1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Cenevre Görüşmelerinde Sonuç Yok
Cenevre Görüşmelerinde Sonuç Yok

Cenevre Görüşmelerinde Sonuç Yok

Suriye’nin geleceğinin tartışıldığı ve iç savaşa barışçıl bir çözüm arandığı İsviçre’de düzenlenen Cenevre 2 Konferansı’nın müzakerelerindeki ilk tur, belirgin bir ilerleme kaydedilemeden bugün sona eriyor.

A+A-
Cenevre’de bir hafta boyunca yapılan görüşmelerde taraflar sürecin nasıl işleyeceğine dair soru işaretlerine takıldı.
 
BM-Arap Birliği temsilcisi Lakhdar Brahimi, gelecek hafta düzenlenecek ikinci oturumda daha fazla ilerleme kaydedileceğini umduğunu söyledi.
Suriye hükümeti ve muhalefet temsilcileri, ender görülen bir uyum içinde şiddet olaylarında ölenler anısına Perşembe günü saygı duruşunda bulundu.

Cenevre’den bildiren muhabirler büyük bir kapanış seremonisi düzenleneceğini aktarıyor. Hükümet ve muhalefet temsilcilerinin 10 Şubat’ta tekrar bir araya gelmeleri bekleniyor.  Müzakerelerin arabulucuğunu yapan Brahimi, “Umuyorum, tekrar bir araya geleceğimiz bir sonraki oturumda daha iyi bir tartışma yapacağız” dedi. Brahimi, BM yardım konvoyunun, ABD’nin açlık krizi yaşandığını söylediği muhaliflerin kontrolündeki Humus’a hala girememiş olmasının da “büyük hayal kırıklığı” yarattığını ifade etti.

Son görüşmeler

BM ve Arap Birliği Suriye Özel Temsilcisi El Ahdar el-İbrahimi’nin arabuluculuk yaptığı barış görüşmelerini 8’inci gününde taraflar BM Cenevre ofisinde buluştu. Suriyeli muhalifler ile rejimin heyetleri, ilk günlerde olduğu gibi bugün de farklı kapılardan içeri alındı. Suriye muhalefeti heyeti binaya A 13 kapısından girerken, rejim temsilcileri A15 kapısını kullandı.
 
24 Ocak’tan bu yana aynı salonda bir araya gelen ancak şu ana kadar el sıkışmayan, karşılıklı konuşmaya ve siyasi müzakerelere başlamayan taraflar, toplantıda görüşlerini ve taleplerini yine İbrahimi aracılığıyla karşı tarafa iletiyor.
 
BM Suriye Temsilcisi İbrahimi dün düzenlediği basın toplantısında, bugünkü görüşmenin birinci turdaki son görüşme olacağını belirtirken, 'Umarım ilk turdan bazı dersler çıkarmak ve bir sonraki tur için kendimizi daha iyi organize etmek için çaba göstereceğiz. Bunun başlangıç için yeterli olduğunu düşünüyorum' şeklinde konuşmuştu.  
 
Suriyeli muhalifler ve rejim temsilcileri, görüşmelerin ilk 7 gününde abluka altındaki bölgelere insani yardım konusunu tartışmış ancak herhangi bir uzlaşma sağlayamamıştı.
 
Suriye’de tam yetkili bir “geçiş yönetimi” oluşturulmasını öngören Cenevre Bildirisi’ni tartışmaya başlayan taraflar, rejimin, önce terör sorununun ele alınması ardından geçiş yönetiminin konuşulmaya başlanması ısrarı nedeniyle de herhangi bir ilerleme elde edememişti.  
 
Derin görüş ayrılıklarına rağmen her iki taraf da masada kalma ve görüşmelere devam etme isteklerini İbrahimi’ye iletti. Görüşmelerinin ikinci turunun 10 ya da 11 Şubat’ta başlaması bekleniyor.
 
Suriyeli muhalifler, görüşmelere verilecek arada diplomatik temaslara hız vermeyi hedefliyor. Muhalifleri bir araya getiren Suriye Muhalif ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu’nun (SMDK) Başkanı Ahmed el-Carba’nın, bugünkü görüşmelerin tamamlanmasının ardından 50. Münih Güvenlik Konferansı çerçevesinde bir dizi görüşme yapmak üzere Almanya’ya hareket edeceği bildirildi.  Suriye rejimini insani yardım ve çözüm konularında adım atmaya zorlamak için uluslararası toplumun desteğini arayan Carba’nın, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, ABD Dışişleri Bakanı John Kerry ve Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ile görüşmeler yapması bekleniyor. 

Sıralamada uzlaşı yok

Şiddetin sonlandırılması, siyasi gücün paylaşılması veya kuşatılan bölgelere insani yardımın ulaştırılması gibi temel sorunlar üzerinde kayda değer bir ilerleme sağlanamadı.  Her iki taraf da müzakerelerin 2012 Cenevre Sözleşmesi temelinde yürütülmesi konusunda uzlaşıya vardı.
Sözleşme, yardım ulaştırılması, çatışmaların sona erdirilmesi ve geçiş hükümeti oluşturulmasını öngörüyor.

Muhalefet geçiş hükümeti konusuna öncelik vermek isterken Şam yönetimi ise ilk adımın ‘terörü’ tartışmak olması gerektiğini savunuyor.

BM Genel Sekreteri Ban ki-Moon Perşembe günü yaptığı açıklamada BM’nin Suriye’deki görüşmelerde ilerleme sağlanması için “her tür yolu denemeye” devam edeceğini söyledi. Ban, Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile düzenlediği ortak basın toplantısında müzakerelerin ‘tahmin edildiği üzere çok zorlu geçtiğini’ ifade etti.

Merkel de ‘ilerleme sağlanmasını umduğunu fakat görüşmelere başlanmasının da bir başarı’ olduğunu söyledi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.