1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Cenevre'deki Görüşmelerde Umut Görünmüyor
Cenevre'deki Görüşmelerde Umut Görünmüyor

Cenevre'deki Görüşmelerde Umut Görünmüyor

İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye’nin geleceğinin tartışıldığı konferansının dün ve bugünkü oturumlarında hükümet ve muhalefet temsilcilerinin tutsak takasını, Humus’a yardım ulaştırlmasını ve şiddete son verilmesini tartışırken görüşmelerden somut bir

A+A-

İsviçre’nin Cenevre kentinde Suriye’nin geleceğinin tartışıldığı konferansının dün ve bugünkü oturumlarında hükümet ve muhalefet temsilcilerinin tutsak takasını, Humus’a yardım ulaştırlmasını ve şiddete son verilmesini tartışırken görüşmelerden somut bir sonuç çıkmasına dair umutlar çok cılız. 

Taraflar dün ilk kez aynı salonda bir araya gelmiş ancak, doğrudan konuşmak yerine mesajlarını Birleşmiş Milletler’in Suriye özel temsilcisi Lahdar Brahimi aracılığıyla birbirlerine iletmişti. Brahimi, Cenevre 2 konferansında dün yapılan görüşmeleri ’iyi bir başlangıç’ olarak niteledi. BM temsilcisi ele alınan konuların Suriye’de geçiş hükümeti kurulmasına yönelik sürecin başlangıcını oluşturduğunu söyledi. ’Çok fazla ilerleme sağlayamadık ama devam ediyoruz. Yarım adımlarla ilerliyoruz’ diyen Brahimi, önce insani konuların tartışılmasını sağlayarak taraflar arasında güven tesis etmeye çalıştığını belirtti.

Konferansa katılan rejim temsilcileri ise, ’Terörizmi ve şiddeti sona erdirmek ana öncelik’ diyor ve Devlet Başkanı Beşar Esad’ın konumunu tartışmak için çok erken olduğunu söylüyor.

’Öncelik terörizmi bitirmek’

Cumartesi günkü ilk görüşmede muhalefet ve hükümet temsilcileri, U şeklindeki bir masanın bulunduğu salona farklı kapılardan girip farklı kapılardan çıktılar ve birbirlerine hiç konuşmadılar. Taraflar daha sonra ikinci kez bir araya geldiler. Bugünkü görüşmelerde esir alınan ve kaçırılan kişilerin takas edilmesi önerisi ele alınacak. Suriye’de Mart 2011’de Beşar Esad yönetimine karşı başlayan ayaklanmada 100 binden fazla kişi öldü. 9,5 milyon insanı evlerini terk etmeye zorlayan savaş Suriye ve komşu ülkelerde büyük bir insani krize neden oldu. Hükümet ve isyancılar konferansın amacı konusunda farklı görüşlere sahip. Suriye hükümeti temsilcileri, görüşmelerin amacının ’yabancıların desteklediği terörizmi durdurmak’ olduğunu söylüyor. Bununla tüm silahlı muhalefet kastediliyor. Muhalefet ise geçiş idaresi kurulması çağrısı yapan Cenevre I konferansının temel alınmasını istiyor.

Çatışma bölgelerine yardım ulaştırlması

Konferansta tartışılan öncelikli konulardan biri de Humus’ta ateşkes ilan edilmesi ve insani yardımların ulaştırılması. Suriye rejiminden temsilcilerle muhalifler, kuşatma altındaki Humus kentine insani yardımların ulaştırılması konusuna yoğunlaştı. Cenevre’deki görüşmelere katılan Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’ndan Enes El-Abde, ’Bu konuda bugün bir ilerleme sağlanmasını umut ediyoruz’ diye konuştu.

BM Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar El İbrahimi’nin muhalefetin bu konuyla ilgili önerisini gündeme getirdiği ve görüşmelerin bu konuya odaklandığı belirtiliyor. Öneri Humus kentinin merkezinde silahların bir süre susmasını ve bu sayede yardımların kente ulaştırılabilmesini öngörüyor. Humus’ta muhalif güçlerle Esad’a bağlı birlikler arasında çatışmalar sürüyor. Muhaletten temsilciler bu ateşkesin başarılı olması halinde, kapsamının genişletilmesinin amaçlandığını belirtiyor.

BM Acil Durumlar Koordinatörü Valery Amos ateşkesin sağlanması halinde Suriye’de yardıma muhtaç milyonlarca kişiye gıda ve ilaç yardımının mümkün olabileceğini söyledi. Amos, yardım konusunda öncelikli kentlerin Humus, Halep ve Şam olduğunu vurguladı.
 
Cenevre 2 pek umut vermiyor

Öte yandan Suriye’de çatışmaları durdurmak için taraflardan uzlaşmalarını isteyen ülkelerin şu ana kadar fazla başarı sağlayamaması ve taraflar arasında derin görüş ayrılıkları umutsuzluğa neden oluyor.

Öte yandan uzmanlar Suriye konferansının bir çözümle sonuçlanması beklemiyor. Hükümet ve muhalefet temsilcileri daha  konferansın açılış oturumunda sert suçlamalarda bulundu. Uzmanlar Cenevre-2 olarak bilinen konferanstan çıkacak en iyi sonucun taraflar arasında görüşmeler için bir çerçeve anlaşma yapılması olabileceğini söylüyor.
Görüşmelerin  İsviçre’nin Montrö kentindeki yeni turu, Suriye’de yoğun çatışmalar sürerken sallantılı bir başlangıç yaptı. Hem hükümet hem de muhalefet Suriye halkını kendilerinin temsil ettiğini öne sürdü. Amerika’nın eski Suriye büyükelçisi Theodore Kattouff’a göre sorunlardan biri dünya güçlerinin Suriye için en iyi çözümün ne olduğu konusunda  anlaşamaması. Rusya ve Çin Esat hükümetini desteklerken diğerleri Esat’ın gitmesini istiyor. Ama büyük devletler de, Birleşmiş Milletler de Suriye’ye asker göndermek istemiyor. VAO’ya konuşan Theodore Kattouff: “Bu, görüşmeleri  büyük ölçüde Suriye içindeki muhalif gruplarla hükümet arasındaki güç dengesinin belirleyeceği anlamına geliyor. Şu an için tarafların birbirlerine karşı üstünlük sağlayamadıkları görülüyor. Hiç bir taraf diğerini yenilgiye uğratacak güçte değil. Bu durumda çatışmalar, mülteci sorunu, işkence ve cinayetler daha uzun süre devam edecek.”

Ancak emekli Amerikalı Albay Jeff McCausland, görüşmeleri önemsemekten kaçınmanın yanlış olduğu görüşünde. McCausland, görüş ayrılıklarına rağmen Amerika ile Rusya’nın Suriye’nin kimyasal silahlarını imha konusunda anlaştıklarına dikkat çekiyor ve bu   konferansın da eninde sonunda taraflar arasında görüşmelere yol açabileceğini söylüyor. Ama konferanstan bir çerçeve anlaşmanın ötesinde bir şey çıkmasını beklemiyor. Jeff McCausland: “Bence Cenevre-2’den çıkacak en iyi  sonuç, taraflar arasında çatışmalarda mahsur kalmış sivillere yardım götürecek koridorlar açılması gibi bazı güven arttırıcı önlemler olabilir. Amerika ve Rusya’nın bu konuda anlaşmaları mümkün.”
 Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Ban Ki Moon iser tarafları Suriye halkının çıkarı için görüşmeye çağırıyor: “Suriye halkı içine düştüğü kabustan kendilerini kurtaracak bir yol bulunmasını bekliyor.”

 Uluslararası liderler, yabancı terörist grupların Suriye’ye sızdığı yolundaki haberlerden  kaygı duyuyor ve bu durumdan iki tarafı da sorumlu tutuyor. Ayrıca çatışmanın bölgeye yayılacağı korkusu da giderek artıyor.

Suriye’de üç yıldır süren iç savaşa son verilmesi giderek acillik kazanırken, politikacılar ve diplomatlar hızla bir çözüm bulunacağı konusunda fazla umutlu görünmüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.