1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çavuşoğlu: 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözü her yer için geçerli
Çavuşoğlu: 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözü her yer için geçerli

Çavuşoğlu: 'Bir gece ansızın gelebiliriz' sözü her yer için geçerli

A+A-

 

 

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözünün Şengal ve Kandil için de geçerli olduğunu söyledi.

 

 

Anadolu Ajansı Editör Masası'na konuk olan Bakan Mevlüt Çavuşoğlu, gündemdeki sorulara ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Afrin Afrinlilerindir”

TSK’nın Afrin’de yürüttüğü operasyonlardan yerel halkın memnun olduğunu dile getiren Çavuşoğlu, “Afrin, Afrinlilerindir. Dolayısıyla bölgeyi onların yönetmesi gerekiyor. Buraları terk etmek zorunda kalan insanların da geri dönmesi lazım. Gönüllü dönüşten bahsediyorum, kimseyi zorla bir yere döndürmüyoruz” dedi.

 

Afrin konusunda uluslararası kuruluşlara ve bazı ülkelere seslenen Çavuşoğlu “yersiz yere” Türkiye'yi suçlamak yerine, halkın nasıl dönebileceği konusunu düşünmelerini istedi.

 

Bakan çavuşoğlu şöyle dedi:

“Biz Suriye'nin sınır ve toprak bütünlüğünü herkesten fazla destekledik. ABD ile bir anlayışa vardık, yol haritası üzerinde çalışıyoruz demiştik. Eğer bu yol haritasında anlaşırsak, Münbiç ve diğer şehirlerde de, Fırat Kalkanı'ndaki gibi yönetim modelleri olacak. Bir şehrin yüzde 90'ı Arap ise, yüzde 90 Arap yönetim olacak. O zaman yerel sahiplenme olur. Yerel sahiplenmenin olmadığı hiçbir yerde huzur olmaz.”

Afrin'de yağma iddiaları

Afrin’de Özgür Suriye Ordusu (ÖSO) mensuplarının yağmalama yaptığına dair haberleri de değerlendiren Çavuğoşlu, “Biz millet olarak da, hükümet olarak da, devlet olarak da insanlık dışı olan her şeye karşıyız. Kötü muameleye de yağmaya da karşıyız” dedi.

 

Halep'ten gelip Afrin’de hırsızlık yapanların yakalandığını dile getiren Türkiye Dışişleri Bakanı, “Bu tür kötü muameleye biz göz yumamayız. Biz devlet olarak da, güvenlik güçlerimiz ya da, hiç kimse PKK/YPG gibi hareket edemez. Evlerdeki televizyon kablosunu bile aldıklarını, yollarda haraç kestiklerini görüyoruz. Ancak bu tip şeylere ne ÖSO ne de bizim askerimiz polisimiz müsade eder” ifadelerini kullandı

 

“Şengal ve Kandil için de geçerli”

Mevlüt Çavuşoğlu, Ankara’nın Erbil ile Bağdat arasındaki diyalogu desteklediğini belirterek, “Görüşmeleri olumlu buluyoruz. Heriki taraf arasındaki yakınlaşma bizim ilişkilerimizi etkiler. Bağdat memur maaşlarının ödenmesi için bazı adımlar attı. Kuveyt’te düzenlenen konferansta da Irak’a en büyük yardımı Türkiye yaptı” dedi.

Irak’ın toprak bütünlüğünü desteklediklerini vurgulayan Çavuşoğlu Irak ile Türkiye arasında yeni bir sayfa açıldığını da sözlerine ekledi.

Türkiye Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın “Bir gece ansızın gelebiliriz” sözünün Şengal ve Kandil için de geçerli olduğunu dile getireren Çavuşoğlu, “Bu söz Sincar, Kandil ve PKK’nın olduğu her yer için geçerlidir. Buna TSK karar verecektir” diye konuştu.

Çavuşoğlu Irak ve Kürdistan Bölgesi hükümetlerinin de PKK’nin bölgedeki varlığından rahatsız olduğunu dile getiren Çavuşoğlu şöyle konuştu:

“Irak’ta YPG ve PKK arasında geçişler var. Irak da bundan çok rahatsız. Seçimlere gidiyorlar ve PKK'nın varlığından rahatsızlar. IKBY de bunlardan rahatsız. Süleymaniye'de Talabani'nin partisi ve bazı küçük partiler PKK'yla işbirliği yaptılar. Esasında PKK, Irak'taki, Suriye'deki Kürtler için bir tehdit.”

 

“Türkiye-ABD ilişkileri kişilere bağlı değildir”

Çavuşoğlu Tillerson'la son görüşmelerinin bir vedalaşma olduğunu dile getireerk, Türkiye-ABD ilişkileri kişilere bağlı olmadığını söyledi.

Bakan Çavuşoğlu, Erdoğan ile Trump’ın bugün de telefon görüşeceğini belirtti.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.