1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. CHP seçim bildirgesi
CHP seçim bildirgesi

CHP seçim bildirgesi

CHP, 1 Kasım Seçim Bildirgesi'ni bugün ATO Kongre Merkezi'nde düzenlenen törenle kamuoyuna açıkladı.

A+A-

CHP, 1 Kasım seçimleri için hazırladığı seçim bildirgesini bugün Ankara'da ATO Congresium'da açıkladı. Toplantı CHP'nin seçim şarkılarıyla başladı. Ancak evinden çıkmadan, televizyondaki canlı yayında organizasyon komitesinin toplantıda seçim şarkılarını salona dinlettiğini gören CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, müdahale etti, müzik yayını kesildi. CHP lideri, PKK saldırıları nedeniyle ölümler olduğunu, toplantıda müzik kullanılmamasını istedi.

Partisinin "Önce Türkiye" başlıklı seçim bildirgesini açıklayan Kılıçdaroğlu'nun konuşmasından öne çıkanlar şöyle:

"7 Haziran seçimlerinin üzerinden 5 ay geçti. Bu seçim bildirgesini gençlere adıyorum. Bu seçim bildirgesinin ana omurgasını umudumuz olan gençler oluşturuyor. Gençleri yarının umudu olarak görüyorum ama gençler bugünün de ortaklarıdır.  Bu seçim bildirgesini tarım işçilerine adıyoruz. Kaybettiğimiz gencecik fidanlarımıza adıyoruz. Ali İsmail'lere, Özgecan'lara adıyoruz bu seçim bildirgesini. İşsizlikten bunalmış, işsiz gençlerimize adıyoruz bu seçim bildirgesini. Üniversitelerimizde okuyan sorunları çözülmemiş gençlere adıyoruz.

'SİYASETİ DİNOZORLARDAN TEMİZLEYİN'

Büyüklerin kabahatlerinin faturasını gençler ödediği için gençler diyoruz. Bugün ülke nüfusunun yarısı gençlerden oluşuyor. Gençlerin hiçbir sorununu çözmediler. Gençleri biz baştaşı yapacağız. 6 milyon 62 bin üniversite öğrencisinden söz ediyorum. Mevcut yurtlar ihtiyacın yüzde 10'unu bile oluşturmuyor.

Gençleri olağan şüpheli sınıfından çıkaracağız. Onları olağan şüpheli olarak değil olağan yurtsever olarak göreceğiz. Gençlerden beklediğim bir şey var. Biz bu gençlerden ne bekliyoruz. Siyasete ilgi gösterin. Siyaseti dinozorlardan temizleyin.

Eğer sizler siyasete girerseniz bugün Türkiye'de yaşananların hiçbirisi olmaz. Yüzde 10 gençlik kotasını getirdik. Gelin kurultaya oranı yükseltin size destek vereceğim. Siyasete girin aktif unsur olarak öne çıkın. Biz size ne vaadediyoruz. Hiçbir partinin yapmadığını yaptık. CHP'nin internet sitesine girin ve partiye üye olun önünüzde hiçbir engel yok.

'TAŞERON İŞÇİLERE KADRO'

İşsizlik geleceğin de sorunu. İş garantili eğitim yapacağız. 3. sınıftan itibaren fabrikalarda stajları yapacaksınız, mezun olduğunuz gün işiniz hazır olacak. Bizim getirdiğimiz düzende oğlunuz kızınız asla işsiz olmayacak.

Geçen seçim bildirgesinde de söz vermiştim sözümün arkasındayım, taşeron işçilerin tamamı kadrolu olacak. Asgari ücretle çalışanların yüzde 80'i genç. Sevgili gençler size sözüm söz, asgari ücret CHP iktidarında net 1500 lira olacak. Mali disiplini bozmadan bu işi çözeceğiz, herkes rahat yaşayacak.

'BİBER GAZI OLMAYACAK'

Bir ülkede diktatöre diz çöktüren gençler sizinle övünüyoruz ve gurur duyuyoruz. CHP iktidarında bütün meydanlar sizin olacak. Biber gazı CHP iktidarında olmayacak. Yasakalar da kalkacak. Gençler özgür bir ülkede olmanın havasını teneffüs edecekler. Özgürlüğü sağlayacağım.

 yıl içinde hiçbir üniversitelinin yurt sorunu olmayacak. Her anne baba benim oğlum kızım güvenli bir ortamda okuyor diyecek.

 

PASSOLİG'İ KALDIRACAĞIM

 

Gençler maça gitmek istiyor ama gidemiyor. Sözüm söz Passoligi kaldıracağım. Gençler rahat rahat maça gidecek. İstedikleri sloganı kaldıracak.

 

'YÖK'Ü KALKACAK, EĞİTİM PARASIZ OLACAK'

 

YÖK belasını kaldıracağız. Öğrencilerin üniversite yönetiminde söz hakkı var. Eğitimi parasız yapacağız. Gençler için düşündüğümüz her şey ülkenin geleceği için alınmış bir karardır. Lise son sınıf öğrencilerinin öğrenim harcamalarına yönelik "lise kart" uygulamasını getireceğiz.

Gençler sakın tuzağa düşmeyin. Eğer gelip birisi size inanç üzerinden siyaset yaparsa bilin ki bu ülkeye en büyük ihaneti yapandır. Etnik kimlik, dini inanç üzerinden siyaset… Bu tuzağa düşmeyin. Yaşam tarzı üzerinden de ayrışmaya son vereceğiz. Bunları reddedin ve bütün toplumu kucaklayın. Etnik kimlik, inanç ve yaşam tarzı üzerinden siyaset önümüzdeki en büyük tehlikedir.

Bölgenin sorunlarını en iyi analiz eden parti CHP. Devlet yönetiminde en iyi kadrolar CHP'de.

Her kuruşun hesabını yaptık. Uygulanması mümkün olmayan projeleri seçim bildirgesine almadık. 5 ay önce seçim bildirgesini burada açıkladık. Neden bir daha seçim sandığına gidiyoruz. Koalisyon kurulacaktı buna kim engel oldu. Seçimden çıkan sonuç neydi? Halk başkanlık sistemini kabul etmediğini söyledi.

13 yıldır tek başına yönetiyorlar, tek başına yönetmeye izin vermiyorum. Bunu en yii okuyan parti hangisi. Sizin oyunuzu en iyi okuyan parti CHP'dir. Oyuna saygı göster. Hemen seçim demedik. Bu seçimde sloganımız "Önce Türkiye." Biz bir sonraki seçimi düşünmedik. Elinizi vicdanınıza koyun ve öyle oy kullanın. Çıkan sonucu değerlendirdik ve yeni bir anlayışla yol almamız gerektiğine karar verdik.

'MHP'NİN MALUM TAVRI NEDENİYLE GERÇEKLEŞMEDİ'

Bütün bu toplantılardan sonra dedik ki, ülkenin koalisyona ihtiyacı var. Koalisyon nasıl olur. 14 madde halinde koalisyon maddelerini belirledik ve kamuoyuyla paylaştık. Bizim gönlümüz yüzde 60'lık bloğun hükümeti kurmasından yanaydı. Ama MHP'nin malum tavrı nedeniyle bu gerçekleşmedi. 10 gün görüştükten sonra bize erken seçim hükümetini kuralım dediler. Milli iradaye  duyduğumuz saygı nedeniyle bunu kabul etmedik.

Koalisyon hükümeti neden kurulamadı? Eğer bir siyasi lider özgür iradeye sahip değilse, kendi iradesini başka bir otoriteye ipotek etmişse o lider koalisyon kurup ülkeyi yönetemez. Sarayda oturan zattın baskısını yaşamının her alanında hissediyorsa olmaz. Lider özgürce karar alan kişidir. Görüşmelerin tamamını tutanaklar altına aldık. Bizim söylediklerimiz kamuoyunu rahatsız edecek olsaydı zaten bunu çoktan açıklarlardı.

Ülkenin cumhurbaşkanı 400 milletvekilini vermezseniz bu tablo ortaya çıkar dedik. Biz üzerimize düşen tüm görevleri yerine getirdik. Eğer bugün koalisyon kurulsaydı emeklilerimiz bu bayramda ilk ikramiyelerini almış olacaklardı.

'5 TEMEL SORUNU DİLE GETİREN VAR MI?'

Demokrasi Türkiye'de kan kaybediyor. Türkiye'nin 5 temel sorunu; demokrasi, hukukun üstünlüğü, ekonomi, dış politika, eğitim ve toplumsal barış… Dış politikanın vatandaşa hangi faturaları çıkardığını görüyoruz. Bizim dışımızada Türkiye'nin 5 temel sorununu dile getiren siyasi parti var mı? Herkes sadece bir ucundan tutuyor.  12 Eylül darbe hukukunu değiştirmezseniz hangi demokrasiden söz edeceksiniz. Lise öğrencilerinin hapse atıldığı ülkede demokrasiden mi söz edeceksiniz."



 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.