1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. CHP'li Oran: PYD savaş suçu işliyor, üyeliğini reddettik
CHP'li Oran: PYD savaş suçu işliyor, üyeliğini reddettik

CHP'li Oran: PYD savaş suçu işliyor, üyeliğini reddettik

CHP Milletvekili ve Sosyalist Enternasyonal (SE) Başkan Yardımcısı Umut Oran, PYD’nin organizasyona tam üyelik için yaptığı başvurusunun reddedilmesinde rol oynadığını açıkladı.

A+A-

Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı Umut Oran yazılı açıklamasında, Kolombiya'nın Cartagena kentinde düzenlenen Sosyalist Enternasyonal Konseyi'nin Etik Komite toplantısında, PYD'nin alt kademe üyeliğinin tam yetkili üyeliğe çevrilmesi için yaptığı başvurunun reddedildiğini belirtti.

Oran yazılı açıklamasında şu ifadeleri kullandı: “Sosyalist Enternasyonal Başkan Yardımcısı, CHP’li Umut Oran, Kolombiya’da yapılan SE Konsey toplantısında PYD’nin alt kademe üyeliğinin tam yetkili üyeliğe çevrilmesi için yaptığı başvurunun reddedilmesini sağladı. Umut Oran, “PYD’nin bölgede savaş suçu işleyerek insan haklarını ihlal ettiği Uluslararası İnsan Hakları kuruluşlarının resmi raporlarına da geçmiştir. Ayrıca PKK ile ilişkide olduğu da Türkiye tarafından bilinmektedir. Türkiye’nin ilkeli durmaya en çok ihtiyaç duyduğu bu dönemde milletimizin çıkarları için PYD’nin alt kademe üyelikten kurtulup tam yetkili üye olmasına ‘hayır’ dedik. Ben bu ‘hayır’ın sembolik olarak da büyük önem taşıdığına inanıyorum. Nasıl bugün ‘hayır’ dediysek 16 Nisan’da da aynı şekilde ‘hayır’ deyip ülkemizi büyük bir yanlışa sürüklenmekten kurtaracağız”  Umut Oran’ın itirazının SE Yönetimince de paylaşılması üzerine PYD’nin tam üyelik başvurusu Etik Komitede kabul edilmedi.

Cumartesi yapılan SE Kongre toplantısında PYD statülerinin yükseltilmesinin yeniden değerlendirilmesi için yeni bir girişimde daha bulundu ancak Umut Oran’ın komitede ortaya koyduğu argümanlar SE üyelerince yeniden dile getirilerek talep bir kez daha reddedildi!

Kürt Partileri hazır bulundu

Sosyalist Enternasyonalin bu yılki kongresine Kürt taraflardan, Politbüro Üyesi Mela Bextiyar başkanlığındaki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) heyeti, Eş Genel Başkan Salih Müslim başkanlığındaki PYD heyeti, Kürdistan Demokrat Partisi-İran (HDK) heyeti ve Kürdistan Devrimci Emekçiler Toplumu heyeti katılım sağladı.

Talabani, Sosyalist Enternasyonale fahri başkan olarak seçildi

Sosyalist Enternasyonal Örgütü, Kürdistan Yurtseverler Birliği Genel Sekreteri Celal Talabani’yi fahri başkan olarak seçti. SE, Celal Talabani’yi çalışma ve mücadelesinden dolayı fahri başkan olarak seçti. Sosyalist Enternasyonal tarafından yapılan açıklamada, Talabani’nin Kürdistan, Irak ve Ortadoğu’daki aktif rolüne de vurgu yapıldı.

K24

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.