1. HABERLER

  2. DÜNYA

  3. 'Bosna Hersek Diye Bir Yer Kalmıyor'
'Bosna Hersek Diye Bir Yer Kalmıyor'

'Bosna Hersek Diye Bir Yer Kalmıyor'

A+A-

 

Slovenya Başbakanı Janez Jansa’nın, Avrupa Birliği (AB) Konseyi Başkanı Charles Michel’e gönderdiği iddia edilen, resmi olmayan belgenin içeriği yayımlandı. Slovenya medyasındaki haberlere göre belgede, Bosna Hersek’in parçalanması, Bosna Hersek’in iki entitesinden biri olan Sırp Cumhuriyeti’nin Sırbistan’a bağlanması ve Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesi maddelerinin yer aldığı ortaya çıktı.

 

“Batı Balkanlar-Daha ileriye” başlığıyla hazırlanan belgenin Slovenya’nın resmi tutumu olmadığı ifade edilirken eski Yugoslavya’nın karşılaştığı sorunlara bir “çözüm” olduğu ileri sürüldü. Belge, açık bir şekilde Sırp ve Hırvat milliyetçiğini vurguluyor ve 1991’den bu yana amaçlanan Bosna Hersek’in parçalanması üzerine planlar içeriyor.

Belgede, Türkiye’nin bölgedeki boşluktan faydalandığı iddia edilirken özellikle Bosna Hersek ve Kuzey Makedonya’da son derece etkili olduğu maddesi yer aldı ve Bosna Hersek’in AB üyeliğinin reddedilmesi gerektiği vurgulandı.

Belgede Kosova’nın Arnavutluk ile birleşmesi talep edilirken, RS’nin de Sırbistan’a bağlanması öneriliyor. Bosna Hersek’teki Hırvat kantonlarının ise Hırvatistan’a bağlanması öneriliyor.

Slovenya Başbakanı Jansa, pazartesi günü sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, Michel ile geçen yıldan bu yana fiziksel olarak karşı karşıya gelmediğini savunurken medyadaki haberlerde Jansa’nın belgeyi şubatta Polonya’ya yaptığı ziyarette Michel’e verdiği iddia edildi.

Belge içeriğinin medyada yayımlanması üzerine tepkiler geldi. Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Hırvat Üyesi Zeljko Komsic, “Belgede gördüğüm kadarıyla Bosna Hersek diye bir ülke kalmıyor. Savaş öncesi ve hatta savaşta bize sunulan maddeler bunlar. Tüm bunların arkasında İslam karşıtlığı var.” dedi.

Konseyin Boşnak Üyesi Sefik Dzaferovic , “Avrupa’da İkinci Dünya Savaşı’nın ardından en büyük soykırım, Bosna Hersek’te yapıldı. Şimdi de Bosna Hersek’te soykırım yapılan bölgelerin, bunu yapanlara geri teslim edilmesi isteniyor. Bunun oluru yoktur.” diyerek tepkisini dile getirdi.

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Bisera Turkovic, ‘’ Ülkenin toprak bütünlüğü tartışmaya açık bir konu değildir. Pandora’nın kutusunun açılması ve Batı Balkanlar’ın istikrarsızlığı isteniyor belli ki.” ifadelerinde bulundu.

Konseyin Sırp Üyesi Milorad Dodik savaşa karşı olduğunu belirterek, ‘’ Söz konusu belgeden haberim yok. Barışçıl parçalanma söylemlerinin çıkarttığı gürültü karşısında hayran kaldım. Barışçıl mı, yoksa şiddetli mi olur bu bize bağlı değil. Amerikalılar ne derse o olur. Savaş yok derlerse yoktur. Savaşa ve Sırp halkını kötü duruma düşürmeye karşıyım.” diye konuştu.

Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi Hırvat Üyesi Zeljko Komsic, “Belgede gördüğüm kadarıyla Bosna Hersek diye bir ülke kalmıyor. Savaş öncesi ve hatta savaşta bize sunulan maddeler bunlar. Tüm bunların arkasında İslam karşıtlığı var.” dedi.

HABERE YORUM KAT

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.