1. HABERLER

  2. ARŞİVİMİZ

  3. Çarkın: Elimize 'ölüm listesi' verildi
Çarkın: Elimize 'ölüm listesi' verildi

Çarkın: Elimize 'ölüm listesi' verildi

Ayhan Çarkın, Altındağ nüfus müdürünü öldürme emrini, dağdakilere sahte kimlik çıkardığı iddiasıyla İbrahim Şahin\'den aldığını söyledi

A+A-

Faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın’ın 30 Eylül 1993 tarihinde Ankara’da öldürülmesine ilişkin davada tutuksuz sanık olarak bulunan Ayhan Çarkın, o dönemde ölüm listesinin hazırlandığını söyledi. Ö dönemde bazı kişileri öldürdüğünü de itiraf eden Çarkın, Mehmet Ağar için ise “Tuğlayı çekerse duvar yıkılırmış. Ben tuğlayı oynattım, duvar titredi. Yüreği varsa o tuğlayı çeksin. Duvar yıkılırsa hangi şerefsiz altında kalacaksa kalsın.” dedi. 

Faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın’ın 30 Eylül 1993 tarihinde Ankara’da öldürülmesine ilişkin davanın birinci duruşması Ankara 13. Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı. Duruşmaya tutuksuz sanıklar eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar ile eski Emniyet Özel Harekât Daire Başkanvekili İbrahim Şahin katılmadı. Duruşmada tutuklu sanıklar eski özel harekâtçılar Ayhan Çarkın, Ziya Bandırmalıoğlu ve tutuksuz sanıklar emekli yarbay Korkut Eken, Ahmet Demirel, Seyfettin Lap, Ayhan Akça, Ercan Ersoy, Ayhan Özkan ve Uğur Şahin hazır bulundu. 

İlk olarak savunması alınan eski özel harekat polisi Ziya Bandırmalıoğlu suçlamaları kabul etmedi. Abdülmecit Bilgin’i ne ölüsünü ne de dirisini tanımadığını iddia eden Bandırmalıoğlu, “Ayhan Çarkın’ın yapacağı savunmadan sonra savunma yapabilirim. 1993’te Ankara’da görev yaptım. Sanıkların hepsi ile dairede çalıştım. Hepsini tanıyorum. Mehmet Ağar’ı tanıyorum. Özel bir ilişkim yok. ‘Ölüm listesi’ hakkında herhangi bir bilgim yok.” dedi. 

KORKUT EKEN'İN İFADESİ

Savcılıkta verdiği ifadeyi tekrarladığını belirten Korkut Eken ise “Emniyet ile 1983'te tanıştım. Elçilik basılması ve uçak basılması konuları oluyordu. Emniyet kırsal alanda görevlendirdi. Emekli olduktan sonra Tansu Çiller de bin kişilik ekip kurulması için emir verdi. Ben de emekli olduğum halde Gölbaşı’nda yer ayarladım. Emekli olduğum halde beni severlerdi. Sadece yardımcı oldum. Emir komuta yetkim yoktu.” ifadelerini kullandı. Ayhan Çarkın’ın kendisi hakkında ifade verebileceğini sanmadığını dile getiren Eken savunmasına şöyle devam etti: "Silahların öğretmeniyim. Polisleri yetiştirdim. Hepsini Güneydoğu’da görev yapacak hale getirdim. Sanıklardan hepsini tanırım, ama Susurluk’tan sonra hiçbiri ile görüşmedim. Hepsi ile gönül bağım var, görev bağım yok.”

AYHAN ÇARKIN'IN İFADESİ

Avukatı olmayan Ayhan Çarkın ise savunmasını yapabilmek için müdahil avukatlarından birinin avukatı olmasını istedi. Müdahil avukatlarından biri bu görevi üstlenmeyince sanık avukatlarından birinin avukatı olmasını istedi. Mahkeme heyeti Çarkın’ın sanık avukatlarından birinin avukatı olma talebini menfaat ilişkisi olabileceği nedeni ile reddetti.

Abdülmecit Baskın’ın ölüm olayının, daha önce psikolojik ve ruhsal durumu düzgün olmadığı için eksik veya yanlış olabileceğini öne süren Çarkın, olayı tekrar anlattı. Emri İbrahim Şahin’den aldıklarını dile getiren Çarkın, “Oğuz Yorulmaz ile bana emir verdi. Dağdakilere nüfus kâğıdı ve yardım yataklık yapmış dediler. Oğuz ve ben gittim. 3 kere gittik yoktu. Not bıraktım. 4. gittiğimizde bizi kapıda karşıladı. Gidebilir misiniz dedim. ‘Hay hay’ dedi. Gittik. Daha sonra kapıda bulunan diğer arabaya telim ettik. Arabada Sait Yıldırım, Ayhan Akçaa, Sait Sakarya birkaç kışı daha vardı. Hatırlamıyorum. Teslim ettikten sonra bir süre dolaştık. 22.00 gibi daire başkanlığına gittik. İbrahim Şahin bize ‘ne işiniz var burada. Gölbaşına gidin’ dedi. Daha sonra Gölbaşı’na gittik. İnfaz edildiğini gördük. Bu devletin kararı var dediler. İster beğen ister beğenme dediler. Ölüm listesi var dediler.” şeklinde konuştu. 

Bunları anlatarak rahatladığını dile getiren Çarkın, “Rahatladım. Uyku uyuyabiliyorum. Yusuf Ekinci, Faik Candan, Behçet Cantürk öldürülmüştür. Ayhan Özkan’a soruyorum. Ayhan Efeoğlu’nu beraber gömmedik mi? O üstünde zıplarken ben fatiha okuyordum.” ifadesini kullandı. 

MEHMET AĞAR HAKKINDA KONUŞTU

Savunmasında Mehmet Ağar hakkında da konuşan Çarkın şu ifadelere yer verdi: “Biz bu cezayı çekerken Mehmet Ağar da siyasi viplerde kahramanlık yapıyordu. Tuğlayı çekerse duvar yıkılırmış. Ben tuğlayı oynattım. Yüreği varsa o tuğlayı çeksin. Duvar yıkılırsa hangi şerefsiz, altında, kim kalacaksa kalsın.” 

Savunması sırasında Korkut Eken ile Ayhan Çarkın arasında tartışma da yaşandı. Çarkın, Eken’e “Kayıp silahlar nerede? Hadi söyle Korkut Eken?” dedi. Eken, Çarkın’a “Seni alakadar eden bir durum yok. Bilmezsin de anlamazsın da” şeklinde cevap verdi. 

Faili meçhul cinayetler soruşturması kapsamında, Altındağ Nüfus Müdürü Mecit Baskın’ın 30 Eylül 1993 yılında Ankara’da öldürülmesine ilişkin davada eski İçişleri Bakanı Mehmet Ağar, emekli Yarbay Korkut Eken ve eski Özel Harekat Daire Başkanı İbrahim Şahin dahil 12 sanık “taammüden adam öldürmek” ve “cürüm işlemek için teşekkül oluşturmakla" suçlanıyor.
Duruşmaya öğle arası verildi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.