1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çavuşoğlu: İncirlik Üssü’nü kapatamıyoruz
Çavuşoğlu: İncirlik Üssü’nü kapatamıyoruz

Çavuşoğlu: İncirlik Üssü’nü kapatamıyoruz

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, ABD'nin askıya aldığı Türkiye'ye F-35 satışına ilişkin açıklamalarda bulundu.

A+A-

 

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ABD’nin Türkiye’ye F-35 satışıyla ilgili olarak ülkenin ‘Canım sıkıldı, uygulamam’ diyemeceklerini söyleyerek “Şu ana kadar yönetimden ‘Vermiyoruz’ baskısı yok” dedi.

 

ABD Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen ve Türkiye’ye F-35 savaş uçağı satışının askıya alınmasını da içeren tasarıyla ilgili Türkiye’den bir açıklama geldi. Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, “Canım sıkıldı, uygulamam diyecekleri bir anlaşma değil” ifadelerinde bulundu.

Uçakların verilmemesi durumunda ihtiyacın başka yerden karşılanacağını ifade eden Çavuşoğlu, İncirlik Üssü’nün kapatılmasının ise ilişkilerin kopma noktasına gelmesiyle konuşulabileceğini kaydetti.

Çavuşoğlu, dün ABD’nin “Türkiye ile henüz anlaşma sağlanamadı” dediği Menbiç’in durumu hakkında da “YPG’nin çekilmesini denetleyeceğiz, güvenliğini biz sağlayacağız” dedi.

‘YPG çekildikten sonra güvenliği ile ilgili tedbirleri biz alacağız’

Washington’da yapılacak görüşmelerin ardından YPG’nin Menbiç’ten çekilmesine ilişkin yol haritasını ABD’li mevkidaşı Pompeo ile birlikte kamuoyuna açıklayacaklarını söyleyen Çavuşoğlu’nun ifadeleri şu şekilde:

“Bu yol haritasında somut adımlar var ve bunlar somut bir takvime bağlı. Somut adım: YPG buradan çıkarılacak. YPG’nin yerine yönetimde ve güvenlik kuvvetlerinde kimler yer alacak bunu da Türkiye ve ABD birlikte kararlaştıracaklar. ‘Yarısını sen, yarısını ben belirleyeyim’ diyebilirler. Hazırlık toplantısı ve uygulama safhası var. Uygulama safhası da öyle aylar filan değil.”

“YPG çekildikten sonra güvenliği ile ilgili tedbirleri biz alacağız; boşluk oluşmasın ve başka terör örgütleri girmesin diye. Burada kriter, buranın demografik yapısı. Yüzde 90’dan fazla Arapların yaşadığı bir bölge. Kürtler yüzde 2 ise yönetimde de yüzde 2’den fazla olmaz. Menbiç modelini başarıyla uyguladıktan sonra Suriye’nin kuzeyinin istikrara kavuşturulması için de bu adımların atılması. Menbiç modeli daha sonrası için de bir model olacak. Başka şehirlere de gideceğiz, örneğin Rakka. Aynı şekilde Kobani. Nüfusu ağırlıklı Kürt ise yönetimin de Kürtler’den oluşması doğal. PKK, Kürtleri de sürgüne gönderdi. O Kürtlerin geri dönmesi lazım.”

Bakan, Menbiç için atılacak bu adımın Türkiye-ABD arasındaki gerginliği bir nebze de olsun azaltacağını ve bundan sonra atılacak bazı başka adımların da temelini oluşturacağı görüşünü dile getirdi. Çavuşoğlu, bir soru üzerine, ABD’nin bundan sonraki süreçte YPG ile olası işbirliğini ne kadar ve nasıl sürdüreceğine ilişkin bir fikir ifade etmeyeceğini söyledi.

Çavuşoğlu, “Benim edindiğim izlenim, Kandil ve PKK bağlantılı olanları buradan çıkarmak istiyor. YPG ile Kandil arasında bağı koparmak istiyor. YPG ayrılacak nereye gidecek. Çöllere mi gidecek? Ne kadarına silah bıraktırıp normal hayata döndürecekler, bunların detayı önemli. İstihbarat, asker bunların detayını görüşüyorlar. Daha önce bir heyet geldi bizimkilerle görüştüler. Genelkurmay başkanlarımız bir araya geldiler. Uygulama safhasını gözetecekler.” dedi.

Çavuşoğlu, ABD’nin İsrail’deki büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşımasının ardından Türkiye’nin istişarelerde bulunmak üzere çağırdığı ABD Büyükelçisi Serdar Kılıç’ın da 4 Haziran görüşmesi öncesi görevinin başına döneceğini açıkladı.

Büyükelçi Kılıç’ın bugün AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşeceğini aktaran Çavuşoğlu, “Benim ziyaretimde büyükelçinin orada olması önemli. Bir an önce gidip de 4 Haziran görüşmesine dönük hazırlıkları yapması önemli” dedi.

 

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.