1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. Bugün dünya gıda günü
Bugün dünya gıda günü

Bugün dünya gıda günü

Bugün dünya gıda günü. Kaydedilen gelişmelere rağmen, şu anda 842 milyon kişi ihtiyacını karşılayacak durumda değil.

A+A-

Birleşmiş Milletler’in Tarım ve Gıda Örgütü (FAO) yetkilileri, bu yıl sağlıklı gıda ve kalıcı üretim üzerinde duruyor. FAO, “Yaşanabilecek modeller dünyanın ekosistemini ve bio çeşitliliğini tehdit ediyor. Biz geleceğin gıdalarını tüketiyoruz” açıklamasında bulundu.
 
Şu anda dünya genelinde kötü beslenen ve açlık sınırınının altında yaşayan kesim oranında bir düşüş olsa bile, insanların temel olarak tüketmesi gereken vitamin vb.’ye ulaşımı hala sınırlı.
 
Veriler, kötü beslenenlerin yüzde 26’sının çocuk olduğuna dikkat çekiyor. Söz konusu çocukların gelişimi de tabii ki sorunlu oluyor. Ancak dünya genelinde 1.4 milyar kişi de yanlış beslenmeden dolayı kiloyu ya da obez.
 
Şu anda yaklaşık 80 ülkeye gıda yardımında bulunan Dünya Sağlık Örgütü (PAM) ise, özellikle doğum sonrasında anne ve çocuğun temel ihtiyaçlarının karşılanmasının önemine dikkat çekti.
 
PAM açıklamasında “Uluslararası örgüt, 5 yıl boyunca, yılda 1.2 milyar dolar yatırımda bulunursa, kötü beslenmenin önüne geçilebileceğini, çocuk ölümlerinin azaltılabileceğini” belirtti.
 
Öte yandan gün vesilesiyle heba edilen gıdalara da dikkat çekiliyor. PAM, yıllık gıda üretiminin üçte birinin, 1.3 milyar ton ya da 750 milyar doların her yıl çöpe atıldığına dikkat çekiliyor.
 
“Bu gıdaların dörte biri ile, açlıkla boğuşan 842 milyon kişi beslenebilir” tespiti de yapılıyor.
 
Yetkililer, heba edilen gıdaların yarısı ve şu andaki üretimin yüzde 32’lik bir artışı ile 2050 yılında 9 milyara ulaşması beklenen dünya nüfusunun rahatlıkla beslenebileceğini de vurguluyor. Ancak, şu andaki tüketimden yola çıkarsak yüzde 60’lık bir artış ile gelecekteki nüfus artışının ihtiyacının karşılanabileceği de belirtiliyor.
 
Gıdanın en çok heba edildiği ülkelerin başında ise, Çin, ABD geliyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.