1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çavuşoğlu: Sürdürülebilir ateşkes için ön koşulları kabul etmeliler
Çavuşoğlu: Sürdürülebilir ateşkes için ön koşulları kabul etmeliler

Çavuşoğlu: Sürdürülebilir ateşkes için ön koşulları kabul etmeliler

Bakan Çavuşoğlu'ndan Financial Times'a Libya değerlendirmesi: Sürdürülebilir ateşkes için ön koşulları kabul etmeliler

A+A-

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu'nun 8 Temmuz'da Birleşik Krallık'ın başkenti Londra'ya yaptığı ziyarette Financial Times'a verdiği röportajın Libya ile ilgili bölümü, "Türkiye, General Hafter çekilmedikçe Libya'da ateşkes olmayacağını söylüyor" başlığıyla yayımlandı.

Röportajda Çavuşoğlu, Hafter'e bağlı güçler sahil kenti Sirte ve stratejik askeri hava üssüne ev sahipliği yapan Cufra bölgelerinden çekilmediği sürece, Libya hükümetinin taarruzunu sürdürmekteki kararlılığına vurgu yaptı.

Libya hükümetinin ancak ülkenin doğusundaki Halife Hafter'e bağlı güçlerin Sirte ve Cufra bölgelerinden çekilerek 2015 yılındaki hatlarına dönmesi halinde ateşkesi kabul edebileceğini belirten Mevlüt Çavuşoğlu, "Şimdi süreç diğer tarafa bağlı. Sürdürülebilir ateşkes için bu ön koşulları kabul etmeliler" ifadelerini kullandı.

Bakan Çavuşoğlu, Libya'da bir vekalet savaşına dönen çatışmanın ortaya koyduğu tehdide işaret ederek diplomatların da uyardığı üzere, gerginliğin tırmanmasının ülkede farklı tarafları destekleyen yabancı güçler arasında doğrudan bir çatışmayı tetikleme riski taşıyan yeni bir aşamaya geçebileceğine dikkat çekti. 

"Sorumluluar hesap verecek"

Libya hükümetine ait, ülkenin kuzeybatısındaki Vatiyye Hava Üssü'ne düzenlenen hava saldırısına ilişkin ise Çavuşoğlu, saldırıyla ilgili  soruşturma yürütüldüğünü ve sorumluların hesap vereceğini söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Vatiyye Hava Üssü'nde Türk eğitmenlerin ve teknik personelin de bulunduğunu ancak hiçbirinin zarar görmediğini de belirtti.

Rusya'nın geçen ay İstanbul'da yapılan görüşmelerde somut bir tarih ve saat belirterek ateşkes teklifi sunduğunu hatırlatan Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye'nin Libya hükümetiyle yaptığı görüşmelerde ise Libyalı yetkililerin Sirte ve Cufra'yı ve Hafter'e bağlı güçlerin 2015'te bulunduğu hatta çekilmesini ön koşul olarak öne sürdüğünü aktardı.

"Onlar (Hafter'in destekçileri) darbeci Hafter'le iç içeler" 

"Şimdi süreç diğer tarafa bağlı. Sürdürülebilir ateşkes için bu ön koşulları kabul etmeliler” ifadesini kullanan Bakan Çavuşoğlu, Türkiye'nin daha geniş bir çatışmaya sürüklenmesi riskinden endişe edip etmediği yönündeki soruya ise "Biz bölgede herhangi bir gerginliğin artışını ya da savaşı desteklemiyoruz ama onlar (Hafter'in destekçileri) darbeci Hafter'le iç içeler" yanıtını verdi.

 

Independent 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.