1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Cemaatin güçlü kalemi Emre Uslu asıl sorunu açıkladı: İsrail
Cemaatin güçlü kalemi Emre Uslu asıl sorunu açıkladı: İsrail

Cemaatin güçlü kalemi Emre Uslu asıl sorunu açıkladı: İsrail

Fetullah Gülen Cemaatinin güçlü kalemlerinden Today\'s Zaman yazarı Emre Uslu bugünkü yazısında hükümet ve cemaat arasında dershaneler üzerinden yürüyen tartışmanın asıl nedeninin İsrail olduğunu açıkladı.

A+A-

Star gazetesinin konuyla ilgili haberine göre Uslu, dershane tartışmasının perde arkasında hükümetin İsrail ile ilişkilerinin gerilmesinin de olduğu bir dizi nedenin olduğunu iddia etti.
Uslu bugünkü "Will the AKP lose the votes? / AKP oylarını kaybedecek mi?' başlıklı yazısında dershanelerin kapatılması sürecinde Hükümet ve cemaat arasındaki gerginliğin nedenlerini yazdı. Yazısında gerginliğin aslında sadece dershanelerin kapatılması ile ilgili olmadığını belirten ve bunun bir süreç işi olduğunu kaydeden Uslu, bu nedenlerden birinin de Cemaat ve hükümet arasında 'İsrail' ile ilişkilerdeki görüş farklılığı olduğunu yazdı. Uslu'nun Gülen Hareketi ile Hükümet arasındaki gerilimin nedeni olarak gösterdiği 3 maddenin ilki İsrail ile ilişkiler oldu. Uslu yazısında ilk madde için şu ifadeleri kullandı:
... İlk olarak hükümetin İsrail'le olan sorunlu ilişkileri Gülen hareketi içindeki hoşnutsuzluğun kaynaklarından biri. Türkiye'nin İsrail'le çatışma içinde olmaması gerektiğini düşünüyorlar. Çünkü Gülen hareketi İsrail ile olan çatışmanın Türkiye'yi Batı'dan uzaklaştırdığını ve ülkeyi İran, Rusya ve Ortadoğu'ya yakınlaştırdığını düşünüyor.
Uslu, Gülen Cemaati ile hükümet arasındaki gerginliğe neden olan ikinci maddenin ise hükümetin AB ile kötü giden ilişkileri olduğunu yazdı. Demokratikleşme konusunda eksikliklerin Gülen Hareketi cephesinde yarattığı rahatsızlıklar olduğunu yazdı. Uslu'ya göre bu konudaki rahatsızlıkların dile getirilmesi de ilişkileri gerdi.
Uslu, üçüncü maddeye ise Kürt sorununu yerleştirdi. Uslu'ya göre cemaat PKK'nın Kürt vatandaşlar üzerinde giderek etkisini artırmasından endişeleniyor. Gülen hareketinin hükümeti Kürt sorununda gerekli demokratikleşme hamlelerini atmamakla eleştirdiğini yazan Uslu cemaatin bu eleştirileri yüksek sesle dillendirmesinin de hükümeti telaşlandırdığını iddia etti.
Uslu'ya göre hükümet, özellikle muhafazakar Anadolu seçmeninin, Gülen Hareketi'nin bu yayınlarından etkilenmesinden çekiniyor. Uslu, bu bölgelerde büyük oy kayıplarından çekinen hükümeti bu nedenle de basın üzerinde baskı uygulayarak ülkede derin bir sessizlik oluşturmakla suçladı. Uslu yazısında hükümetin bu baskı politikası sonucu pek çok sanatçı, aydın ve yazarın da çeşitli şekillerde cezalandırıldığını ileri sürdü.
Uslu yazısında 'muhafazakarlar ilk defa otoriterleşme ile yüzleşiyor' dedi.
Gezi olayları sürecinin de hükümetin baskı politikasında zirve yaptığı bir süreç olarak ön plana çıktığını iddia eden Uslu, bu süreç sonucunda Koç grubunun eylemcilere destek verdiği iddiasıyla hükümet tarafından büyük bir baskı altına alındığını yazdı. Uslu aynı Gezi olaylarında yine pek çok yapımcı ve sanatçının da hükümet tarafından cezalandırıldığını iddia etti.

irib Turkish

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.