1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Cezayir'de Buteflika'nın adaylığına karşı on binler sokaklarda
Cezayir'de Buteflika'nın adaylığına karşı on binler sokaklarda

Cezayir'de Buteflika'nın adaylığına karşı on binler sokaklarda

Cezayir'de Buteflika'nın adaylığına karşı on binler sokaklarda: 'İktidar partisinden bazı milletvekilleri istifa etti'

A+A-

 

20 yıldır Cezayir cumhurbaşkanlığı koltuğundaki 82 yaşındaki Abdülaziz Buteflika'nın gelecek ayki seçimlerde adaylığına karşı bugün yine on binler sokaklara döküldü. Buteflika'nın liderliğindeki Ulusal Kurtuluş Cephesi'nden (FLN) bazı vekillerin istifa edip protestolara katıldığı ileri sürüldü.

 

Cezayir'in özel TV kanallarından Aşhuruk TV, iktidar partisi FLN'den bir dizi milletvekilinin istifa ettiği haberini geçti.

 

Habere göre 1954-62 arası Fransa'ya karşı bağımsızlık savaşı vermiş FLN'den istifa eden vekiller, Cumhurbaşkanı ve FLN lideri Abdülaziz Buteflika'ya karşı bugün yeniden düzenlenen ülke çapındaki protestolara katılma yoluna gitti.

82 yaşındaki Buteflika'nın halkın karşısına çıkamayacak kadar hasta olduğu halde 18 Nisan'da düzenlenecek seçimlerde 5. kez adaylığını koymasına karşı üç haftadır protestolar düzenleniyor.

TÜM SEFERLER DURDURULDU

Bugünkü protestolar öncesinde başkent Cezayir'de otobüs, tren ve metro servisleri durduruldu.

İMAM BUTEFLİKA İÇİN DUA ETMEDİ

 

Başkentin en popüler imamlarından biri ise cuma namazında her zamanki gibi cumhurbaşkanı için dua etmek yerine, sadece Cezayir ve halkı için en iyi dileklerini ifade etti.

'BURASI SULTANLIK DEĞİL CUMHURİYET'

Ardından çok sıkı güvenlik önlemlerine rağmen on binlerce kişi başkentte toplandı. Kendilerine set çekmeye çalışan polise karşı gösterileri başlatan kalabalık, "5. döneme hayır", "Cezayir sultanlık değil cumhuriyettir", "Çeteler devrilene dek seçimler yapılmasın" sloganlarına başvurdu. Göstericiler bugünün gidişatı belirleyecek bir gün olacağı görüşündeydi.

2013'TEN BERİ ORTADA YOK

 

Cenevre'de bir hastanede tedavi görmekte olan Buteflika, 2013'te felç geçirdiğinden beri kamuoyunun karşısına çıkıp konuşmadı.

KAOSLA KORKUTMA ÇABASI

Sosyal medyadan '20 Milyonluk Yürüyüş' çağrısı yapılan bugünkü protestoların arifesinde bir açıklama yayımlayan Buteflika, göstericilerin arasına fitnecilerin sızabileceği, kaos çıkabileceği, ülkenin istikrarsızlığa düşebileceği uyarısı yaptı.

CENEVRE'DE GÖZALTI: 40 MİLYON CEZAYİRLİ ADINA HASTANEYE GELMİŞTİM

Bu arada muhalif liderlerden biri, Buteflika'nın tedavi gördüğü Cenevre'deki üniversite hastanesine gidince polis tarafından 'izinsiz giriş' gerekçesiyle gözaltına alındı.

 

Tartışmalı bir siyasetçi olan Raşid Nekkaz, hastaneye girmeden önce, gazetecilere açıklama yaptı. Cumhurbaşkanının görevini yerine getirmeye müdrik olup olmadığını anlamak için geldiğini belirten işadamı-aktivist "40 milyon Cezayirli cumhurbaşkanının nerede olduğunu bilmek istiyor" dedi. 

'GEREKLİ SAĞLIK KOŞULLARINI SAĞLAYAMIYOR'

Dün de başkent Cezayir'de 1000 kadar hukukçu cumhurbaşkanının sağlık sorunları nedeniyle seçimlerden men edilmesi talebiyle sokaklara dökülmüştü.

Polis kordonunu aşarak, seçimlere katılmak için 21 adayın başvurusunu onaylayan Anayasa Konseyi'ne doğru yürüyen hukukçulara yoldan geçenler alkışlarla destek verdi.

 

Cezayir Hukuk Barosu üyesi protestocu Ahmed Dahim, "Anayasa Konseyi'ni göreve çağırıyoruz" diye konuştu. Cumhurbaşkanının seçimlere katılmak için gerekli sağlık koşullarını sağlayamadığını söyleyen Dahim, "5. döneme hayır" dedi.

Anayasa Konseyi'nin 14 Mart'ta adaylara ilişkin kararını vermesi gerekiyor.

Cezayir Tabipler Birliği, önceki günkü açıklamasında, cumhurbaşkanlığı adaylarının sağlık raporlarının 'tıp etiğine' uygun olması ve birlik üyesi doktorlar tarafından alınması gerektiğinin altını çizmişti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.