1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Çin'den NATO Zirvesi kararlarına tepki
Çin'den NATO Zirvesi kararlarına tepki

Çin'den NATO Zirvesi kararlarına tepki

A+A-

Çin’in AB nezdindeki temsilciliği tarafından yapılan açıklamada NATO’nun, Pekin yönetiminin ittifaka yönelik sistemli bir meydan okuma gerçekleştirdiği yolundaki suçlamasına yanıt verildi.

Açıklamada, NATO’nun soğuk savaş anlayışıyla hareket ettiği suçlaması yapıldı ve ittifakın yapay çatışmalar arayışında olduğu eleştirisi getirildi.

Zirvenin ardından yayımlanan bildiride, "Çin'in hırsları ve iddialı davranışlarının" uluslararası düzene ve İttifak güvenliğiyle ilgili alanlara yönelik sistematik zorluklar ortaya koyduğu ifade edildi.

Çin'in zorlayıcı politikalarından endişe duyulduğunun vurgulandığı bildiride, söz konusu ülkenin nükleer cephaneliğini hızla genişlettiği ve Rusya ile askeri işbirliği yaptığına dikkat çekildi.

"Çin'in şeffaflık konusundaki eksikliği ve dezenformasyon kullanımından endişe duyuyoruz" ifadesine yer verilen bildiride "Çin'i uluslararası taahhütlerini yerine getirmeye ve 'büyük güç' rolüne uygun olarak uzay, siber alan ve deniz de dahil olmak üzere uluslararası sistemde sorumlulukları uyarınca davranmaya çağırıyoruz" denildi.

NATO ZİRVESİ'NDE ALINAN KARARLAR

Zirvenin ilk gününde NATO Genel Sekreteri Stoltenberg, 30 NATO ülkesinin 8 konuda oy birliği ile karar aldığını açıklayarak o konuları da şöyle sıraladı:

- Siyasi dayanışma, işbirliğinin ve iletişimin genişletilmesi. Bunun için daha sık toplantı ve müttefikler arasında daha sık ve yoğun bilgi akışı.

- Daha caydırıcı bir savunma kapasitesine kavuşmak. Bunun için de askeri, sivil ve altyapı olarak üç bütçede daha fazla harcama.

- Ulusal hedefler konularak toplumsal dirençlerin arttırılması. Gerek salgınlar gerek dezenformasyon gerekse siber güvenlik alanlarında daha güçlü hale gelmek.

- Teknoljik üstünlüğün kazanılması ve bunun olması için üniversitelerin ve startup'ların birlikte çalışabileceği teknoloji merkezlerinin kurulması. Bununla birlikte bu ortak araştırma ve çalışmalar için inovasyon fonu oluşturulması.

- Uzak bölgelerde daha güçlü ortaklıklar kurulması. Asya Pasifik, Afrika ve Latin Amerika'daki ülkelerle yakınlaşma girişimleri.

- Ukrayna ve Gürcistan güvenlik güçlerine eğitimler verilmesi ve kapasite artırımının sağlanması.

- İklim değişikliğine karşı askeri operasyonlar ve NATO aktivitelerinde daha az emisyon salınımının sağlanması. Askeri olanaklar kullanılarak emisyonların daha sık ölçümlerinin yapılması.

- 2022'de yeni stratejik konseptin oluşturulması için çalışmaların hızlanması.

Etiketler : , ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.