1. HABERLER

  2. GÜNCEL

  3. Çavuşoğlu: BAE ile ilişkilerimizde yeni bir döneme geçtik
Çavuşoğlu: BAE ile ilişkilerimizde yeni bir döneme geçtik

Çavuşoğlu: BAE ile ilişkilerimizde yeni bir döneme geçtik

A+A-

Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Türkiye ile Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) arasındaki ilişkilerde yeni bir döneme geçildiğini, iki ülke arasında kapsamlı ticaret anlaşmasını bu yıl bitmeden imzalamak istediklerini belirtti.

Çavuşoğlu, BAE Dışişleri Bakanı Abdullah bin Zayid Al Nahyan ile İstanbul'da gerçekleştirdikleri ikili ve heyetler arası görüşmenin ardından ortak basın toplantısında konuştu.

Geçen yıldan bu yana yapılan karşılıklı ziyaretlerde bulunduklarını dile getiren Çavuşoğlu, “İlişkilerimizde yeni bir döneme geçtik” dedi.

Türkiye ile BAE arasında gelecek dönemde atılacak adımlara ilişkin hedeflerinin bulunduğunu kaydeden Çavuşoğlu, “Tüm kurumlarımızla birlikte ilişkilerimizi ticaretten tarıma, savunma sanayiden sağlık ve turizme uzanan geniş bir yelpazede ilerletmek için çalışıyoruz” diye konuştu.

Türkiye ile BAE arasındaki ikili ticaret hacmine de değinen Çavuşoğlu, “BAE, Körfez bölgesinde en büyük ticaret ortağımız. İkili ticaret hacminde 2021’de 8 milyar dolara yaklaştık. Ulaştığımız bu rakam geleceğe yönelik bizleri daha da umutlandırdı. 10 milyar hedefine kolayca ulaşacağız. En az 15 milyar dolarlık bir yeni bir ticaret hacmi hedefi koymamız lazım” ifadelerini kullandı.

 BAE ile ekonomi ve yatırım alanında iş birliği

Çavuşoğlu, iki ülkenin, Körfez'i Avrupa'ya bağlayacak ulaştırma projeleri üzerinde çalıştığını belirterek, "Irak üzerinden gelecek demiryolu ve karayolu projesi. İlgili kurumlarımız bu konuda görüşmelerini devam ettiriyorlar" dedi.

İki ülkenin, kapsamlı ticaret anlaşması imzalaması konusundaki mutabık kaldığına vurgu yapan Çavuşoğlu, "Bu yıl bitmeden bu anlaşmayı da imzalamak istiyoruz. Yani serbest ticaret anlaşması anlamına gelecek" ifadesini kullandı.

"Kendi aramızdaki bölünmelerin kimseye bir faydası yok"

Çavuşoğlu, son dönemdeki diplomatik temaslarına ilişkin bir soru üzerine, "Hepimizin ortak amacı, geçmişte ayrılıklar oldu, görüş ayrılıkları oldu, farklı konumlarda olduk. Ama bunların bir faydasının olmadığını da hep birlikte gördük. Kendi aramızdaki bölünmelerin kimseye bir faydası yok" değerlendirmesinde bulundu.

Etiketler : ,

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.