1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çipras: Türkiye agresif bir komşu
Çipras: Türkiye agresif bir komşu

Çipras: Türkiye agresif bir komşu

A+A-

 

 

Yunanistan Başbakanı Alekis Çipras, İsviçre'nin Davos kentindeki 48. Dünya Ekonomik Forumu'ndaki konuşmasında Türkiye'nin 'agresif bir komşu olduğunu' söyledi. Çipras" Lüksemburg ya da Hollanda gibi ülkelerde yaşayanlar için agresif olmak kolay çünkü komşuları Belçika ya da Lüksemburg, Türkiye değil. Ancak bizim için hiç kolay değil" dedi.

 

Çipras, Davos'ta devam eden 48. Dünya Ekonomik Forumu'nda yaptığı konuşmada Akdeniz'deki istikrar ve göçmen krizine karşı atılan adımlar gibi konuları ele alırken 'Avrupalı partnerlerinin Türkiye gibi 'agresif komşularla' yaşanan zorlukları her zaman takdir etmediğini' vurguladı.

2015'te göçmen krizinin tavan yaptığı sırada Türkiye'den Yunanistan'a ve oradan da Avrupa'ya yüz binlerce göçmen geçiş yapmıştı. Bu gelişme ekonomik krizdeki Atina'nın iflası savuşturmak için uluslararası kreditörlerle 3. kurtarma paketi için müzakere yürüttüğü dönemle çakışmıştı.

Reuters'in aktardığına göre, 2015'in başında iktidara gelen Çipras, Yunanistan'ın zor bir döneminde yönetimi ellerine aldıklarını vurgulayarak sadece borç ve göçmen krizi ile değil aynı zamanda 'bazen Ege'de tahmin edilemez saldırgan askeri eylemlerde bulunan agresif bir komşu olan Türkiye ile de uğraştıklarını' söyledi. 

İnsan hakları örgütlerinin eleştirdiği anlaşmayı 'zor ancak gerekli' diye niteleyen Çipras, Yunanistan'ın binlerce mülteci başvurusunu değerlendirdiği anlaşmanın uygulanması sırasında, uluslararası hukukun ihlal edilmemesinin sağlandığını ve ulusal çıkarların korunduğunu belirtti.

 

Ancak Çipras 'Türkiye'nin göçmen anlaşması konusundaki fikrini her an değiştirebileceğine' ilişkin bir yoruma verdiği yanıtta " Aynı zamanda Türkiye'nin bu agresif davranışı karşısında ne yapacağımıza da karar vermeliyiz. Lüksemburg ya da Hollanda gibi ülkelerde yaşayanlar için agresif olmak kolay çünkü komşuları Belçika ya da Lüksemburg, Türkiye değil. Ancak bizim için hiç kolay değil" ifadelerini kullandı.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.