1. HABERLER

  2. SAĞLIK

  3. Çin, koronavirüsün kaynağı olan hayvanı açıkladı
Çin, koronavirüsün kaynağı olan hayvanı açıkladı

Çin, koronavirüsün kaynağı olan hayvanı açıkladı

Çinli yetkililer, koronavirüsün pangolinden yayılmış olabileceğini açıkladı

A+A-

 

Çin Tarım Üniversitesi'nin araştırmasında, insanlarda görülen koronavirüsün genetik yapısının pangolinlerdeki yapıyla yüzde 99 oranında uyuştuğu belirtildi

Çinli araştırmacılar, ülkedeki ölümcül koronavirüs salgınının, dünyanın tek pullu memelisi olan pangolin yoluyla yarasalara ve buradan da insanlara bulaşmış olabileceğini açıkladı.

Güney Çin Tarım Üniversitesi’nin internet sitesinde yer alan araştırmada, yapılan keşfin, virüsün önlenmesi ve kontrol edilmesi açısından büyük önem taşıdığı ifade edildi.

Çin resmi haber ajansı Xinhua’ya göre araştırmada, koronavirüsün bulaştığı insanlardaki virüsün genetik yapısıyla pangolinin genetik yapısının yüzde 99 oranında uyuştuğu tespit edildi. Pangolinin, ‘en olası ara taşıyıcı’ olduğu belirtildi.

Ancak Hong Kong Şehir Üniversitesi Veteriner Hekimliği Bölümü’nden Prof. Dirk Pfeiffer, koronavirüsü pangolinlerin taşıdığını kanıtlamak için henüz erken olduğunu söyledi.

Reuteres’te yer alan habere göre Pfeiffer, “Koronavirüsün yapısını temsili örneklerle farklı türler arasında karşılaştırdığınızda benzer sonuçlar elde edebilirsiniz, ancak bu kesinlik ifade etmiyor” şeklinde konuştu.

Pfeiffer, yine de virüsün vahşi hayvan pazarından bulaşma ihtimali üzerinde durduğunu aktardı.

Pangolin, uluslararası yasalarla korunmasına rağmen Asya’da kaçakçılığı en çok yapılan memelilerden biri. Çünkü bu sürüngenin eti, Çinliler için yiyecek kaynağı olurken, dünya tıbbında ise ilaç yapımında kullanılıyor.

Çin’in Vuhan kentinde ortaya çıkan yeni tip koronavirüs nedeniyle şimdiye kadar 636 kişi hayatını kaybetti. Virüsün, Vuhan’daki vahşi hayvan satan pazardan çıktığı düşünülüyor.

Uzmanlar, virüsün yarasalardan kaynaklandığını ve başka bir tür aracılığıyla insanlara bulaştığına inanıyor.

Independent 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.