1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Cizre JİTEM Davası’nda sanıklara müebbet istemi
Cizre JİTEM Davası’nda sanıklara müebbet istemi

Cizre JİTEM Davası’nda sanıklara müebbet istemi

Cizre bölgesinde onlarca Kürdün katledilmesi ile suçlanan Jitem suç örgütü üyelerine yönelik açılan davada savcı mütaalasını okudu. Şırnak’ta işlenen politik cinayetlere ilişkin yargılanan Cizre eski jandarma karakol komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında

A+A-
 
 
 

Cizre bölgesinde onlarca Kürdün katledilmesi ile suçlanan Jitem suç örgütü üyelerine yönelik açılan davada savcı mütaalasını okudu. Şırnak’ta işlenen politik cinayetlere ilişkin yargılanan Cizre eski jandarma karakol komutanı Albay Cemal Temizöz hakkında mahkemeye mütalaa sunan savcı, Temizöz’u suç örgütü lideri olarak tanımlayarak 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ve 100 yıl hapis cezasına çarptırılmasını istedi. 
 
Şırnak’ta 1993-95 yılları arasında işlenen 48 Kürdün katlediği seri cinayetlere ilişkin aralarında, Cizre eski ilçe jandarma karakol komutanı Cemal Temizöz, uzman çavuş Burhanettin Kıyak, Cizre eski belediye başkanı korucubaşı Kamil Atak, korucular Kökel Atak, Tamer Atak ile itirafçılar Abdülhakim Güven, Hıdır Altuğ ve Adem Yakın’ın yargılanmasına Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde devam edildi.
 
Amed’de görülen politik cinayetler davasında savcı mahkeme heyetine sunduğu mütalaasında tutuklu sanık Albay Cemal Temizöz için toplamda 5 kez ağırlaştırılmış müebbet ile 100 yıl hapis cezası istedi.
 
Anf’nin haberine göre Diyarbakır 6. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davanın 45. Duruşmasında savcı hazırladığı esas hakkındaki mütalaasını mahkeme heyetine sundu. Duruşmaya, Balyoz davasından hüküm giyen tutuklu Cemal Temizöz, duruşmaya SEGBİS sistemi üzerinden katılırken, tutuklu sanıklar Burhanettin Kıyak, Adem Yakın, tutuksuz sanık Kamil Atak ile mağdur ve sanık avukatları hazır bulundu.
 
Kimlik tespitinin ardından mahkeme heyeti, mütalaasını sunmak için savcıya söz verdi. Savcı hazırladığı esas hakkındaki mütalaasında, Emekli Albay Cemal Temizöz’ün sorgu ekibi kurduğu, bu ekibin gözaltına aldıkları kişileri sorgulayarak öldürdüğünü belirterek, 1990-2000 yıllara arasında Cizre’de tespit edilmiş 48 faili meçhul cinayetin işlendiğine dikkat çekti. Sorgu ekibinde bulunan kişilerin diğer askerlerden farklı şekilde kalaşnikov tüfek taşıdıkları ve adli işlemler yaptıklarını belirten savcı, birçok öldürme olayının tutanağında sanıkların kod isimle işlem yaptığına dikkat çekerek, sanıkların kurumsal hiyerarşi yerine örgütsel hiyerarşiye bağlı olarak görev yaptıklarını, uzman çavuşların talimatları direk Temizöz’den aldıklarını ifade etti.
 
Sanıklar tarafından kurulan örgütün 1993 yılından itibaren Cizre’de terörle mücadele amacıyla devlet tarafından sağlanan her türlü imkanları kullandığı ve Temizöz’ün talimatıyla çok sayıda cinayet işlendiğine dikkat çekti.
 
Savcı, sanık Temizöz’ün örgütün liderliğini yaptığı, Adem Yakın ile Hıdır Altuğ, Abdulhakim Güven ve Burhanettin Kıyak hakkında örgüt kurma, yönetme ve örgüt üyeliği açısından suçlarının zaman aşımına uğradığını belirterek, bu suçtan yargılanmalarının düşürülmesini talep etti. Savcı, Cizre eski Belediye başkanı Kamil Atağ ile oğulları, Temer ve Kukel Atağ’ın Cemal Temizöz’ün liderliğini yaptığı örgütün üyesi olduklarına dair delil bulunmadığından bu suçtan sanıkların beraatını talep etti.
 
Savcı, 1994 yılında Cizre’de Temer ve Kukel Atağ tarafından öldürülen Ramazan Uykur cinayetine ilişkin görüşünde şunlara dikkat çekti, “Olay sırasında Ramazan Uykur, sanıklar Temer ve Kukel Atağ tarafından öldürüldüğü, adam öldürme olayının aniden geliştiği, olayın önceden tasarlanmadığını belirterek, bu suçtan dolayı zaman aşım süresinin 2009 yılında dolduğunu, bu nedenle 3 sanık hakkındaki kasten öldürme davasının düşürülmesini talep etti”
 
Savcı, Abdurahman Akyol cinayetine ilişkin ise, tutuksuz sanık Kamil Atağ ve oğulları hakkında uygun delil bulunmadığından beraat kararı verilmesini istedi. Savcı, Abdullah Elfeti ve İbrahim Daniş cinayetlerinin de tutuklu sanık Temizöz tarafından azmettirildiğine dair uygun delil bulunmadığı için beraatına karar verilmesini talep etti. Savcı, İhsan Arslan, Abdurrezak Binzet ve Beşir Bayar cinayetlerine ilişkin olarak sanıklar Kamil Atağ ve Adem Yakin hakkında beraat kararı verilmesini talep etti.
 
Savcı mütalaasında, İzzet Padır, Abdullah Özdemir, Abdulhamit Düdük ve kimliği belirlenemeyen yabancı uyruklu bir kişinin öldürülmesi olaylarından dolayı sanıklar Cemal Temizöz,Kamil Atağ, Adem Yakin, Abdulhakim Güven, Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak’ın beraatlarına karar verilmesini talep etti.
 
Mütalaada, Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak , Yayha Akmen ve Ömer Candoruk’un öldürülmelerine ilişkin ise, sanıklar Adem Yakin ve Abdulhakim Güven hakkında 2003 yılında yargılama yapıldığı ve beraat kararı verildiği belirtilerek, kararın Yargıtay 1. Ceza Dairesince onandığı ifade edildi. Savcı, 4 cinayete ilişkin davanın reddine karar verilmesini istedi.
 
Savcı, 1994 yılında öldürülen Ramazan Elçi olayına ilişkin sanık Cemal Temizöz’ün olay tarihinde yurt dışında olduğunu ve suçlamayı kabul etmediğini belirterek, “Cemal Temizöz’ün Ramazan Elçi’yi bizzat öldürdüğü iddia edilmemektedir. Yönettiği teşekkül üyelerine talimat vererek öldürmesini sağladığı ve azmettirme yönünden cezalandırılması istenmiştir. Sanık Brüksel’e gitmeden önce verdiği talimat,  daha sonra teşekkül üyelerince yerine getirildiği kabulüdür” ifadelerine yer verdi.
 
Savcı, Ramazan Elçi’nin Temizöz’ün talimatıyla ‘Tuna’ kod adlı kişi tarafından vurularak öldürüldüğünü, Abdulhakim Güven ve Burhatettin Kıyak’ında bu suça katıldıklarını belirtti.
 
Savcı, Temizöz’ün Ramazan Elçi’nin öldürülmesinden dolayı 1 kez ağırlaştırılmış müebbet ile eyleme katılan Burhattin Kıyak ve Abdulhakim Güven’in ise 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını istedi. Savcı, 1994 yılında Şırnak’ın Cizre İlçesi Bozalan köyü Kiriş mezrasında cesetleri gömülü halde bulunan Süleyman Gasyak, Abdulaziz Gasyak, Ömer Candoruk ve Yayha Akman’ın Cemal Temizöz’ün talimatıyla, Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak tarafından vurularak öldürüldüğünü belirtti. Savcı, 4 cinayeti azmettirmek suçundan sanık Temizöz’ü 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasını; 4 cinayetle ilgili Hıdır Altuğ ve Burhanettin Kıyak’ında 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmasını istedi.
 
İbrahim Adak ve Mehmet Gürri Özer’in öldürülmesi eylemlerinden dolayı Temizöz’ün 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmasına karar verilmesini de talep eden Savcı, sanıklar Hıdır Altuğ, Adem Yakın, Burhanettin Kıyak ve Abdulhakim Güven’in de aynı olaydan dolay 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasına çarptırılmalarını istedi.
 
Savcı, Abdurahman Avşar ve kimliği tespit edilmeyen bir kadının yaralı halde hastanede yatmalarına rağmen sanık Burhanettin Kıyak’ın bu kişileri hastaneden alarak gözaltına aldırdığı, gözaltındayken işkenceye maruz kaldığı, bu olayın talimatını sanık Temizöz’ün verdiğini belirti. Savcı, 2 kişinin öldürülmesi olayına ilişkin Cemal Temizöz’ün 1 kez ağırlaştırılmış mübbet, Hıdır Altuğ, Adem Yakin, Burhanettin Kıyak ve Abdulhakim Güven’inde 1 kez ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası ile cezalandırılmalarını istedi.
 
Savcı, 1994 yılında öldürülen geçici köy korucusu Mustafa Aydın cinayetinden dolayı sanık Cemal Temizöz’ün 1 kez ağırlaştırılmış müebbet, Adem Yakin ve Hıdır Altuğ’unda 1’er kez ağırlaştırılmış müebbet hapisle cezalandırılmalarını talep etti.
 
Mahkeme heyeti mütalaanın sunulmasının ardından mağdur avukatlarına savunma yapmaları içinsöz verdi. Mağdur avukatlarının savunmaları devam ediyor.
 
BasNews

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.