1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. ÇİN TRUMP'UN TEHDİTLERİ KABUL EDİLEMEZ
ÇİN TRUMP'UN TEHDİTLERİ KABUL EDİLEMEZ

ÇİN TRUMP'UN TEHDİTLERİ KABUL EDİLEMEZ

“Kapsayıcılık, karşılıklı kazanç ve açıklıkla karakterize olan ekonomik küreselleşmeyi geliştirmeliyiz. Korumacı yaklaşımların karşısında olmalı, çok yanlı ticareti desteklemeliyiz.”

A+A-

 

Çin, Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump’ın, Kuzey Kore ile ekonomik ilişkilerini sürdüren ülkelerle ticareti durdurma tehdidini “adil olmayan ve kabul edilemez yaklaşım” olarak nitelendirdi.

 

Çin adına ilk açıklama Devlet Başkanı Şi Cinping’den geldi. Cinping; Brezilya, Rusya, Hindistan ve Güney Afrika ile birlikte ülkesinin de üyesi olduğu BRICStopluluğunun, Çin’in Xiamen kentindeki zirvesinde konuştu.

Çin Devlet başkanı, Kuzey Kore’nin son nükleer denemesinin de kınandığı zirvede, “Kapsayıcılık, karşılıklı kazanç ve açıklıkla karakterize olan konomik küreselleşmeyi geliştirmeliyiz. Korumacı yaklaşımların karşısında olmalı, çok yanlı ticareti desteklemeliyiz.” ifadelerini kullandı.

Çin Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Geng Shuang da Donald Trump’ın, Twitter mesajında K. Kore’yle iş yapan ülkelerle ticareti tamamen sonlandırma tehdidinin kabul edilemez olduğunu söyledi:

“Bir yanında barış yoluyla çözümüne gayret ettiğimiz bir meselenin diğer yanında, kendi çıkarlarımız tehdit ve yaptırımlarla karşı karşıya kalıyor. Bunun tarafsızlıkla ilgisi yok, adil de değil.”

Çin’in ürün ticareti açısından hem ABD hem de K. Kore’nin en büyük ticaret partneri ülke konumunda olması özellikle Trump’ın tehditlerinin ardından bölgesel ittifakların seyri açısından dikkat çekici bulunuyor.

Öte yandan Çin’in ardından Rusya ve Hindistan, ticaret hacmi açısından Kuzey Kore’nin ilk 3 sıradaki partnerleri arasında yer alıyor.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.