldı. Rabia Meydanı da tamamen trafiğe kapatıldı.

Başkent Kahire'de düzenlenen gösterilerde, hükümete bağlı İnsan Hakları Ulusal Konseyi tarafından "Rabia ve Nahda meydanlarına yapılan müdahaleye" ilişkin hazırlanan raporun yanı sıra İsrail, ABD ve BAE protesto edildi. Göstericiler söz konusu ülkeleri, Mısır'daki darbe yönetimine destek vermekle suçladı. Polisin göz yaşartıcı gazla müdahale ettiği gösteriler sırasında protestocularla polis arasında arbede yaşandı.

Başkentin çeşitli bölgelerinde polis, protestoculara göz yaşartıcı gazla müdahale etti, çıkan olaylarda bazı göstericilerin öldüğü ve yaralandığı haberleri geliyor.  Kahire'de düzenlenen gösterilerde bir polis aracı da ateşe verildi. Feyyum'da da polisin göstericilere müdahalesinde 3 kişi yaralandı, bir özel araç yakıldı.

İskenderiye kentinde düzenlenen gösterilerde polisin attığı göz yaşartıcı gazlara protestocular havai fişekle karşılık verdi. Göstericiler "Rabia direnişin sembolü", "Askeri yönetime hayır" şeklinde sloganlar attı.

Süveyş'te ise polis, darbe karşıtlarının gösteri düzenlemesine izin vermedi. Kentin ana caddeelerinde toplanmalarına izin verilmeyen göstericilerle polis arasında kovalamaca yaşandı.

Port Said ve İsmailiye'deki insan zinciri eyleminde İsrail ve ABD bayrakları ateşe verildi. Beni Suveyf'te düzenlenen gösterilere  polis, göz yaşartıcı gaz kullanarak müdahale etti.

Rabia ve Nahda meydanlarına yapılan müdahaleye ilişkin hükümete bağlı İnsan Hakları Ulusal Konseyi tarafından hazırlanan raporda, "Darbe karşıtı gösterilerin merkezindeki Rabiatul Adeviyye ve Nahda meydanlarında göstericilerin dağıtılması için 14 Ağustos'ta gerçekleşen müdahelede, 8'i güvenlik görevlisi 632 kişinin yaşamını yitirdiği" açıklanmıştı. Göstericilerin "Direnmesi ve şiddet içerikli tutumları yüzünden ambulansların meydanlara giremediği, polise karşı şiddet uygulandığı ve bazı göstericilerin 'gelişmiş silahlar' kullandığı" öne sürülmüştü. Raporda, güvenlik güçleri, meydanın boşaltılması için göstericilere yapılan çağrıdan 25 dakika sonra müdahale ettiği gerekçesiyle eleştirilmişti. 


 

Etiketler :

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.