1. HABERLER

  2. İSLAM DÜNYASI

  3. Bugün Batının Teşvikiyle Sisi'nin Kanlı Darbesinin Yıl Dönümü
Bugün Batının Teşvikiyle Sisi'nin Kanlı Darbesinin Yıl Dönümü

Bugün Batının Teşvikiyle Sisi'nin Kanlı Darbesinin Yıl Dönümü

Mısır'da seçimlerle işbaşına gelen ilk cumhurbaşkanı olan Muhammed Mursi, özelde Mısır ve Filistin geneldeyse İslam coğrafyasına umut olmanın bedelini görevden uzaklaştırılarak ödedi.

A+A-

 

Mısır’ın meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, beş yıl önce bugün görevinden uzaklaştırıldı.

3 Temmuz 2013'te dönemin Mısır Genelkurmay Başkanı ve Savunma Bakanı Abdulfettah El Sisi tarafından yapılan darbeyle yönetim erkinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi, halen Mısır zindanlarında tutuluyor.

Mursi ve arkadaşları ağır şartlar altında direnmeye devam ederken İhvan-ı Müslimin hareketi de Sisi güçleri tarafından nefes dahi alamaz hale getirildi.

Dış güçlerin de desteğiyle Abdulffetah es-Sisi tarafından yönetim erkinden uzaklaştırılan Muhammed Mursi görevde kaldığı süre boyunca Mısır halkının yanı sıra Filistin halkı için de umut olmuştu.

Muhammed Mursi'ye yönelik gerçekleştirilen kanlı darbenin gerekçelerinden biri de Mursi'nin Filistin direnişine verdiği destek idi. Bu doğrultuda Muhammed Mursi'nin Cumhurbaşkanlığı görevinde bulunduğu süre zarfında Mısır hükümetinden önemli bir destek gören Filistin direnişi, Sisi'nin yönetimde olduğu süreçteyse adeta terörist muamelesi gördü.

Mısır'da meşru Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi'ye yönelik gerçekleştirilen darbe sürecinin ekonomik ayağının özellikle Körfez ülkeleri tarafından sağlandığı ortaya çıkmıştı. Darbede Sisi'ye ciddi ekonomik destek veren Körfez ülkelerinin başını Birleşik Arap Emirlikleri ve Suudi Arabistan çekmişti.

Cumhurbaşkanı Muhammed Mursi, 3 Temmuz 2013 tarihinde "milli mutabakat hükümeti" önerisini yinelerken tanklar, Cumhurbaşkanlığı Sarayı, Devlet Televizyonu, Tahrir ve Nahda meydanları etrafında konuşlandı ve darbe başladı.

General Sisi, Mursi’nin görevden alındığını, seçimlere kadar Anayasa Mahkemesi Başkanı Adli Mansur’un geçici cumhurbaşkanlığına getirildiğini açıklayarak bir yol haritası açıkladı.

Müslüman Kardeşler Teşkilatı (İhvan) yöneticileri gözaltına alınmaya başladı. El-Ezher Şeyhi Ahmed Tayyib, darbeyi "kötünün iyisi" olarak nitelendirdi.

Geçiş sürecinde Adli Mansur'u cumhurbaşkanı olarak atayan cunta lideri Sisi, 3 Haziran 2014'te yapılan tartışmalı seçimlerde aday olarak cumhurbaşkanlığına seçildi.

Göstermiş olduğu dik duruşla Müslümanların gurur kaynağı olan Muhammed Mursi ve arkadaşlarının Mısır zindanlarındaki direnişi sürüyor.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.