1. HABERLER

  2. KADIN

  3. Cinsel istismar mağdurlarına fon
Cinsel istismar mağdurlarına fon

Cinsel istismar mağdurlarına fon

A+A-

 

Almanya’da cinsel istismara maruz kalan çocuklara destek için oluşturulan yardım fonu, federal hükümet ve eyaletler arasındaki finansman tartışmasının gölgesinde kaldı. Toplam 100 milyon euroluk hacme sahip olması öngörülen fona federal hükümet 50 milyon euro ile katkıda bulunacağını açıklamıştı. Ancak pek çok eyalet hükümeti, projeden tatmin olmadıkları gerekçesiyle fona ödeme yapmaya yanaşmıyor. Bu nedenle fon şimdilik yarı kapasiteyle yürürlüğe giriyor.

Buz dağının görünen kısmı

Almanya’da her yıl kaç çocuğun cinsel istismara maruz kaldığı, ancak tahmini rakamlara dayanıyor. 2011 yılında polis tarafından 12 bini aşkın vaka kayıt altına alınmış. Ancak uzmanlar, bu sayının buz dağının görünen ufak bir kısmı olduğunda hemfikir. Gerçek rakamın bunun çok üzerinde olduğu tahmin ediliyor. Şiddet mağdurları ve yakınlarına yardım hizmeti sunan Weißer Ring adlı yardım örgütünden Helmut Rüster, başka hiçbir suçun bu kadar utanç, çaresizlik ve duygusal bağımlılık içermediğini kaydediyor. Rüster "Bu tarz suçların çoğunun, kişisel ilişkiler ya da aile çevresinde yaşanıyor olması gibi bir sorun var. Çünkü 'Aile içinde yaşanan sorunlar, aile içinde kalır ve beni ilgilendirmez" diye bir algının yerleşik olduğu bir sosyal kültürde yaşıyoruz" diye konuşuyor.

Sancılı uygulama

Rüster bu nedenle cinsel istismar konusunda daha fazla medeni cesaret gösterilmesini ve bireylerin şüphe durumunda kararlı bir şekilde müdahale etmesini talep ediyor. Zira kısa bir süre önce okul, kilise ve yurtlarda yıllarca çocukların cinsel istismara maruz kaldığı ortaya çıkmış ve büyük bir skandal patlak vermişti. İşte bunun önüne geçmek için federal hükümet, mağdurlar, uzman ve siyasetçilerle bir araya gelerek harekete geçmişti. Cinsel istismar mağdurları için bir fon oluşturulması da bu toplantıdan çıkan sonuçlardan biriydi. Ancak uygulama, tahmin edilenden çok daha sancılı oldu.

Zira eyalet hükümetleri, fonun yürürlüğe girmesi için federal hükümetin, mali yardımların somut kullanımı konusunda eyaletlerin onayını almasını şart koşmuştu. Eyaletler ayrıca sağlık sigortalarının ödeme kapsamının genişletilmesi ve Cinsel İstismar Mağdurları İçin Tazminat Yasası uyarınca yapılan ödemelere erişimin artırılması talebinde bulunmuştu. Ancak bu taleplerin hiçbiri şimdiye dek yerine getirilmedi. Federal hükümetin cinsel istismara uğrayan çocuklar konusundaki bağımsız danışmanı Johannes-Wilhelm Rörig, konuya ilişkin şunları kaydediyor: "Her şeyden önce doğru konseptin ne olduğu konusunda tartışmalar var. Belki daha 2012 yılında federal hükümet ile eyaletler arasında daha kapsamlı bir tartışma yürütülmesi gerekirdi. Ama bu uygulamanın alternatifi yok."

dw

 

Katolik Başpiskopos sessizliğini bozdu

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.